Zwitserland vs Portugal

wijnlanden Portugal Zwitserland Ik wil geen wedstrijd bespreken tussen deze twee opmerkelijke wijnlanden, maar eerder de overeenkomsten. Wijn uit Zwitserland “het best bewaarde geheim van Europa” en Portugal bekend van haar fantastische Ports, maar niet van  haar wijnen. De wijnen uit Portugal zijn toch altijd onderbelicht geraakt door de enorme bekendheid van de Ports.

Wat hebben beide landen gemeen? Het gebruik van onbekende inheemse druivenrassen. Wie kent nu Humagne Rouge of Cornalin uit Zwitserland. En wat zegt ons Touringa Nacional of  Castelão. Niets!
Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah dat zijn namen waar we wat mee kunnen. En toch …….er is meer tussen hemel en aarde dan de bekende druivenrassen in de supermarkt.

Tijdens mijn verblijf in Portugal heb ik me ook nadrukkelijk toegespitst op de Portugese wijnen (en ja ook Port). En ik moet eerlijk bekennen ik was zeer onder de indruk. Dão, Alentejo, Douro, Beiras, Lisboa, om maar enkele regio’s te noemen, brengen zeer mooie wijnen voort.  En dan vraag je je af waarom er zo weinig in Nederland te verkrijgen is.

Ik wilde dan ook een wijnhuis bezoeken dat voldeed aan mijn verwachting. Kwaliteit! En in de regio Lisboa! Dat is weldegelijk gelukt, Companhia Agrícola do Sanquinhal. Het hondje Cork (kurk) verwelkomde ons zodra we het terrein opreden. Ana (dochter/nicht van de eigenaren) leidde ons rond en verzorgde het wijnproeven. Een top wijnhuis met wijnen in het lagere segment en topwijnen. Exporterend o.a. naar Duitsland, Zuid-Amerika, China en ……..ook Nederland? Als het aan mij ligt wel!

Cerejeiras PortugalQuinta do Sanquinhal

Deze Quinta vormt samen met  Quinta das Cerejeiras en Quinta de S. Francisco de basis voor het familie bedrijf Companhia Agrícola do Sanquinhal gelegen midden in de regio Lisboa nabij het vestingstadje Óbidos (+/- 80 km boven Lissabon). Regio Lisboa kent enkele DOC’s (AOC in Frankrijk) waar Óbidos er één van is. Het levert kwaliteitswijnen door de perfecte ligging tussen de Atlantische oceaan en de heuvels.

Wijn tip voor de wintermaanden:

Dit is een heerlijke goed uitgebalanceerde wijn met aroma’s van kersen. Licht kruidig en een mooie lange afdronk met veel fruit in de mond. Heerlijk in de wintermaanden bij wild gerechten of diverse stoofpotten. Kan ook prima bij kalfsvlees. En wil je als dessert een kaasplankje gebruiken, schroom niet om deze erbij te serveren. Wel op een temperatuur van  16 – 18oC.
Hoewel de prijs per fles slechts € 6,98 bedraagt, gaat de afname per doos van 6 flessen. Deze wijn is natuurlijk te bestellen bij Beluwijnen.

Bert Lubberts – Beluwijnen

Bert Lubberts - BeluwijnenDit is een gastbijdrage van Bert Lubberts. Berts passie voor wijn is ontstaan op het moment dat hij ontdekte dat wijn en spijs veel invloed op elkaar hebben. Vanaf dat moment heeft hij zich verdiept in wijn en  is wijncursussen gaan volgen. Bert is inmiddels al enkele jaren een verfijnde wijnproever. Graag wil hij  anderenlaten ervaren hoe wijnen en spijzen elkaar wederzijds beïnvloeden en daarom wil hij dit dan ook graag delen met andere wijnliehebbers. Bert schrijft over wijnen, maar geeft ook wijnproeverijen. Meer informatie over Bert vind je op beluwijnen.nl.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.