Op 27 april 1994 werden in Zuid-Afrika de eerste Zuid-Afrikaanse verkiezingen gehouden, waarbij het Zuid-Afrikaanse volk massaal naar de stembus vertrok om Nelson Mandela tot president van Zuid-Afrika te verkiezen. Er komt dan eindelijk een einde aan de Apartheid, die al sinds 1948 in het land kiest. Na 300 jaar van onderdrukking en kolonialisme heeft Zuid-Afrika eindelijk een democratie.
Om de 20 jaar van democratie te vieren heeft Wines of South Africa (WOSA) een serie van korte video’s uitgebracht waarin te zien is hoe, door initiatieven vanuit de Zuid-Afrikaanse wijn industrie, het leven van mensen drastische veranderd is. In krachtige, zeer persoonlijke video’s vertellen mensen hun verhaal. Van een arbeider tot een mede-eigenaar van een grote agrarische onderneming, van een beursstudent tot een gerenommeerde Zuid-Afrikaanse wijnmaker; in zes video’s komen zij aan het woord en vertellen zij hun verhaal.
Sinds begin februari heeft de WOSA elke week een video met zo’n persoonlijk verhaal gepubliceerd. Er zijn er nu in totaal 5 gepubliceerd, de zesde en laatste video zal vanaf volgende week te zien zijn.
Indrukwekkende verhalen uit de Zuid-Afrikaanse wijn industrie
In de 5 onderstaande video’s vertellen Doon Stevens, Cynthia Pieterson, Ntsiki Biyela, Rita Andreas en de jonge Andisiwe Ketsiwe hoe initiatieven vanuit de Zuid-Afrikaanse wijn industrie hun leven heeft veranderd.
Het verhaal van Andisiwe Ketsiwe
De jonge Andisiwe Ketsiwe komt door de Pinotage Youth Development Academy, een non-profit organisatie die ervoor zorgt dat achterstands jongeren een opleiding kunnen krijgen, in aanraking met de Zuid-Afrikaanse wijn industrie. Ze leert van alles over druiven, wijn en het maken van wijn.
“I feel that winemaking is an art and I’d like to make my own wine en when people drink my wine and say “Damn this wine is good! I just want to make the best wine on earth.” – Andisiwe Ketsiwe
Het verhaal van Cynthia Pieterson
Cynthia Pieterson groeit op op een wijngaard. Haar familie werkt al voor drie generaties op de wijngaard. Kinderen van de arbeiders op de Zuid-Afrikaanse wijngaard worden tijdens het werk gewoon meegenomen naar de wijngaard. Door het Fairhills project wordt er een klein kinderdagverblijf worden begonnen, zodat de kinderen niet langer meer op de wijngaard hoefden rond te rennen, maar gewoon naar school kunnen. Cynthia Pieterson had nooit durven dromen dat zij op een dag de directrice van drie van deze kinderdagverblijven zou zijn.
Het verhaal van Ntsiki Biyela
Deze video vertelt het verhaal van de Zuid-Afrikaanse wijnmaken Ntsiki Biyela die door een beurs, waarmee ze eigenlijk iets anders had willen studeren, de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie inrolt en nu een gepassioneerd wijnmaakster is.
“We don’t just make the wine for people to drink, but it’s for them to enjoy the journey.” – Ntsiki Biyela
Het verhaal van Rita Andreas
Ook de familie van Rita Andreas (5 generaties) heeft altijd op de wijngaard gewerkt. Rita heeft zelf ook op de wijgaard gewerkt, maar dan krijgt zij een kantoorfunctie. Zuid-Afrika verandert en het leven van Rita verandert. Rita had nooit durven denken dat zij op een dag, dankzij het Black Empowerment Program, mede-eigenaar van de wijngaard zou worden.
Het verhaal van Doon Stevens
Ook Doon Stevens groeit op de wijngaard waar hij nu keldermeester is. Doon had nooit kunnen dromen dat hij ooit verder zou komen dan arbeider en ooit in het bezit zou zijn van een eigen huis. Door de verandering in Zuid-Afrika heeft Doon door kunnen leren en is hij nu de trotse bezitter van een eigen huis.