Zuid-Afrikaanse wijn, een record aantal liters wijn naar het buitenland

Zuid-Afrikaanse-wijn-wijngaardenZuid-Afrika heeft vorig jaar een record (brekend) aantal liters Zuid-Afrikaanse wijn geëxporteerd. 417 miljoen liter Zuid-Afrikaanse wijn, waarvan meer dan de helft bulkwijn, werd er naar het buitenland geëxporteerd. De cijfers over 2012 vertonen een stijging van 10% ten opzichte van 2011 en het totale aantal liters van 2012, was 10 miljoen liter meer dan het vorig record dat dateert uit 2008. Dit blijkt uit cijfers van Wines of South Africa (WOSA). WOSA is een non-profit organisatie en vertegenwoordigt alle Zuid-Afrikaanse wijnproducenten die hun producten exporteren.

Oorzaken groei export Zuid-Afrikaanse wijn

De oorzaken van groeivan de export van Zuid-Afrikaanse wijn is gelegen in gunstige wisselkoersen, een wereldwijd tekort aan wijn en slechte oogsten in Europa, Latijns-Amerika en Australië en Nieuw-Zeeland.

59 procent van de geëxporteerde Zuid-Afrikaanse wijn in 2012 bestond uit bulkwijn (goedkope en massaal geproduceerde wijn die in containers het land verlaat en elders gebotteld worden). De SEO van WOSA, Su Birch geeft aan dat dit onderdeel uit maakt van een ‘groeiende wereldwijde trend’.  ‘Natuurlijk zouden we het accent liever op verpakte wijn zien. Vooral omdat dit jobbehoud in de verpakkingsindustrie en ook het behoud van duurzame winstmarges voor de producenten oplevert.’, aldus Birch. De groei van de verpakte export naar Noord-Amerika, Japen, China en andere Afrikaanse landen was echter wel bemoedigend, laat Birch ook weten.

De export van verpakte Zuid-Afrikaanse wijn naar Nederland bedroeg in 2011 18 167 673 liter. En de export van bulkwijn naar Nederland bedroeg in datzelfde jaar 6 696 505 liter. Cijfers over 2012 zijn er nog niet.

Wat brengt 2013 voor de Zuid-Afrikaanse wijn?

2013 lijkt een goed jaar voor de Zuid-Afrikaanse wijn te worden, want het lijkt er op dat Zuid-Afrika haar derde grootste druivenoogst ooit, in 2013 kan binnenhalen. Volgens voorspellingen van de SAWIS (South Africa Wine Industry & Information Systems) zal er iets minder dan 1,4 miljoen ton geoogst gaan worden.

Deze voorspellingen zullen natuurlijk alleen uitkomen als de weersomstandigheden verder goed blijven en er snel een oplossing komt met betrekking tot de stakingen van de landarbeiders (druivenplukkers) in Zuid-Afrika.

Stakingen Zuid-Afrika

De afgelopen maanden zijn er stakingen in Zuid-Afrika uitgebroken onder de landarbeiders. Zo gingen deze maand druiven- en fruitplukkers in één van Zuid-Afrika’s bekendste wijngebieden, de Westkaap de confrontatie aan met grondbezitters en de politie.

De stakers willen meer salaris. Ze willen een salaris van 150 rand per dag (zo’n 13 euro), meer dan een verdubbeling van het huidige dagloon. Daarnaast willen de plukkers ook betere woon- en werkomstandigheden. Vaak krijgen plukkers kost en inwoning vergoed, maar de omstandigheden waarin zij moeten wonen zijn niet goed. Slecht werkende riolering, slechte sanitaire voorzieningen en watervoorzieningen zijn maar een aantal voorbeelden van de slechte omstandigheden. Vorig jaar gingen de arbeiders in de Westkaap ook al in staking, waarbij toen twee doden viel en ook dit jaar heeft er al bloed gevloeid.

Bron: Decanter, NOS, WOSA en Sawis

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.