Zuid-Afrika is de grootste producent van Fairtrade wijn ter wereld

Zuid-Afrika Fairtrade wijn - wijngaardenDe wereldwijde verkoop van Fairtrade wijn is de laatste jaren enorm toegenomen, van iets meer dan 5 miljoen liter in 2007 tot meer dan 16 miljoen liter eind 2012, en dat zijn bijna 22 miljoen flessen. Tweederde hiervan komt uit Zuid-Afrika, dat hiermee de grootste producent van Fairtrade wijn ter wereld is. Op dit moment zijn 26 Zuid-Afrikaanse wijnproducenten gecertificeerd. Hun families en gemeenschappen meegerekend, levert de verkoop van Zuid-Afrikaanse Fairtrade wijn een belangrijke bijdrage aan de verbeterde leef- en arbeidsomstandigheden van meer dan 12.000 mensen. (cijfers november 2013; www.wosa.nl)

Nieuwe Zuid-Afrikaanse Fairtrade wijn bij PLUS

Recent heeft PLUS drie wijnen van House of Mandela toegevoegd aan haar Zuid-Afrikaanse Fairtrade assortiment, waardoor je nu kunt kiezen uit meer dan tien Fairtrade wijnen uit Zuid-Afrika. Rood, wit, rosé? Het staat er allemaal. Een zomerse greep uit het assortiment:
Zuid-Afrikaanse Fairtrade Wijn Zuid-Afrikaanse Fairtrade WIjn

PLUS Fairtrade Sauvignon Blanc € 4,49
PLUS Fairtrade Merlot € 4,49
House of Mandela Chardonnay € 5,49
House of Mandela Merlot € 5,49
Koopmanskloof Chardonnay € 5,49
Koopmanskloof Cabernet Sauvignon € 5,49
Stellar Organics Running Duck White, Fair for Life € 5,99
Stellar Organics Running Duck Rosé, Fair for Life € 5,99

Fairtrade Wijn House of Mandela

In 2010 beginnen Makaziwe en Tukwini Mandela, dochter en kleindochter van Nelson Mandela, aan het verwezenlijken van een droom: een eigen wijnbedrijf. Met wijnen gemaakt in de beste tradities van hun koninklijke Thembu voorouders. Die droom is uitgekomen: House of Mandela maakt nu al een aantal jaar met succes wijnen in de Weskaap.

De Mandelas stammen direct af van de koninklijke familie van Thembu Land die daar al in de 18e eeuw regeerde. Het Thembu volk is vredig, respectvol, warm en kent een sterk gemeenschapsgevoel. Ook de Mandelas hechten veel waarde aan de Thembu tradities en de gemeenschap, die zelfs wordt gezien als een verlengstuk van de familie. Het zijn deze waarden die Makaziwe en Tukwini in hun wijnen willen laten spreken. De wijnen vertellen het verhaal van the Royal House of Mandela en de Regenboog Natie Zuid-Afrika. Het bijzondere verhaal en de wijnen werden vorig jaar ontdekt door twee Nederlandse vrouwen: Yvonne Klaassen en Alexandra Pouderoyen, wijninkoopsters van respectievelijk Superunie en PLUS. Klaassen: “We hebben het bedrijf in 2013 bezocht en waren onder de indruk van zowel de mensen als de wijnen. Vanaf de oogst in januari 2013 zijn we gezamenlijk bezig geweest met het samenstellen van de perfecte blends voor de Nederlandse markt.”

House of Mandela -  Fairtrade Wijn nu ook in NL verkrijgbaarDuurzame en Fairtrade Wijn

De wijngebieden van Zuid-Afrika hebben de grootste biodiversiteit ter wereld. House of Mandela bewaakt deze diversiteit actief en werkt met respect voor de natuur en het land, net zoals hun voorouders. Ook zijn de wijnen Fairtrade gecertificeerd. Peter d’Angremond, directeur Stichting Max Havelaar: “We zijn verheugd dat de House of Mandela wijnen nu ook beschikbaar zijn voor Nederlandse consumenten en ze hiermee kunnen bijdragen aan betere werk- en leefomstandigheden voor de wijnboeren in Zuid-Afrika, hun werknemers, hun familie en de hele gemeenschap.” Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de ontwikkelingsorganisatites House of Mandela Family Foundation en de Africa Rising Foundation. Wijnmaker is Erlank Erasmus, die ervaring op deed in Californië en St. Emilion en vervolgens tien jaar lang succesvol wijnen maakte op Fairview Wine Estate.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.