Armeense wijn op de Wine Professional

IMG_0668[1]Zorah Karasi

Vrijwel iedereen die beroepsmatig met wijn bezig is was deze week bij de Wine Professional te vinden. Deze wordt tegelijk met de Horecava in de RAI georganiseerd, zij het in een andere hal.

Deze keer was ik een man met een missie: ik richtte me vooral op wijnen die vaak over het hoofd worden gezien. Bijvoorbeeld uit Armenië. Armenië kan bogen op een lange historie van wijnmaken. Zeker 6000 jaar. Daarnaast een flink aantal inheemse druiven die geschikt zijn voor wijnproductie. Of eigenlijk  kon bogen. Onder auspiciën van de Sovjet Unie zijn vele stokken gerooid of anderszins verloren gegaan t.b.v. enkele druivenrassen die geschikt waren voor de productie van brandies en zoete wijnen. Deze waren populair in de Sovjet Unie en moesten dus grootschalig geproduceerd worden. Met als gevolg dat een unieke verzameling druiven nu niet of nauwelijks meer te vinden is. Het is te hopen dat er toch weer ergens enkele opduiken, zodat die weer tot ontwikkeling gebracht kunnen worden. Dat gebeurt wel vaker.

Eén  wijn begon voor mij in afgelopen tijd cultstatus te krijgen. Ik wilde hem graag eens proeven en ik was verheugd dat juist deze wijn gepresenteerd werd in een stand van gezamenlijke producenten uit Armenië. Hij is gemaakt van de areni, de druif die Armenië uit het wijnslop moet gaan trekken. En daar heeft hij zeker de potentie voor!

Het gaat om de Zorah Karasi. Een fabuleus lekkere en zeer toegankelijke wijn. Delicaat en toch vol en smaakrijk, met heerlijke kleine bosvruchtjes, kersen, rozen en wat kruidigheid. Een niet te hoge zuurgraad en weinig tannines,  wat maakt dat hij eigenlijk voor iedereen drinkbaar is. Geen moeilijke smaken waar je makkelijk op af kunt knappen en toch is er voor de liefhebber veel te genieten. De Karasi heeft deze jaargang, 2013, nog wat houtrijping ondergaan, maar dat wordt door de makers nog te veel gevonden. De wijn heeft geen hout nodig. Ik vind hem briljant. Mocht er nou niet ergens een verloren gewaande druif vandaan komen, dan nog ligt er voor Armenië met deze druif een mooie toekomst in het verschiet.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.