In het zonnetje (letterlijk): Malbec uit Argentinië

De Malbec druif

De Malbec is een druivenras waar alleen rode wijn van gemaakt wordt. De druif staat ook bekend onder de naam côt, wellicht dat je deze naam ooit eerder tegen bent gekomen. De Malbec druif is een donkere druif die veel kleurstof bevat en voor intense, tanninerijke wijn zorgt. Ze heeft een vleug van pruimen en bramen.

Oorspronkelijk is de druif afkomstig uit het Zuidwesten van Frankrijk. In de Cahors is het een belangrijke druif voor hun “zwarte wijn”. Na een periode dat men vooral langs de oevers van de Lot deze druif verbouwde, komt er nu ook steeds meer goede wijn van deze druif uit de hoger gelegen wijngaarden.

In de Bordeaux – met name in de Haut-Médoc – is deze druif één van de belangrijkere soorten. Wijn uit deze streek worden gemaakt van een blend (mix) met de druif. Vaak samen met Merlot, cabernet Sauvignon en/of Cabernet Franc. (bron: Wikepedia)

Malbec uit Argentinië

De Malbec wijnen uit Argentinië zijn bekender dan de Franse, dit onder meer doordat de kwaliteit mooier is. Inmiddels wordt druif in Argentinië zelfs gezien als de nationale Argentijnse druif. De druif is hier grootschalig aangeplant nadat deze in de 19de eeuw net als vele andere druivenrassen zijn meegebracht door immigranten uit Europa. Ook Chili kan zeer goede Malbec wijnen produceren. De druif geeft karaktervolle wijnen die soms verrassend goed kunnen rijpen. Kenmerken van wijnen op basis van de druif zijn indrukken van pruimen, bramen en kersen. In Argentinië zijn de wijnen fluweelzacht terwijl de wijnen in Cahors juist robuust en tanninerijk zijn.
(bron: Wijnvoordeel.nl voor voordelige topwijnen!

Grappig dat dezelfde druif zich op een totaal andere manier kan ontwikkelen in verschillende gebieden. Dat komt natuurlijk door de bodemsoorten en het klimaat. Een druif reageert daar anders op. Toch bijzonder dat de druif het in beiden gebieden zo goed doet. Het is weer eens tijd voor een mooi glas Malbec. Wordt het een wijn uit Frankrijk of toch Argentinië. Ik neig toch naar Argentinië. En jullie?

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.