Deze zomer met z’n allen naar de Bergerac?

Bergerac - Zomer doorbrengen in wijnstreek Bergerac

Het begin van dit jaar stond in het teken van de Wine Professional èn de Vakantiebeurs. Als we de trends voor 2014 van de twee beurzen volgen, gaan we van de zomer met de hele familie naar de Dordogne en verblijven midden tussen de wijngaarden. Op Wine Professional in Amsterdam presenteerden vier producenten hun wijnen en chateaus als vormden zij een wijnroute door de Bergerac. In Utrecht werd intussen de top 5 vakantietrends* (*Bron: Trendbureau Cherry Picker) voor 2014 bekend gemaakt: Multigeneratievakanties, de natuur in, cruisen, social travel (overnachten bij locals)  en ‘expertcation’ (leren over de lokale gewoontes).

Wijn en vakantie in de Dordogne en Bergerac

De Dordogne is voor Nederlanders een populaire vakantiebestemming en wordt ook wel onze 13de provincie van ons land genoemd. De wijnstreek Bergerac ligt aan de oevers van de Dordogne rivier, verdeeld over 93 wijndorpen en 11.000 ha wijngaarden. De regio is bij uitstek geschikt voor de huidige vakantietrends: bijvoorbeeld met 3 generaties luxe kamperen in de natuur. Maar even goed kan men er wandelen door de wijngaarden en overnachten op een wijnchâteau of bij een kleine wijnboer. In deze streek is veel te leren over gastronomie en wijn. De wijncultuur gaat 2000 jaar terug. Anno 2014 kent deze wijnstreek 13 AOC’s en een zeer gevarieerd aanbod.

Zo naturel! Bergerac wijnen; uitstekende kwaliteit, maar vele malen voordeliger

De vier producenten op Wine Professional vertegenwoordigden ieder een stukje van de wijnroute door de Bergerac: Château des Lys (Pécharmant), Château Trolliet Lafite (Côtes de Bergerac, Bergerac rosé en rouge), Château La Brie (Monbazillac, Bergerac rouge en Blanc sec) en Château Mallevieille (Montravel en (Côtes de) Bergerac). Wijnjournalist Fred Nijhuis typeerde de wijnen tijdens de Masterclass als ”..wijnen die kunnen concurreren met Bordeaux op kwaliteit, maar vele malen voordeliger zijn”.

De campagne voor Bergerac wijnen wordt voortgezet in 2014 onder het motto “Zo naturel! Bergerac wijnen”. Het wordt het derde jaar vol activiteiten die Alterego Marketing & Creation voor Bergerac gaat voeren. Momenteel loopt er nog een halslabel actie op de winkelvloer in samenwerking met Vacanceselect. De online community op Facebook zet zich krachtiger voort.

– persbericht –

Campagne

Over Bergerac & Bergerac Wijnen

De wijnstreek Bergerac is gelegen rondom de stad Bergerac in de Dordogne. Het beeld van deze streek wordt bepaald door landerijen, wijnstokken en vee. De wijnbouw in de Bergerac verschilt niet veel van de wijnbouw in de Bordeaux en geschiedt dan ook onder vrijwel dezelfde omstandigheden. De grondsoorten variëren van grind tot mergel, van kalksteen tot klei. Ook het klimaat lijkt op dat van de Bordeaux. De Atlantische Oceaan heeft er veel invloed. Dit betekent dat  er zachte winden waaien, die de wijngaarden tegen kou beschermen. Ook de rivier de Dordogne heeft veel invloed. De rivier slaat de warmte van de dag op en geeft deze in het voorjaar (bij vorst) af als mist, waardoor de wijngaarden weer beschermd worden tegen bevriezing.

De Bergerac streek omvat zo’n 12.000 hectare aan wijngaarden. De aangeplante druivenrassen verschillen niet veel van de druivenrassen die in de Bordeaux zijn aangeplant. De wijnen worden veelal gemaakt van de blauwe druivensoorten Cabernet SauvignonMerlotCabernet Franc en Malbec en voor witte Bergerac wijnen worden veelal de witte druivensoorten  Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle en Ugni Blanc gebruikt.

De Bergerac kent 13 verschillende Appellations van rood, droog wit tot zoet wit. De Appellations zijn:

 • Bergerac Rouge
 • Bergerac Sec
 • Bergerac Rosé
 • Cotes de Bergerac Blanc
 • Cotes de Bergerac Rouge
 • Pécharmant (Hier komen de beste rode wijnen vandaan.)
 • Montravel Rouge
 • Montravel Blanc
 • Haut-Montravel
 • Cotes de Montravel
 • Rosette
 • Saussignac
 • Monbazillac (Hier worden wijnen gemaakt die lijken op de Sauternes wijnen. Dit zijn likeurachtige wijnen)

Appellations

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.