Zinfandel: Californië’s trots

ZinfandelDe Zinfandel druif kennen we natuurlijk allemaal van de rode wijnen uit Californië. De Zinfandel heeft qua herkomst echter een bijzondere geschiedenis achter de rug. De Amerikanen hadden zo gehoopt op een echte nationale druif, maar na jaren van onderzoek blijkt de ‘Zin’ toch van Europese afkomst te zijn.

De oorsprong van de Zinfandel ligt hoogstwaarschijnlijk in Kroatië en niet in Italië zoals lange tijd werd gedacht. Na vele jaren van onderzoek bleek dat de Zinfandel tot de druivenfamilie Vitis Vinifera, een Europese druivenfamilie, behoorde. De Zinfandel bleek daarnaast nauw verwant te zijn met het Italiaanse druivenras Primitivo, dat op haart beurt weer sterk lijkt op de Kroatische druif Plavac Mali. Deze laatste inheemse blauwe druif heeft dezelfde structuur als de Primitivo druif en heeft tevens een aantoonbaar sterke DNA-relatie met de Zinfandel. Uiteindelijk bleek dat de Kroatische druif Dobricic en de Zinfandel de ouders van de Plavac Mali druif zijn, waarmee hun sterke overeenkomst kon worden verklaard. De Zinfandel leefde in Kroatië onder de naam Crljenak. Het verhaal over de herkomst van de druif  is daarmee echter nog niet helemaal afgesloten: wellicht komt de Crljenak op zijn beurt uit Albanië of Griekenland, maar daar zullen we waarschijnlijk nooit achter komen. Om nog een open einde te vermelden: hoe de druif zijn weg vond naar Californië is ook niet duidelijk….

De Zinfandel gedijt goed in warme klimaten met veel zonlicht en voldoende afkoeling in de nacht. Qua bodemtype heeft hij een voorkeur voor goed gedraineerde mergelbodems; teveel vocht kan al snel tot rotting leiden. De Zinfandel is vrij resistent tegen allerlei ziektes, maar heeft net als de meeste andere druiven ernstig geleden onder de druifluis in de 19e eeuw. De druif is de belangrijkste en meest aangeplante druivensoort van Californië en is daarbuiten te vinden in Australië, Chili, Zuid-Afrika en Italië.

De Zinfandel is een vrij grote druif, heeft een dunne schil en rijpt vrij snel. Hij geeft veel fruit, kleur en een stevig alcoholpercentage aan de wijn. De wijnstokken worden niet opgebonden en groeien daardoor als een ‘normale’ struik. De wijnen van de Zinfandel zijn qua geur en smaak uiteenlopend. De gemeenschappelijke geur- en smaakelementen zijn echter zwarte bessen, bramen, kersen, pruimen, aangevuld met wat kruiden en zwarte peper. Zinfandel wijnen zijn geschikt om jong gedronken te worden vanwege hun fruitige en soepele karakter. Na houtlagering kunnen ze echter ook prima bewaard worden. Regelmatig wordt aan de Zinfandel een kleine hoeveelheid Syrah of Carignan toegevoegd, waarmee wat extra karakter ontstaat. Bijzonder is dat de Zinfandel ook gebruikt wordt voor de productie van goedkope, halfzoete, rosé wijnen (‘white Zinfandel’) van twijfelachtige kwaliteit, met name voor de Californische thuismarkt. Rare jongens die Amerikanen! Gelukkig zijn de wijnen van de rode Zinfandel uitstekend.

Zinfandel: Californië’s trots?

Ja en nee. Helaas voor de Amerikanen is de Zinfandel druif toch van Europese afkomst, maar de rode Zinfandel wijnen zijn van een kwaliteit om trots op te zijn.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.