Witte wijn Wither Hills Sauvignon Blanc 2012

Witte wijn Withers Hill wijngaarden NZ

Het is weer tijd om te proeven. Vandaag staat er een mooie witte wijn op de proeftafel: De Wither Hills Sauvignon Blanc 2012. De witte wijn is afkomstig van het Nieuw-Zeelandse wijnhuis Wither Hills.

Wijnhuis Wither Hills

300 hectare aan wijngaard! Wijnhuis Wither Hills beschikt over maar liefst 300 ha wijngaarden aan de voet van de Wither Hills in de Wairau Valley. De is de beste vallei van Marlborough met onvergetelijk uitzicht op Cloudy Bay. Op de wijngaard worden, met haast bovennatuurlijke precisie, de druiven verbouwd, met de hand geplukt en gescheiden verwerkt.

Wijnmaker Ben Glover is verantwoordelijk voor de wijnen van Wither Hills. Glover is momenteel één van de meest gerespecteerde wijnmakers in Nieuw-Zeeland en zet zich voor de vooruitgang en ontwikkeling van de wijnbouw in Nieuw-Zeeland. Van wijnbouw tot wijnmaken, Ben begrijpt elk aspect van het proces en stelt zich als doel het mooiste fruit te creëren om juist de karakteristieken van de druif prachtig naar voren te laten komen. Het resultaat staat als een huis. Het tastbare bewijs hiervan wordt gevormd door een indrukwekkende lijst van internationale awards en trofeeën.

Door het internationale succes en de beperkte productie heeft import in Nederland even op zich laten wachten. Snel na de introductie kwam erkenning al snel want de Sauvignon Blanc 2004 kwam als eerste uit de prestigieuze selectie-proeverij voor de KLM-Business Class!

witte wijn wither hills sauvignon blanc 2012Wat staat er op het etiket?

Wijnhuis Wither Hills
Oogstjaar 2012
Land Nieuw Zeeland
Regio Marlborough – NZ
Druif Sauvignon Blanc
Inhoud 0.75
Alcoholpercentage 13.00

 

witte wijn - sauvignon blancDruif Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc komt van oorsprong uit het zuidwesten van Frankrijk en ‘sauvage’ betekent letterlijk (jong en) wild. Wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc druif zien we inmiddels over de hele wereld, maar meest prominent zijn de Franse witte wijnen uit de Loire met als grote namen natuurlijk de Pouilly-Fumé en Sancerre. Daarnaast is Nieuw-Zeeland één van de grootverbruikers en leverancier van uitstekende Sauvignon Blanc wijnen.

In het algemeen levert de Sauvignon Blanc wijnen die zuiver, droog, fris, en een beetje pittig van smaak zijn en die al snel na de oogst drinkbaar zijn. Indien op hout gerijpt, wordt de Sauvignon Blanc ook wel Blanc Fumé genoemd.

De Sauvignon Blanc kan niet zo goed tegen warmte en ontwikkelt zich daarom het beste in de koelere wijngebieden: de wijnen uit het relatief koele Loire gebied zijn niet voor niets beroemd. Belangrijk detail is de timing van de oogst: vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een aroma van citrusfruit, kruisbessen, versgemaaid gras, asperges, bloemen, kruiden en brandnetel; (te) laat geplukt geplukt, wordt hij wat flauw en minder fris, omdat hij dan z’n kenmerkende zuren verliest. Een bijzonderheid van de Sauvignon Blanc is, dat vanwege de vrij compacte trossen, hij gevoelig is voor rotting (botrytis), die echter onder de juiste omstandigheden een natuurlijke zoetheid kan geven waardoor ook zoete wijn kan worden gemaakt.

Witte wijn Wither Hills Sauvignon Blanc 2012; wat proeven we?

Zeer intense neus. Super sappig, fijne zuren en tropisch fruit. Nieuw-Zeeland op zijn best.
Nieuw-Zeeland’s trots: Sauvignon blanc is zijn meest expressieve vorm. Het aroma springt het glas haast uit : kruisbessen, passiefruit, limoen en groene mango. Heel zuiver zuiver van smaak met een prachtige balans. Heerlijk bij salades en schelpdieren.

Conclusie mbt de witte wijn Wither Hills Sauvignon Blanc 2012

Zó, die komt binnen! Heel veel geuren van tropisch fruit, groententonen en citrus. Je bent direct wakker. Prima start als aperitief.
Deze Sauvignon Blanc uit Marlborough is Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland zoals ie hoort te zijn. De wijn is romig en vol, heeft mooie zuren, tonen van groenten en tropisch fruit. Niet te vergelijken met Sauvignon Blanc uit andere landen. Is lekker bij een salade met limoen, asperges of een visgerechtje wat iets van zuur nodig heeft.

Waar kun je de witte wijn Wither Hills Sauvignon Blanc 2012 kopen?

Bij Grapeful à € 16,95. Je vindt deze witte wijn hier...

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.