Witte wijn vs rode wijn; Rode wijn gezonder? Of wit?

Witte wijn of Rode wijn gezonderWitte wijn of rode wijn; de meeste wijnliefhebbers hebben een voorkeur voor dan wel rode wijn of witte wijn. Maakt het voor je gezondheid – we hebben hier op Wijnbloggers al vele malen geschreven over de positieve effecten van wijn op de gezondheid bij een niet overmatig gebruik – of je nu rode of witte wijn drinkt? De meeste onderzoeken met betrekking tot wijn en gezondheid gaan over het positieve effect van rode wijn, maar hoe zit dat nu eigenlijk met witte wijn? Heeft witte wijn dezelfde voordelen als rode wijn?

Resveratrol; een gezond stofje

Uit de meeste onderzoeken blijkt dat het de resveratrol in de wijn is, die een gunstig effect heeft op de gezondheid. Het is goed voor het hart, het brein, het gaat ontstekingen en diabetes tegen, het heeft een remmende werking op longkankercellen en zo zijn er nog een aantal gunstige werkingen op het lichaam te noemen die resveratrol heeft.

Resveratrol komt vooral voor in de schil van druiven en wordt geproduceerd om de druif te beschermen tegen allerlei schimmelinfecties. De hoeveelheid resveratrol in rode wijn is groter dan in witte wijn. Bij de productie van witte wijn wordt de druif van zijn schil ontdaan, terwijl bij de productie van rode wijn de schil van de druif vaak wordt meegenomen in het proces waardoor er dus meer resveratrol terug te vinden is in rode wijn. (Witte wijnen uit Spanje en Zuid-Frankrijk kunnen nog wel eens meer resveratrol bevatten.)

Rode wijn of witte wijn?

Je zou dus zeggen dat rode wijn, door de resveratrol, meer gunstige effecten heeft op de gezondheid dan witte wijn. Maar er zijn onderzoekers die dit betwisten. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verschil is tussen het drinken van rode of witte wijn voor de gezondheid. Naast allerlei stoffen, die alleen in wijn voorkomen, is het ook alcohol die een gunstige werking kan hebben. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat alcohol de absorptie van andere antioxidanten in het lichaam verhoogt, het niveau van goede cholesterol verhoogt, het bloedstolsels voorkomt doordat alcohol het bloed verdunt, of dat het stress gerelateerde ziekten helpt te voorkomen, omdat alcohol ontspanning bevordert. Aangezien rode en witte wijn beiden alcohol bevatten, zou, vanuit dit oogpunt, de positieve werking van rode en witte wijn dus gelijk zijn.

Andere onderzoeken tonen weer aan dat het niet zozeer gaat om de wijn, maar hebben gekeken naar de persoon die witte of rode wijn drinkt. Met andere woorden misschien dichtten we de positieve gevolgen op de gezondheid van rode wijn wel aan wijn toe, maar misschien zijn mensen die rode wijn drinken gewoon al gezonder, waardoor er al minder kans is dat ze bepaalde ziektes krijgen. Onderzoeken tonen aan dat mensen die regelmatig een glas rode wijn drinken, bijvoorbeeld minder roken en gezonder eten dan mensen die witte wijn drinken.

Maar witte wijn bevat weer minder calorieën (kan wel per soort verschillen, zoete witte wijn bevat vaak weer meer calorieën), levert minder hoofdpijn (migraine) op en zorgt ervoor dat er meer ontstekingsremmende adiponectine in het lichaam zit, wat diabetes type 2 tegengaat.

Hoewel het bewijs dat rode wijn meer gunstige effecten heeft voor de gezondheid, lijkt het drinken van een glas wijn, rood of wit, geen ongezonde gewoonte te zijn. Al biedt het nooit een compensatie voor een ongezonde levensstijl (ongezond eten, weinig beweging, etc). Het kan een gezond leven misschien aanvullen. Uiteindelijk zal het bij de meeste wijnliefhebbers het niet om de gezondheid gaan en vormt een glas wijn, rode wijn of witte wijn, een pleziertje.

 rode wijn witte wijn cartoon

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.