Waarom vrouwen witte wijn krijgen en mannen rode wijn

witte wijn rode wijnIs het je wel eens opgevallen dat vrouwen meestal witte wijn krijgen en dat mannen meestal rode wijn krijgen? De reden waarom dat zo is, is onderzocht aan de Universiteit van Utrecht door Gün Semin. Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwelijke namen, woorden of objecten geassocieerd worden met lichtere kleuren, terwijl mannelijke namen, woorden of objecten met donkere kleuren worden geassocieerd. Als gevolg van deze associaties wordt bijvoorbeeld verondersteld dat vrouwen witte wijn zullen drinken en mannen rode wijn.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werd er onder een groep vrijwilligers een reeks experimenten uitgevoerd. Bij het eerste experiment krijgen de vrijwilligers mannen- en vrouwennamen in zwart en wit te zien. Vervolgens hadden de vrijwilligers 0,75 seconden om te beslissen of de zwarte of witte naam vrouwelijk of mannelijk was. Mannennamen in het zwart werden sneller herkend als mannennaam dan mannennamen in het wit. En dat gold ook voor de vrouwennamen. Vrouwennamen in het wit werden sneller herkend dan in het zwart.

Vervolgens werd het experiment herhaald met associaties. Zo werden vrouwennamen gelinkt aan aan ‘zwak’, ‘zacht’ of ‘onderdanig’ sneller verwerkt dan als ze gelinkt werden aan ‘assertief’, ‘sterk’ en ‘gewichtig’. Het omgekeerde gold voor mannennamen; mannennamen werden sneller verwerkt als ze werden gelinkt aan ‘assertief’, ‘sterk’ en ‘gewichtig’.

Vrouwen witte wijn, mannen rode wijn

In het onderzoek werd de vrijwilligers ook de vraag gesteld aan wie een ober een glas rode wijn zou geven en aan wie een glas witte wijn. 80 procent van de vrijwilligers gaf aan dat het glas rode wijn voor de man bestemd was en het glas met witte wijn voor de vrouw.

Dit werd herhaald met de vraag aan wie een ober cappuccino en aan wie een ober espresso zou geven. Volgens de vrijwilligers was de cappuccino voor de vrouw en de espresso voor de man.

Waarom?

Waarom we witte wijn en cappuccino aan vrouwen geven en espresso en rode wijn aan mannen is niet te verklaren. Men denkt dat het iets te maken heeft met zuiverheid. Puurheid en maagdelijkheid wordt altijd als iets vrouwelijks gezien, terwijl we mannen eerder een donkere, sinistere, avontuurlijke kant toekennen. Opvattingen en ideeën die ook vaak in de opvoeding tot uiting komen, waardoor deze vaak tot uiting komen in ons gedrag, taalgebruik en sociale verwachtingen met als gevolg dat dit ook  wordt meegenomen in de associaties.

Bron: HLN.be

 

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.