Witte Wijn Villa Blanche Chardonnay 2012

Languedoc-Roussillon - bij Proefnotitie Witte wijn Villa Blanche 2012

Deze witte wijn heb ik voor de eerste keer gedronken in het driesterrenrestaurant van Jonnie Boer, de Librije in Zwolle. Ik was daar in 2013 met mijn vriendin en we hadden bij een prachtig diner een wijnarrangement genomen, waar deze witte wijn tussen zat. Ik was gelijk verkocht, wat een fantastische Chardonnay!

Witte Wijn Villa Blanche Chardonnay 2012 – Wat staat er op het etiket?

Witte Wijn Villa Blanche 2012Goed, het is tijd om te gaan proeven. Wat staat er allemaal op het etiket van de fles?

Naam: Villa Blanche
Wijnhuis: Calmel & Joseph
Land: Frankrijk
Regio: Languedoc-Roussillon
Druiven: Chardonnay
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud: 750ml
Kleur: Wit
Lekker bij: Voorgerechten, salades, vis, maar ook lekker om gewoon los te drinken.

Wijnhuis Calmel & Joseph

Het wijnhuis Calmel & Joseph heeft met deze witte wijn meerdere prijzen gewonnen. De Villa Blanche 2012 staat in de top 10 van de Chardonnay du Monde Competitie. Tijdens deze editie werden er 908 verschillende Chardonnays uit 34 landen blind geproefd en de Villa Blanche eindigden op de 5e plaats! De wijn kreeg dan ook terrecht een gouden medaille. Ook viel hij in de prijzen op het Concours National en op de Internation wine challange 2013.

Wijnhuis Calmel & Joseph is in 1995 opgericht door oenoloog Laurent Calmel en Jerome Joseph heeft verschillende kleine percelen in de Languedoc-Roussillon. De druiven worden hier met de hand geplukt, iets wat voor een streek als de Languedoc bijzonder is. Ook worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt ,waardoor deze wijn dus ook nog biologisch is.

Witte Wijn - Chardonnay druifChardonnay

De Chardonnay druif is misschien (voor witte wijn) wel de meest aangeplante druivenras ter wereld. Deze druif levert doorgaans een mild droge, rijke wijn met in geur en smaak behoorlijk wat exotisch fruit.

De Chardonnay druif, die z’n oorsprong kent in het franse plaatsje Chardonnay in de Bourgogne, gedijt goed in zowel koelere als warmere klimaten. Bekende namen uit de Bourgogne zijn bijvoorbeeld Chablis (strak droog) en Meursault (tropisch fruit, vol). De druif wordt, naast in Frankrijk, met veel succes aangeplant in Italië, Spanje en vooral in de nieuwe wijn-wereld landen. Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili, Nieuw-Zeeland en Australië brengen tegenwoordig uitstekende en betaalbare Chardonnays voort.

Wat de Chardonnays kenmerkt is hun volle, ronde smaak; veel voller dan bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc wijnen. De wijnen van deze druif kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten en vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. De kleur van Chardonnay wijnen varieert van licht groengeel tot intens geel. En last-but-not least: de Chardonnay wordt natuurlijk als basis gebruikt voor Champagne, naast Pinot Noir en Pinot Meunier.

Witte wijn - Aroma ChardonnayWat proeven we?

Deze witte wijn heeft een bijzonder fruitige geur met hints van bloemen, amandelen en tropisch fruit. De geur is complex te noemen, waardoor je aan de wijn kan blijven ruiken en je steeds weer nieuwe geuren ontdekt. Ook is hij bijzonder vol en rond van smaak en heeft echt een eigen karakter ten opzichte van veel andere Chardonnay wijnen die soms erg op elkaar kunnen lijken. De wijn is perfect in balans, mede doordat de complexiteit van de geuren ook helemaal terug komen in de smaak en afdronk.

Conclusie m.b.t Witte Wijn Villa Blanche Chardonnay 2012

Wat mij betreft is dit de allerbeste Chardonnay onder de 10,- euro die ik ooit gedronken heb. Hoewel ik het lekker vindt om veel verschilende wijnen te drinken en te proeven staat deze wijn staat altijd in mijn koelkast. Ik drink hem nu een jaar en kan er geen genoeg van krijgen. Ook bij familie en vrienden valt hij altijd in de smaak. Ik koop hem bij de webwinkel WijnVoorNu.

Waar kopen we de Witte Wijn Villa Blanche Chardonnay 2012?

Wij hebben deze witte wijn Villa Blanche Chardonnay 2012 gekocht bij:

WijnVoorNu.nl à €8,95

 Op de hoogte blijven van nieuws uit de wijnwereld, lekkere wijnen en leuke wijnproeverijen, volg Wijnbloggers ook op Facebook of Twitter!

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.