Witte Wijn uit Chili: de Anakena Viognier 2010

Afgelopen weekend even een hapje gedaan bij eetcafé Prêt à Porter. Erg leuk eetcafé waar ze naast prima gerechten ook heerlijk betaalbare wijn schenken, waaronder de witte wijn Anakena 2010. Waarschijnlijk doet de naam Prêt à Porter je ergens aan denken. Klopt! De naam van een film uit 1994, waarin Sophia Loren, Kim Bassinger en Marcello Mastroianni de hoofdrol vertolken. Maar….Prêt à Porter is ook een modeterm die staat voor confectiekleding met dezelfde uitstraling als haute couture, maar qua prijs goedkoper en dus bedoeld voor het grote publiek. Goed, nu de wijn. Op advies van de charmante dame die onze avond verzorgde hebben we een fles Anakena Viognier 2010 uit Chili gedronken. Een mooie witte wijn van de Viognier druif, waar we vorige week een artikel over hebben geschreven. Wel 13,5% alcohol en dat is stevig voor een witte wijn. Wij van wijnbloggers zijn meestal sceptisch over Chili. Het verhaal van lage kosten, geen wijnstokziekten, betrouwbaar droge, warme zomers, etc.. Eigenlijk is Chili schijnbaar een perfect wijngebied. Niet dat ze slechte wijn maken, dat zeker niet, maar het lijkt allemaal een beetje op elkaar. Het gevoel van massaproductie en het onder controle houden van de kwaliteit en daardoor dus geen uitschieters naar boven is de kern van onze scepsis. Een land wat een allemans vriend geworden is. Dat is jammer want een wijn moet karakter hebben en je soms verrassen. Goed, terug naar onze Anakena Carmenère 2010. De wijn komt uit Chili en specifiek uit wijngaarden die liggen in de Alto Cachapoalin de prachtige uitlopers van het Andesgebergte. Volgens de kenners en eigenaars Felipe Ibáñez en Jorge Gutiérrez, wordt er met vakmanschap en liefde in de wijngaard gewerkt (in welke wijngaard niet?). De druiven worden met de hand geplukt en de gisting is op stalen tanks.

Wat proeven we?

Een 100% Viognier druif. Soepel fruit, peer, perzik, lekker rond en vriendelijk op de tong. Een wijn voor iedereen en dus makkelijk toegankelijk en een echte allemans vriend. Mist in mijn ogen wat kracht en scherpte, maar dat heeft met onze voorkeur te maken. Kan je bij veel gerechten drinken zoals vis, maar ook Thais of Italiaans. Ook prima om mee te borrelen en dan door te blijven drinken.

Conclusie m.b.t. Witte Wijn Anakena Viognier 2010

Tja, een echte allenmas vriend dus. Heerlijk toegankelijk en gemakkelijk te drinken, maar mist wat karakter en kracht in onze ogen. Uiteraard wel lekker anders had ik er geen blog aan gewijd.  

Waar kopen we Anakena Viognier 2010?

www.desteenencamer.com (6,75 euro) http://www.vinoo.eu/wijn/487867/vina-anakena-single-vineyard-viognier-2009 (8,00 euro)

2 Reacties
  1. Wel vreemd dat de naam ANAKENA CARMÉNÈRE geheel bestaat uit de VIOGNIER druif!!! Zal wel een vergissing zijn in de naam!

    1. Jos, klopt! Het is de Viognier en niet de CARMÉNÈRE. Ik heb naar even de foto’s van die avond erbij gepakt. Bedankt voor je oplettendheid.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.