Witte wijn Torres Viña Esmeralda

Bodega Torres - Witte wijn Vina Esmeralda - proefnotitieEerder lichtte ik al in een ander artikel een tipje van de sluier op waarom Torres mijn favoriete Spaanse wijnhuis is en vandaag is het dan ook de beurt aan de proefnotitie van de Witte wijn Torres Vina Esmeralda. (Ik proefde deze witte wijn al op een eerder tijdstip.)

Het familiebedrijf Torres

Nog even in het kort over het familiebedrijf Torres. Het familiebedrijf wordt geleid door Miguel A. Torres, de vierde generatie. Miguel Torres is meermalen uitgeroepen tot één van ‘s werelds beste en invloedrijkste wijnmakers. Hij heeft de traditionele manier van wijn maken weten te moderniseren.  Zijn motto is: “De beste wijn maken, die je kán maken”. En het uitgangspunt was dit te doen met respect voor de natuur en de omgeving. Hij experimenteerde met internationale druivenrassen in Spanje en zocht bijna verdwenen lokale druivenrassen op om deze opnieuw op te kweken. Inmiddels is Torres uitgegroeid tot een internationaal wijnhuis met wijngaarden in verschillende delen van Spanje, in Chili, Californië en zelfs in China.

En, wij in Nederland houden ook  van Torres, althans dat blijkt uit de cijfers. Meer dan 2,5 miljoen flessen per jaar gaan er naar Nederland! Nederland is daarmee op één na, Torres’ grootste vriend!

Witte wijn Torres Vina Esmeralda - flesWitte wijn Torres Vina Esmeralda

Goed wat staat er allemaal op de fles? Het is wel handig om te weten wat je gaat drinken!

Wijnhuis: Torres
Flesinhoud: 75cl
Soort: Wit
Druivenmoscatel de Alejandría, gewürztraminer
Land: Spanje
Regio: Catalunya

Deze witte wijn bestaat uit een exotische melange van de druivenrassen moscatel de Alejandría (85%) en gewürztraminer.

Wat proeven we?

In het glas zien we een heldere, lichtgele witte wijn met een groene zweem.
Bij een vlakke spiegel, ruikt deze Vina Esmeralda in eerste instantie zoet, zwoel en geparfumeerd. Na even walsen met het glas stuiven verleidelijke aroma’s uit het glas van tropisch fruit, ananas, abrikoos, lychee, groene appel en zelfs een sliertje honing.

Dan de eerste slok. Bij de aanzet glijdt deze witte wijn zacht naar binnen. Soepel en rond. Daarna ontstaat er een smaakexpolsie in je mond van tropisch fruit en dezelfde smaken komen voorbij die we eerder roken in dit glas. Dan komt de tropische lychee naar boven: fris, iets zoet en een klein zuurtje tegelijk. Tot slot een lange, sappige, fruitige en drogende afdronk.

Conclusie m.b.t de witte wijn Torres Vina Esmeralda

In eerste instantie rook deze wijn zoet, maar het is een heerlijke, frisse, droge, complexe wijn. Niet alledaags en zeer betaalbaar.

Waar kopen we deze witte wijn?

 

 

4 Reacties
  1. Ha Jeroen, Die 2,5 miljoen komt doordat Torres steeds actiever wordt in het supermarktkanaal. Ook de Gran Vina Sol (chardonnay) is een aanrader. En vergeet de rose uit hun Chili-domein niet (Santa Digna Rose). Maar de echte toppertjes vind je in de restaurants (Fransola). Overigens als je echt naar hun prijs/waarde prestatie kijkt zijn ze allemaal net even te duur! Dat krijg je als je een wereldwijd brand wilt zijn 😉

    1. Hallo hvdmeerberg, leuk dat je op mijn proefnotitie hebt gereageerd. De Gran Viña Sol en de Santa Digna Rosé ken ik zeker, daar heb ik eerder ook een proefnotitie van geschreven. Ook de toppertjes als Fransola, Milmanda en niet te vergeten de Mas la Plana zijn pracht wijnen. Nog een kleine update op bovenstaand artikel; de Viña Esmeralda zag ik bij Henri Bloem al voor € 6,95. En wat mij betreft, prima in prijs/kwaliteit. Maar ieder z’n mening hè 😉

  2. Kwam door wat klikken op deze site. Was op zoek naar Nederlandse leverancier van de Via Esmeralda. Dus logisch dat wij dit een bijzonder fijne wijn vinden. Niets dan goeds over de omschrijving. een aanrader voor iemand die iets anders wil dan anders!. Is in Nederland wel aan de prijs, hebben zelf een dozijn flessen net uit Spanje meegenomen voor euro 5,75 per fles… bij Henri Bloem kon ik de wijn niet vinden, maar we hebben nog even tijd..

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.