Witte wijn Soek die Geluk – Sauvignon Blanc 2014

Witte wijn Soek die Geluk - wijngaarden

Vandaag op de proeftafel de witte wijn met de mooie naam: Soek die Geluk – Sauvignon Blanc 2014. Deze witte wijn komt uit het Zuid-Afrikaanse Robertson. Robertson ligt in de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika. Robertson wordt ook wel aangeduid als de ‘vallei van wijn en rozen’ omdat er op veel wijngaarden rozenstruiken zijn aangeplant. Robertson is de afgelopen jaren bekend geworden als gebied waar echte kwaliteitswijnen vandaan komen.

Witte wijn Soek die Geluk - Sauvignon Blanc 2014 - flesWat staat er op het etiket?

Goed, het is tijd om te proeven, maar natuurlijk niet zonder eerst op het etiket te hebben gekeken. Wat staat er op het etiket?

Wijnhuis: Soek die Geluk
Wijnsoort: Wit
Oogstjaar: 2014
Land: Zuid: Afrika
Regio: Breede River Vallei
Druif: Sauvignon Blanc
Alcoholpercentage: 11.50%

Goedverwacht WijnlandgoedWijnhuis Soek die Geluk

Soek die Geluk is een deel van het 160 hectaren grote Goedverwacht Wijnlandgoed gelegen in de Robertson vallei, 150 km. ten oosten van Kaapstad. Het klimaat is er constant warm, er is geen industrie dus een perfecte omgeving voor het maken van zuivere, natuurlijke wijnen.

De oorspronkelijke eigenaar, Gabriël Hendrik du Toit, van beroep ingenieur, kocht hier in 1960 twee boerderijen om zijn droom als wijnmaker te vervullen. Na zijn aankopen kocht hij nog een boerderij die hij Soek die Geluk noemde. Het bedrijf werd later overgenomen door zijn zoon, Jan du Toit, en is tot op de dag van vandaag nog steeds een familiebedrijf met 110 ha aan wijngaarden en 70 ha aan melkboerderijbezit. De huidige eigenaar Jan du Toit is een energieke en gedreven wijnmaker, heeft zijn opleiding gevolgd aan Elsenburg, de wijnbouwuniversiteit in Stellenbosch. Tot de favorieten van Jan zelf behoren ook de Sauvignon Blanc en zijn rode Bordeaux blends (zie Soek die Geluk Cabernet Sauvignon-Merlot).

De wijnen worden geëxporteerd naar een groot aantal landen en werd verkozen tot één van de vijf beste wijnbedrijven in de 2013 Best Value Guide (Dit is Zuid-Afrika’s belangrijkste wijngids voor wijnen tot € 7,55).

witte wijn - sauvignon blancDruif Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc komt van oorsprong uit het zuidwesten van Frankrijk en ‘sauvage’ betekent letterlijk (jong en) wild. Wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc druif zien we inmiddels over de hele wereld, maar meest prominent zijn de Franse witte wijnen uit de Loire met als grote namen natuurlijk de Pouilly-Fumé en Sancerre. Daarnaast is Nieuw-Zeeland één van de grootverbruikers en leverancier van uitstekende Sauvignon Blanc wijnen.

In het algemeen levert de Sauvignon Blanc wijnen die zuiver, droog, fris, en een beetje pittig van smaak zijn en die al snel na de oogst drinkbaar zijn. Indien op hout gerijpt, wordt de Sauvignon Blanc ook wel Blanc Fumé genoemd.

De Sauvignon Blanc kan niet zo goed tegen warmte en ontwikkelt zich daarom het beste in de koelere wijngebieden: de wijnen uit het relatief koele Loire gebied zijn niet voor niets beroemd. Belangrijk detail is de timing van de oogst: vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een aroma van citrusfruit, kruisbessen, versgemaaid gras, asperges, bloemen, kruiden en brandnetel; (te) laat geplukt geplukt, wordt hij wat flauw en minder fris, omdat hij dan z’n kenmerkende zuren verliest. Een bijzonderheid van de Sauvignon Blanc is, dat vanwege de vrij compacte trossen, hij gevoelig is voor rotting (botrytis), die echter onder de juiste omstandigheden een natuurlijke zoetheid kan geven waardoor ook zoete wijn kan worden gemaakt.

Witte wijn Soek die Geluk – Sauvignon Blanc 2014; wat proeven we?

Deze witte wijn is fris droog van smaak. Je proeft aroma’s van citrus, groene appel, grapefruit en fris tropisch fruit. Heerlijke aperitief wijn, bij kleine hapjes en voor- en hoofdgerechten van vis of groenten.

Conclusie m.b.t de witte wijn Soek die Geluk – Sauvignon Blanc 2014

Deze witte wijn barst van het fruit. Handpluk en een goed wijnjaar dragen bij aan gezond fruit, wat je zeker kunt terug proeven in deze expressieve wijn.

Waar kopen we deze witte wijn?

Deze witte wijn is te verkrijgen bij Grapeful à €5,65 ( Nu met 10% korting € 5,09). Je vindt deze witte wijn hier

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.