Witte Wijn Topper Riesling 2011 van Margaret Wines

Witte wijn - Reichsrat - wijngaardenWitte Wijn is iets wat ik graag drink. Zeker met Pasen op komst is het wel handig om na te denken wat we met de Paaslunch gaan drinken. Op zoek dus naar een mooie Witte Wijn en in mijn geval een droge witte wijn, want ik ben niet zo gek op zoete witte wijn.

In Utrecht zijn er vele leuke wijkwinkeltjes waar je de nodige lekkernijen kunt kopen. Op mijn lijstjes van zaterdag stond, dat ik even langs Maragret Wines moest gaan. En daar werd mij de  Deidesheimer Herrgottsacker 2011 Riesling  van harte aanbevolen. Ik was natuurlijk op zoek naar wat bijzonders en volgens de eigenaar is deze wijn iets bijzonders. Zulke woorden doen een wijnliefhebber direct watertanden. Hoe zal deze witte wijn smaken, waar lijkt hij op, hoe zit ie in de zuren? Moet ik mijn favorietenlijstje aanpassen, heb ik een topper aan de haak? Allemaal vragen die door mijn hoofd gingen, terwijl ik in het kleine winkeltje aan het afrekenen was (13,00 euro).

witte wijn van riesling druivenDe Riesling druif

Zoals eerder geschreven is de Riesling druif is, na de Sauvignon Blanc en de Chardonnay, de nummer 3 onder de druiven waarvan witte wijn wordt gemaakt. De Riesling staat naast de Chardonnay bekend als één van de beste witte druivenrassen, maar krijgt volgens ons niet altijd de waardering die hij verdient. Bij onze buren in Duitsland wordt de Riesling echter volledig omarmd en wordt hij liefkozend de “De Koningin van de druiven” genoemd.

De Riesling druif gedijt goed in koele klimaten en hij voelt zich thuis op lichte terroirs met kalk-, klei- en steenachtige bodems en een goede drainage. Behalve in het relatief koele herkomstland Duitsland wordt de Riesling ook aangeplant in Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg, de Verenigde Staten en Australië en is zijn wereldwijde aanplant is nog steeds stijgende. Ook in Nederland wordt de Riesling gebruikt om droge, frisse wijn te produceren, maar daar hebben wij nog geen toppers tussen geproefd.

De Riesling druif is rond, klein, kleurt van helder groen tot goudgeel met bruinrode spikkeltjes bij volledige rijpheid en heeft een vrij dikke schil. Zijn natuurlijke, fijne en zuivere zuurgraad is zijn kenmerk. Er zijn veel verschillende Riesling wijnen: van droge, elegante, jonge wijnen tot de wereldberoemde zoete wijnen die lang bewaard kunnen worden. Wijn gemaakt van Riesling is licht qua alcohol, bevat veel fruit en heeft het bijzondere vermogen de eigenschappen van zijn terroir (bijvoorbeeld mineralen) door te geven. De jonge wijnen bevatten elementen van bloemen, groene appel, citroen, limoen, grapefruit en mineralen. In de rijpere wijnen breken elementen van perzik, abrikoos, nectarine en mango door, maar er blijft altijd verfrissend zuur aanwezig. En anders dan de Chardonnay, houdt de Riesling niet van houtlagering.

Witte wijn Reichsrat von BuhlDe Wijngaard Von Buhl

Reichsrat von Buhl werd in 1849 opgericht door Franz Peter Buhl. In zijn roerige geschiedenis is Wijngaard Von Buhl uitgegroeid tot een waar begrip in de Pfalz en daar buiten. Het is gevestigd in Deidesheim, waar de vinificatiekelder en een groot deel van de wijngaarden liggen. De mooiste wijngaarden van Von Buhl liggen echter in het gehuchtje Forst vlakbij Deidesheim. Onder leiding van Francis Armand Buhl (1837-1896), werd de Wijngaard steeds succesvoller en werden er prijzen gewonnen zoals:

  • De Gouden Medaille in Parijs 1867
  • De grote Medaille van Philadelphia in 1876
  • Grand Prix Paris 1900
  • Grand Prix van St. Louis in 1904
  • Grand Prix Brussel 1910

Wat een rijke geschiedenis en dat proef je in de wijnen hoor! Echte Duitse kwaliteitswijnen.

In totaal is het wijngaardareaal 62 hectare groot. Voornamelijk beplant met Riesling (87%) en Spätburgunder (7%) druiven. De overige wijngaarden (6%) zijn beplant met druivensoorten als Weissburgunder, Rieslaner en Scheurebe. Overigens, sinds 2008 worden de wijngaarden biologisch bewerkt en met de nodige liefde.

Vandaag de dag is Reichsrat von Buhl in het bezit van de Neustadter ondernemer Achim Niederberger. Sinds 1989 is het landgoed verhuurd aan een operator GmbH, eigendom van twee Japanse zakenlieden die samenwerken met Gutsdirektor Stefan Weber en de sales manager Christoph Graf. Met het oog op optimale omstandigheden voor het maken van wijn werd er fors geïnvesteerd in technologie. Het zeer toegewijde jonge team rond Gutsleiter Stefan Weber zetten de juiste koers uit en zijn al heel succesvol.

Sinds mei 2008 is de wijnmakerij betrokken bij een officiële onderzoek in het kader van de EG-verordening om certificering te krijgen voor de biologische landbouw (V (EEG) 2092/91). Dit is een stap, niet alleen van idealisme, maar vanuit de overtuiging dat het de kwaliteit zal verhogen.

Verder hebben de Wijnen van Buhl al eerder positieve vermeldingen gehad waaronder:

Jaar Onderscheidingen
2011 De Grote Hamersma 2013: 9
2010 Grote Hamersma 2012: 9
2010 Perswijn 2012: 15 pt. mooi citrus, fris, strak, perzik, appel, fijne zuren, lengte, fraai

Witte wijn Deidesheimer Herrgottsacker 2011 Riesling - fles

Witte wijn Deidesheimer Herrgottsacker 2011 Riesling

Goed, het is tijd om te gaan proeven.  Wat staat er allemaal op de fles? Het is wel handig om te weten wat je gaat drinken

Naam: Deidesheimer Herrgottsacker 2011 Riesling
Land: Duitsland
Herkomst: Deidesheim
Lekker bij: Oesters, Vis
Smaak: Fris, zurig, met een bruisje
Inhoud: 75 cl
Kleur: Wit geel

 

Wat proeven we?

We ruiken bloemen (lekker geurig dus) en proeven rijp geel fruit (beetje een zuurtje à la limoen/citroen). De frisse, krachtige smaak is droog, fijn en met  mineralen, heeft een prima afdronk die kort en aangenaam blijft hangen.

Conclusies m.b.t deze Witte Wijn Riesling 2011

Ik ben onder de indruk. Wat een lekere wijn en dat voor 13.00 euro. Geen geld en lekker voor in het voorjaar bij wat vis (zalm) of oesters. Ik zou voor deze wijn omfietsen en niet 1 fles, maar een paar flessen inslaan. Tevens zou ik nog wat andere wijnen van Van Buhl meenemen. Top tip van Margaret Wines!

Waar kopen we deze Witte Wijn Riesling 2011

Je kunt deze witte wijn in meerdere speciaalzaken kopen. In mijn geval heb ik hem bij Margaret Wines gekocht . Deze witte wijn kost daar maar 13,00 euro en dat is niet duur.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.