Hoe witte wijn gemaakt wordt in een infographic

Witte Wijn

Aan het begin van vorig jaar publiceerden we hier op Wijnbloggers al een infographic, waarin je kon zien hoe rode wijn gemaakt wordt. Vandaag hebben we een mooie infographic over witte wijn. In de infographic van vandaag zie je hoe witte wijn gemaakt wordt. Overigens is de infographic, waarin je kunt zien hoe witte wijn gemaakt wordt, gemaakt door Jelle de Roeck voor WineFolley. Jelle de Roeck maakte ook de infographic over de rode wijn.

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Witte wijn kan van zowel blauwe als witte druiven gemaakt worden. Het grote verschil tussen het maken van rode wijn en witte wijn is dat het druivensap van witte wijn gefermenteerd wordt zonder de schillen van de druiven, terwijl bij het maken van rode wijn de schillen meegenomen worden en de kleur uit de schillen van de blauwe druiven ervoor zorgen dat rode wijn aan zijn kleur komt.

Het basisconcept achter het maken van wijn is eenvoudig, maar het proces van het maken van wijn kan sterk variëren en is afhankelijk van wie de wijn maakt en welke technieken ze gebruiken voor het maken van wijn.

Maar hoe wordt witte wijn nu gemaakt? Natuurlijk zie je dit terug in de infographic, maar enige uitleg bij de infographic is misschien ook wel leuk. 🙂

Zoals al geschreven, kan witte wijn van rode en witte druiven gemaakt worden en worden de schillen van de (blauwe) druiven niet meegenomen in het proces, zodat de wijn de witte kleur behoudt. De druiven worden geplukt en vervolgens wordt het sap uit de druiven geperst en wordt het druivensap opgevangen in vaten om daar te vergisten.

Het vergisten van druivensap in witte wijn

Het laten vergisten van witte wijn gebeurt meestal koeler dan het vergisten van rode wijn. Dit wordt gedaan om de frisse, fruitige smaak te behouden. Tijdens het gistingsproces wordt de suiker, die zich bevindt in de druiven omgezet in alcohol. Hoe meer suiker de druiven bevatten, hoe hoger het alcoholpercentage van de witte wijn zal worden.

Na deze vergisting kan de wijnmaker ervoor kiezen om de wijn gelijk te laten bottelen, maar kan hij er ook voor kiezen om de witte wijn nog in eikenhouten vaten te doen en kiezen voor een tweede gisting.

Deze tweede gisting, (ook malolactische gisting, melkzuurgisting genoemd) is een bacteriologisch proces dat (harde) appelzuren omzet in zachtere melkzuren. Appelzuren hebben een harde en uitgesproken smaak, terwijl melkzuur veel zachter overkomt. Bij witte wijn is deze tweede gisting geen vaste regel, omdat bij witte wijn deze zuren (die de wijn voor de tweede gisting bevat) de wijn vaak juist lekkerder en aantrekkelijker maken. (Hoe vaak proef je in witte wijn niet zure, frisse appel, een lekkere zure Granny Smith?). Het laten rijpen op eikenhouten vaten geeft de wijn vanillesmaak, terwijl de tweede gisting vaak voor meer romigheid van de witte wijn zorgt. Het laten rijpen op eikenhout en de tweede gisting van witte wijn maken witte wijn vaak duurder, omdat het proces dan langer duurt.

Het filteren en bottelen van witte wijn

Witte wijn wordt bijna altijd gefilterd, voordat het de fles in gaat. Doe je dat niet dan lijkt de wijn wat troebel en dat ziet er toch minder aantrekkelijk uit dan een mooie, heldere wijn. Na het filteren, kan de witte wijn de fles in, kurk erop en worden voorzien van het etiket om dan vervolgens via allerlei wegen in de winkel te belanden, waar wij, wijnconsumenten de witte wijn weer kunnen kopen.

De infographic – Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Het maken van witte wijn in een infographic

Bron: WineFolley

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.