Witte Wijn Pinot Blanc 2012 van Kuentz Bas gekocht bij Albert Hein

Kuentz BasVaak koop ik op zaterdag een lekker visje en drink daar dan graag een witte wijn bij. Meestal probeer ik bij een nieuwe wijnwinkel even naar binnen te gaan en dan een witte wijn of iets anders  te kopen. Ik hoop daar dan de bekende verrassing tegen te komen. In Utrecht is daar gelukkig veel keuze in, maar deze zaterdag had ik helaas weinig tijd. Na het kopen van een lekker visje bij de viswinkel (De Volendammer), ben ik even bij de Albert Hein naar binnen gelopen voor een witte wijn. Als wijnliefhebber weet ik dat er een verschil is tussen wijnen bij de specialistische wijnwinkel of bij een supermarkt, zoals Albert Hein. Toch zie je dat men ook bij Albert Hein aandacht aan wijnen besteedt (meer dan 70% van de wijn aankopen is bij de supermarkt!) en is er verrassend genoeg te kiezen. Aangezien ik lekkere garnaaltjes en een lekkerbekje met saus ging eten is het prettig kiezen bij AH. Wikken en wegen, maar uiteindelijk gekozen voor een witte wijn (Pinot Blanc) van Kuentz Bas. Eigenlijk een veilige keuze!

Wijngaard Kuentz Bas

Na even wat zoeken komen we al snel op de website van Kuentz Baz. Het bedrijf Kuentz-Bas bestaat al sinds 1795 en heeft door het maken van een goed product weten te overleven. Het bedrijf is gevestigd in Husseren Les Châteaux en is opgericht door Joseph Kuentz. De huidige naam is in 1895 ontstaan door een huwelijk van de familie Kuentz met de familie Bas. Het bedrijf Kuentz-Bas werkt met 11 hectare aan eigen wijngaarden en daarnaast worden er ongeveer 14 hectare aan druiven bij andere wijnboeren aangekocht. Sinds 2008 werkt het bedrijf biodynamisch.

Er zijn vier gradaties qua wijn. Hierbij geldt in ieder geval dat de Grand Cru wijnen altijd alleen van de eigen bewerkte wijngaarden worden gemaakt. De vier gradaties zijn achtereenvolgens Tradition (die van Albert Hein), Collection, Gamma Trois Châteaux en de Vendages Tardives & Sélections de Grains Nobles. Wij van Wijnbloggers drinken de Pinot Blanc Tradition 2012.

De Elzas of D’Alsace

Onze Pinot Blanc komt uit de Elzas. De Elzas wordt door de Fransen D’Alsace genoemd en dat staat dan ook op het etiket. De Elzas is de meest oostelijke wijnstreek in Frankrijk, dicht gelegen bij Duitsland en tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten. In de Elzas worden vooral “stille” witte wijnen gemaakt. Stille wijnen zijn volledig uit gegiste wijnen, welke in tegenstelling tot champagnes geen gist meer bevatten. In de Elzas worden naast mousserende wijnen (Crémant d’ Alsace, een aanrader) ook wat rode wijnen geproduceerd, maar de witte wijnen overheersen. Alsace wijnen worden altijd verkocht in de bekende groene fles. Deze wordt ook wel aangeduid met de  ‘Rijnwijnfles’ of ‘flûte d’Alsace’ genoemd en de fles is wettelijk voorgeschreven. Uiteraard worden de mousserende wijnen in andere flessen gestopt.

De Elzas kent een enorme variatie aan bodemtypes, waardoor de wijn ook qua smaak kan variëren. In de bodem tref je zowel kalk, leisteen, mergel, graniet als vulkaanbodem. Voor de wijnbouw is de omgeving ideaal. Zo worden de wijngaarden door de Vogezen beschut tegen neerslag en koelte uit het noorden en westen. Koud weer, regen of hagel zijn vaak de grote vijanden van een wijnboer. De Pinot Blanc druif gedijt goed in dit gebied. Relatief koel (wijn)klimaat, maar wel genoeg warmte en diepe bodems.

De Druif

De Pinot Blanc is een beroemde witte druif, die we vooral kennen van mooie wijnen uit de Elzas. De Pinot Blanc druif bestaat officieel sinds 1872, toen voor het eerst het onderscheid kon worden aangetoond tussen de Chardonnay en de Pinot Blanc. In de tijden daarvoor, en ook nog vele jaren daarna, was er veel verwarring omdat de mooiste Pinot Blanc wijnen sterk lijken op de niet-houtgerijpte Chardonnays. De druif is waarschijnlijk afkomstig uit de Bourgogne, streek in Frankrijk. De Pinot Blanc is een mutatie van de Pinot Gris, die op zijn beurt weer een mutant is van de Pinot Noir druif. Aan synoniemen heeft de Pinot Blanc geen gebrek: in Frankrijk wordt hij ook wel Clevner genoemd, in Duitsland Weissburgunder en in Italië natuurlijk Pinot Bianco. Daarnaast is z’n bijnaam ‘het werkpaard van de Elzas’.

bourgogne

De Pinot Blanc is een vroeg in het seizoen rijpende en vrij kleine gele druif met een flink suikergehalte. Geur en smaak bevatten elementen van appels, peer en soms ander wit fruit. De jonge Pinot Blanc wijnen hebben een vrij laag zuurgehalte en zijn daardoor ongecompliceerd en goed toegankelijk. De vollere versies van de Pinot Blanc kunnen daarentegen een stuk rijker zijn met een bloemig aromaprofiel en het tropisch fruit van de Chardonnay, aangevuld met boterigheid in het geval van houtrijping. De vroegere verwarring met de Chardonnay is daarom goed te begrijpen. In de Elzas wordt de Pinot Blanc vaak geblend met de Auxerrois, hoewel dat meestal niet op het etiket staat. Daarnaast wordt van de Pinot Blanc druif de mousserende wijn Crémant d’Alsace gemaakt.

Witte Wijn Pinot Blanc van Kuentz Baz 2012

 • Druif: Pinot Blanc
 • Alc: 12,5%
 • Type: Witte Wijn
 • Wijnhuis: Kuentz Baz
 • Wijnstreek: Alsace
 • Land: Frankrijk
 • Jaar: 2012

Wat proeven we?

We proeven een mooie mild zure wijn. Lekker veel fris en wit fruit. We ruiken citrus, appel en peer, maar ook iets zoet (heel licht perzik?). Heerlijk bij vis en bij de saus van de lekkerbekje. Prima wijn voor maar 7,99 , maar geen Top 10 witte wijn!

Waar is de  Pinot Blanc 2012 van Kuentz Bas te koop?

Je kunt deze wijn kopen bij Albert Hein voor 7,99.

Enhanced by Zemanta
3 Reacties
 1. Beste Ron, inderdaad een goede wijn. De pinot gris was vorig jaar te koop en is lekkerder. Het assortiment Elzas is vrij beperkt bij de AH. Na de feestdagen tref je deze wijn vaak aan in het afdankrekje omdat hij niet regulier wordt verkocht. De pinot gris van Kuentz Bas kostte mij vorig jaar € 3,99. Een absolute topprijs.
  Thans is deze pinot blanc in de bonus voor € 4,99 hetgeen een uiterst scherpe prijs is voor een kwalitatief goede Elzas wijn. Interessante info trouwens over het wijnhuis.

 2. Was heel nieuwsgierig naar deze wijn aangezien ik 4 flessen heb gekocht vandaag bij Albert Hein uit een opruimingsbak voor de prijs van…..0,50 cent per fles.Denk toch dat dit een foutje was…heb een flesje koud gezet en ga er binnenkort van genieten!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.