Het echtpaar Jean-Charles en Nathalie Boisset is zeer bedreven in het maken van lekkere witte en rode wijn. Ze zijn ook in het bezit van de nodige medailles en prijzen. Prima keuze dus om eens een wijn te gaan proeven van deze wijnprofessionals. Deze keer viel de keuze op de witte wijn Mâcon-Igé Chateau London van Gall&Gall. Tja, witte wijn bij de Gall&Gall. Als ik eerlijk ben is het niet zo zeer de wijnen waar ik moeite mee heb, het is meer

hema

de winkel en de sfeer in de winkel die mij niet doet watertanden. Het blijft een beetje koel en kil, dus echt Hollands. Gall&Gall is voor mij de HEMA onder de wijnwinkels. Prima producten, maar je gaat er niet heen voor de gezelligheid, maar voor een lage prijs.

Goed, genoeg over Gall&Gall, terug naar de wijn!

Het interessante van deze witte wijn is dat deze gemaakt is door het echtpaar Boisset. Deze keer hebben ze een mooie Chardonnay gemaakt, die mij goed is bevallen. Interessant is dat deze wijn is gemaakt zonder dat het echtpaar er een wijngaard op na heeft moeten houden. Het echtpaar Boisset koopt de druiven gewoon bij verschillende wijnboeren in de Côte de Nuits, Côte de Beaune of Mâconnais en daarnaast beperken zij zich tot de Chardonnay en Pinot Noir druiven en Gamay. Uiteraard gaan ze voor top kwaliteit en dat is gezien de overproductie aan druiven een prima keuze. Hoewel,dit jaar is er wel een druivencrisis in de Bourgogne en in de Bordeaux (veel schade doorhagel, etc..).

De Wijngaard

Deze wijn is afkomstig uit de Macon Ige. Gelegen in het zuiden van de Bourgogne is deze streek bekend om zijn kwaliteitswijnen en men produceert er rode, witte en rosé wijnen.

De druiven zijn van goed uitgekozen wijngaarden (de Boisset’s hebben immers zelf geen wijngaarden). Wijngaarden waar er wordt geploegd, weinig of niet bemest wordt en men streng het teveel aan ‘bourgeons’ zal verwijderen, vendange verte. Kenmerkend is dat deze wijngaarden een laag rendement of opbrengst hebben en men dus voor kwaliteitsdruiven gaat om zo een mooie wijn te produceren.

Tijdens de vinificatie wordt geen enkele oenologisch product toegevoegd. De wijn vergist door zijn eigen natuurlijke gistcellen. Pneumatisch persen, vergist volledige in kleine, houten vaten (weinig nieuw, afhankelijk van de wijn zonder batonnage (om de mineraliteit te bewaren) en na de alcoholische gisting volgt de malo-lactische gisting, oftewel 12 maanden rijping.

Witte Wijn Mâcon-Igé Chateau London  - wijngaard

De Druif

De Chardonnay druif heeft de witte wijn populair gemaakt bij het grote publiek. Kwalitatief hoogwaardige en heerlijke Bourgognes hebben voor verspreiding van Chardonnay wijnen over de wereld gezorgd. Bekende namen uit de Bourgogne zijn bijvoorbeeld de Chablis (strak droog) en Meursault (tropisch fruit, vol). De Chardonnay druif werd voor het eerst ontdekt in de 16e eeuw in Frankrijk, maar werd pas geregistreerd tegen het einde van de 17e eeuw. De naam van de druif is afgeleid van het Franse plaatsje Chardonnay in de Bourgogne. In het verleden is de Chardonnay druif vaak verward met de Pinot Blanc. Dat is niet zo vreemd, want uit DNA onderzoek is gebleken dat de Pinot en de onbekende Gouais blanc z’n ouders zijn.

De Chardonnay gedijt goed in zowel de koelere als de wat warmere klimaten en is ook geschikt voor verschillende soorten bodems. De druif wordt, naast in Frankrijk, met veel succes aangeplant in Italië, Spanje en vooral in de nieuwe wijnwereld landen. Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili, Nieuw-Zeeland en Australië brengen tegenwoordig uitstekende en betaalbare Chardonnays voort.

De Chardonnay druif rijpt vrij vroeg in het seizoen, heeft een dunne schil en levert hoge opbrengsten. Wat de Chardonnays kenmerkt is hun volle, ronde smaak; veel voller dan bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc wijnen. De druif is echter zo veelzijdig dat de wijnen kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten en vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. De kleur van Chardonnay wijnen varieert van licht groengeel tot intens geel. En last-but-not least: de Chardonnay wordt natuurlijk als basis gebruikt voor champagne, naast Pinot Noir en Pinot Meunier.

Witte Wijn Mâcon-Igé Chateau London

Wijn: Witte Wijn
Land: Frankrijk
Streek: Bourgogne
De druif: 100 % Chardonnay
Alcohol: 12,5%

Wat proeven we?

Boisset Mâcon Igé Château London is een lekkere, harmonieuze witte wijn van de Chardonnay druif. Eigenlijk precies wat je van een Chardonnay mag verwachten. Uit de speciaal geselecteerde wijngaarden van Chateau London is een prachtig rijpe met mooie fruitnuances witte wijn gemaakt. Vijftig procent van de wijn onderging een korte houtrijping waardoor deze mooi fonkelend geel is. De fruitige smaak is sterker aanwezig dan de licht bloemige. Verder proef ik iets kruidigs en romigs (of vettigs bv boter). Zeer duidelijke Chardonnay uit het zuiden van de Bourgogne. De 2010 wijn heeft een medaille d’or gekregen op het wijnconcours, dus goede kwaliteit. Een echte aanrader!

Witte wijn macon

Conclusie met betrekking tot witte wijn Mâcon-Igé Chateau London

Lekker witte Chardonnay en zeker het proeven waard. Goed gekocht door Gall&Gall. De prijs is wat aan de hoge kant, maar prima om mee te leven.

Prijs 14,99, bij Gall&Gall

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.