Witte wijn L!FE Sauvignon Blanc 2013 van AH – Proefnotitie

witte wijn L!FE Sauvignon Blanc 2013  - ZA

Al eerder schreven we hier op Wijnbloggers.nl over de metamorfose van de wijnafdeling van Albert Heijn. Een nieuwe indeling van de wijnen in de schappen (nu op smaak) en meer dan 100 nieuwe wijnen toegevoegd aan het assortiment. Nieuwe rode wijnen, nieuwe witte wijnen en natuurlijk rosé wijnen. Al eerder proefden we de rode wijn Chops & Burgers 2012 van Albert Heijn, vandaag is het de beurt aan de witte wijn L!fe Sauvignon Blanc 2013, die eveneens nieuw is toegevoegd aan het wijnassortiment van de AH.

Witte wijn L!FE Sauvignon Blanc 2013 – Wat staat er op het etiket?

Deze witte wijn L!Fe Sauvignon Blanc 2013 zal je gelijk opvallen in de schappen, want de frisse, fel geel/groene fles trekt zeker je aandacht en geeft je een echt lentegevoel. Je wordt er vrolijk van. De ondertitel is ook leuk: L!fe…is to discover. Een leuke, hippe fles! (die voorlopig bij ons nog niet in de glasbak verdwijnt, maar voor andere doeleinden gebruikt gaat worden. Waarvoor weten we nog niet… Misschien op de tuintafel met bloemen erin…) Maar goed het is tijd om te proeven, maar wat staat er allemaal op het ‘etiket’?

witte wijn L!FE Sauvignon Blanc 2013Naam: L!fe Sauvignon Blanc 2013
Wijnhuis: Home of Origin Wine Stellenbosch, Koelenhof Wine Cellar
Land: Zuid-Afrika
Regio: Westkaap
Jaar: 2013
Druiven: Sauvignon Blanc
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud: 750 ml
Kleur: Wit

Een mooie fles met een mooie (marketing)boodschap:

“Life will be shaped by the choice you make every day and they are what define you. By choosing this L!fe, gentle warning, your life will change for the better in the space of a moment! Enjoy it full, share it as much as you can and… Your life will be enchanced. 

This L!FE Sauvignon Blanc is full of it… Of whatever you would like to find in a good fresh and zesty wine. Live the L!fe.”

witte wijn L!FE - KoelenhofKoelenhof

Koelenhof, gelegen zo’n 14 kilometer buiten Stellenbosch, werd in 1941 door de familie de Vries als particulier landgoed in het leven geroepen. Als eerste wijnmakerij in Zuid-Afrika lukte het hen om witte wijn van rode druiven te produceren, de Cinsault Blanc. Tevens waren zij de eerste wijnmakerij die volautomatische persen in gebruik namen, die nog maar door één persoon bediend hoefde te worden. In 1974 startte Koelenhof met het bottelen van wijn. Leden van familie de Vries zijn altijd nog actief betrokken bij de wijnmakerij. Zo is Wilhelm de Vries verantwoordelijk voor de rode wijnen en Andrew de Vries algemeen directeur. Martin Stevens is bij Koelenhof verantwoordelijk voor de witte wijnen, mousserende wijnen en dessertwijnen. Jaarlijks perst wijnmakerij zo’n 16 000 ton aan druiven tot wijn. De Koelenhof staat bekend om zijn Koelenhof, Koelenbosch en Simonsbosch, waarmee al menig prijs is behaald.

witte wijn - sauvignon blancDe druif Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc komt van oorsprong uit het zuidwesten van Frankrijk en ‘sauvage’ betekent letterlijk (jong en) wild. Wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc druif zien we inmiddels over de hele wereld, maar meest prominent zijn de Franse witte wijnen uit de Loire met als grote namen natuurlijk de Pouilly-Fumé en Sancerre. Daarnaast is Nieuw-Zeeland één van de grootverbruikers en leverancier van uitstekende Sauvignon Blanc wijnen.

In het algemeen levert de Sauvignon Blanc wijnen die zuiver, droog, fris, en een beetje pittig van smaak zijn en die al snel na de oogst drinkbaar zijn. De Sauvignon Blanc kan niet zo goed tegen warmte en ontwikkelt zich daarom het beste in de koelere wijngebieden. Belangrijk detail is de timing van de oogst: vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een aroma van citrusfruit, kruisbessen, versgemaaid gras, asperges, bloemen, kruiden en brandnetel; (te) laat geplukt geplukt, wordt hij wat flauw en minder fris, omdat hij dan z’n kenmerkende zuren verliest. Een bijzonderheid van de Sauvignon Blanc is, dat vanwege de vrij compacte trossen, hij gevoelig is voor rotting (botrytis), die echter onder de juiste omstandigheden een natuurlijke zoetheid kan geven, waardoor ook zoete wijn kan worden gemaakt.

Wat proeven we?

Deze witte wijn L!FE Sauvignon Blanc 2013 is een echte Sauvignon Blanc. Fris geurend, een vleug van bloemen met een fris zuurtje. Deze witte wijn haalt de lente bij je naar boven: fris groen (appels) en citrusfruit en grasaroma’s. Een heerlijk. toegankelijk wijntje voor de lente en zomer! Perfect om te drinken bij salades, maar ook bij bijvoorbeeld vis en geitenkaas.

Conclusie m.b.t Witte wijn L!FE Sauvignon Blanc 2013

Een frisse, toegankelijke witte wijn, die uitermate geschikt is voor een warme zomer. Laat de zomer maar beginnen!

Waar kopen we deze Witte wijn L!FE Sauvignon Blanc 2013?

Zoals al gezegd bij Albert Heijn voor € 6,99

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.