Witte wijn Laposa Kéknyelü – Proefnotitie

Proefnotitie Witte Wijn Laposa - Hongaarse wijngaarden in omgeving Balatonmeer

Vorig weekend hebben wij van Wijnbloggers de Hongaarse, witte wijn Laposa Kéknyelü geproefd. Deze witte wijn van het wijnhuis Laposa is een wijn die ons van Wijnbloggers blij verraste! Deze witte wijn is mooi complex en echt heerlijk van smaak.

Witte wijn Laposa KéknyelüWitte wijn Laposa Kéknyelü – Wat staat er op het etiket?

Goed, laten we de fles eens bekijken. Wat staat er op het etiket?

Naam: Laposa Kéknyelü
Druif: Kéknyelü
Wijnhuis: Laposa
Type: Hongaarse witte wijn
Wijnstreek: Badascóny.
Jaar: 2012

Wijnland Hongarije

Hoewel je misschien bij Hongarije niet gelijk aan wijn denkt, is Hongarije een echte wijnland en produceert het zelfs een enorm grote verscheidenheid aan wijn. Dit komt vooral door de vele verschillende druivenrassen die er in Hongarije staan aangeplant op de ca. 130.000 hectare, die in Hongarije wordt besteedt aan wijnbouw. 65 tot 75 procent van de Hongaarse wijn is wit, de rest is overwegend rood.

De belangrijkste witte druivenrassen zijn de Olasz (= Welschriesling), Furmint, Harslevelü en Kéknyelü. De meest aangeplante blauwe druif is de Kadarka (dat is dezelfde druif die in Bulgarije ‘gamza’ wordt genoemd), gevolgd door de Kékfrancos (= blaufränkisch).

De laatste jaren zie je dat in Hongarije meer en meer de populaire Franse druivenrassen wordt gebruikt. Door investeringen van buitenlandse wijnbedrijven in Hongarije zie je in Hongarije steeds vaker klassieke druiven als de Cabernet Sauvignon en de Merlot.

Proefnotitie witte wijn Laposa - wijnhuis laposaWijnhuis Laposa

Wijnhuis Laposa is een echt familiebedrijf. In 1990 werd het opgericht door Dr. József Laposa en in 2005 is de leiding van het wijnhuis in handen gekomen van zijn zoon Bence Laposa. Gelegen op de zuidelijke hellingen van de Badascóny heuvels aan de noordzijde van het Balatonmeer produceert dit wijnhuis vooral witte wijn. Op zo’n acht hectare aan wijngaarden gelegen in deze regio verbouwt het wijnhuis druivensoorten als Riesling, Riesling Italico, Pinot Gris, en van Hongaarse rassen zoals Kéknyelü, Juhfark, Sárgamuskotály, Furmint en Hárslevelű. Van deze druivensoorten produceert het wijnhuis zo’n 40.000 flessen wijn, die bekend staan om hun hoge kwaliteit. In de wijnen van dit wijnhuis proef je de omgeving terug: het nabijgelegen Balatonmeer en de vulkanische bodem van de Badascóny.

Video – Wijnhuis Laposa

Laposa winery from Bence Pásztor on Vimeo.

witte druifDe druif Kéknyelü

Ooit was de Kéknyelü de druivensoort die overal in Hongarije terug te vinden was en op grote schaal in Hongarije werd geproduceerd. Nu is daar nog maar zo’n 40 hectare van over en wordt de Kéknyelü alleen nog maar in de Badascóny wijnstreek geteeld. Opvallend is dat deze druivensoort niet tweeslachtig is. Anders gezegd; het mannetje en vrouwtje moeten naast elkaar staan om succesvol druiven te kunnen krijgen. De opbrengst van deze druivensoort is vaak wisselvallig en laag.

De Kéknyelü heeft grote, opeengepakte druiventrossen met een kenmerkende en bijzondere blauwige kleur op de stelen.

Wat proeven we?

Deze bleekgele wijn is mooi complex en heeft een diepe smaak. Mineralen, appel en honing zijn duidelijk te herkennen. Droog, vol en zacht van karakter zal deze Laposa Kéknyelü liefhebbers van bijvoorbeeld Riesling zeker bekoren!

Conclusies m.b.t. witte wijn Laposa Kéknyelü

Een heerlijke en uitstekende witte wijn voor een hele mooie prijs (12,99). Deze mooie droge wijn is zeker een aanrader als er vis op tafel komt.

Waar kopen we de witte wijn Laposa Kéknyelü?

Deze witte wijn Laposa Kéknyelü is te koop bij BestWijn.nl voor € 12,99

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.