Witte wijn Jamie’s Italian Bianco AH – Proefnotitie

Siciliaanse wijngaarden - Witte wijn Jamie's Italian Bianco - Proefnotitie

Met het mooie weer van het afgelopen weekend hebben wij van Wijnbloggers een aantal flessen witte wijn op de tuintafel getoverd. Mooi weer dus lekker aan de frisse, witte wijn. Eén van de witte wijnen die we proefden, was de witte wijn Jamie’s Italian Bianco van Albert Heijn.

Jamie Oliver & Wijn

Wie kent hem niet, Jamie Oliver (aka The Naked Chef), de Britse top chefkok. Bekend om zijn kookkunsten op tv en de vele kookboeken die hij schreef. Wat wij overigens nog niet wisten van Jamie Oliver is dat hij ook zijn eigen bier heeft. Lady Marmelade en dat hij ere-ridder is van het Ridderschap van de Roerstok de Brouwers. Oud nieuws, maar soms is het toch nog nieuw 😉

Maar goed, naast bier zit Jamie Oliver ook in de wijn. Italiaanse wijn. Want Jamie’s lievelingskeuken is de Italiaanse keuken. Italiaanse kookboeken, Italiaanse restaurants van Jamie en nu dus ook Italiaanse wijn van Jamie om zijn liefde voor de Italiaanse keuken kracht bij te zetten. Naast deze witte wijn, is er ook nog een Jamie’s Italian Rosato (rosé) en een Jamie’s Italian Rosso (rood).

Witte Wijn Jamie’s Italian Bianco – Wat staat er op het etiket

Naam: Jamie’s Italian Bianco
Druif: Inzolia, Catarratto en Trebbiano
Type: Witte Italiaanse Wijn
Alcohol: 13%
Wijnstreek: Sicilië

rode wijn planeta - wijngebieden siciliëSicilië

Wat weten we eigenlijk van Sicilië? Het is een eiland en is met haar 25.460 km² wel het grootste eiland in de Middellandse zee. België is maar net iets groter dan Sicilië.Kenmerkend voor Sicilië is dat actieve en slapende vulkanen het reliëf en uitzicht van het eiland bepalen. De Etna is de hoogste vulkaan met 3.370 m.

De grootste oppervlakte van Sicilië wordt ingepalmd door heuvels en hoogland. De weinige vlakte is te vinden langs de kust. De ondergrond is hoofdzakelijk vulkanisch, aan de kusten zand en op de flanken van de Apennijnen kalksteen. In het zuidoosten ligt het kalkhoudend Ragusaplateau.

Het klimaat is uiteraard vol mediterraans met gemiddelde temperaturen van 17 tot 18,7°C aan de kusten. Er zijn meer dan 120 volle-zon-dagen.
Vegetatie: de eikenbossen hebben plaats gemaakt voor typische mediterrane begroeiing met
maquis. Ondanks de zuidelijke ligging is Sicilië een meer dan uitstekende plek voor wijnbouw. Er is weinig regen, maar wel een hoge vochtigheid en een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen.

Sicilië is goed voor 15% van de Italiaanse wijnproductie op een oppervlakte van ongeveer 130.000 ha. Als oorspronkelijk producent van witte mengwijn is Sicilië gedurende de laatste 20 jaren veranderd naar een wijnbouw met oog voor kwaliteit en regelmatig biologisch. Men grijpt er ook meer en meer terug op authentieke lokale druiven.

De meeste wijnvelden liggen in de provincies Trapini (57 % wijnvolume), Agrigento (18 %) en Palermo (14 %).In Trapini wordt de bekende Marsala gemaakt (een verrijkte dessertwijn).

Voornaamste druivenaanplant: Alicante, Barbera, Cabernet Sauvignon, Calabrese, Catanese Nero, Corinto Nero, Frappato, diverse Nerello, Nero d’Avola, Nocera, Perricone, Pinot Nero en Sangiovese.

De druivensoorten van de witte wijn Jamie’s Italian Bianco

Deze witte wijn is gemaakt van de druivensoorten: Inzolia, Catarratto en Trebbiano

Druiven - trebbiano - witte wijn Jamie's Italian Bianco - proefnotitieTrebbiano

De Trebbiano druif is veruit de bekendste van de drie. Deze Trebbiano staat in Frankrijk beter bekend als de Ugni Blanc, waar er veelal Cognac en Armagnac van wordt gemaakt. De Trebbiano is niet echt één druivensoort, maar meer een overkoepelende benamingen voor verschillende variëteiten. Overigens is de Trebbiano over de gehele wereld aangeplant en kent dit druivensoort een hele reeks aan andere benamingen. De Trebbiano geeft over het algemeen een neutrale witte wijn met frisse zuren. Een beetje aan de saaie kant en wordt daarom ook vaak geblend met andere druivensoorten. De Trebbiano geeft over het algemeen een bleekgele wijn met weinig aroma (soms wat citrus en bloemen).

Witte wijn druivensoort Inzolia - vrij onbekend, maar authentiek Siciliaanse rasInzolia

De Inzolia druif is een druivensoort waar mening wijnliefhebber nog nooit van gehoord heeft. En dat is niet gek met een aanplant van niet meer dan 10.000 hectare op Sicilië, waar deze druif eigenlijk bijna alleen is aangeplant. De Inzolia druif werd vooral gebruikt voor Marsala, een versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op het westelijk deel van Sicilië.

De Inzolia heeft mooie bloemige en fruitige tonen, met soms zelfs wat amandel, maar heeft weinig body en geeft een wat dunne wijn. Daarom wordt deze druif dan ook vaak geblend met de Catarratto en zelfs Chardonnay en is een veel voorkomende (blend)druif bij de Siciliaanse DOC’s.

witte wijn druivensoort catarratto - belangrijkste druif van SiciliëCatarratto

De Catarratto Bianco is een inheemse Italiaanse witte druivensoort, die op paar hectare na in Californië, nergens anders dan op Sicilië is aangeplant. Catarratto betekent overvloedig in het Italiaans en wellicht dat die benaming duidt op de sterke groeier die deze druif is. De Catarratto kent een late oogst, waardoor botrytis een goede kans maakt. Ook deze Catarratto werd veelvuldig gebruikt voor de produktie van Marsale, net als de Inzolia. Bij een goede wijn van deze druif vind je frisse aroma’s van citrus en kruiden. Met zo’n 50.000 hectare aan aanplant op Sicilië is deze druif de belangrijkste druif van Sicilië en behoort het ook tot de meest aangeplante druivensoorten in Italië.

Wat proeven we?

Goed, het is tijd om te proeven! Wat brengt deze witte wijn ons? Deze heldere, gele wijn geeft aroma’s van rijp fruit. Perzik, wat banaan en bloemenhoning. In de smaak nog meer rijp fruit als nectarines en peer(?) en honing. Deze witte wijn staat bol van de fruitigheid en is op een zomerse dag zeker geen straf. Geen witte wijn voor onze top 10, maar prima om zo weg te drinken.

Waar kopen we deze witte wijn?

Deze witte wijn Jamie’s Italian Bianco is te verkrijgen bij Albert Heijn voor 5,99.

 

 

 

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.