Witte Wijn Huia Vineyards Dry Riesling 2010

Proefnotitie Witte wijn Huia VineyardsOok vandaag hebben we weer een mooie witte wijn uit Nieuw-Zeeland op de proeftafel staan en wel de Witte Wijn Huia Vineyards Dry Riesling 2010. Deze witte wijn is afkomstig van het Nieuw-Zeelandse wijnhuis Huia Vineyards.

Huia Vineyards

In de bekende wijnregio van Nieuw-Zeeland, Marlborough bevindt zich het wijnhuis Huia Vineyards. Eigenaren Claire en Mike Allen startten in 1996 met dit wijnhuis, nadat ze ruime ervaring hadden opgedaan bij andere gerenommeerde wijnbedrijven. Claire en Mike willen eigenlijk maar één ding: lekkere, frisse en betaalbare kwaliteitswijnen maken met respect voor de fantastische natuur van Nieuw-Zeeland.

De druiven die gebruikt zijn voor deze witte wijn, komen van 2 verschillende wijngaarden: de lager gelegen Rapaura levert heel aromatische druiven met indrukken van tropisch fruit, passievrucht terwijl de druiven van Dashwood valley, gelegen op de noordelijke terrassen van de Awatare rivie,  meer groene indrukken en een hoge mate van mineraliteit geven.

Witte wijn Huia Vineyards Dry Riesling - Grapeful.nkWat staat er op het etiket?

Wijnhuis Huia Vineyards
Wijnsoort Wit
Oogstjaar 2010
Land Nieuw-Zeeland
Druif Riesling
Inhoud 0.75
Alcoholpercentage 13.00

witte wijn van riesling druivenDe druif Riesling

De Riesling druif is na de Sauvignon Blanc en de Chardonnay de nummer 3 onder de druiven waarvan witte wijn wordt gemaakt. De Riesling staat naast de Chardonnay bekend als één van de beste witte druivenrassen, maar krijgt niet altijd de waardering die hij verdient. In Duitsland wordt de Riesling echter volledig omarmd en wordt hij liefkozend de “De Koningin van de druiven” genoemd.

Er doen meerdere verhalen de ronde over de herkomst van de Riesling, maar iedereen is het erover eens dat de bakermat ligt in de Rijnvallei. Zijn naam zou afkomstig zijn van het Duitse wordt ‘rieseln’, dat druppelen betekent. In de naburige (Franse) Elzas maakte de Riesling aan het eind van de 15e eeuw zijn intrede, maar pas eeuwen later nam de aanplant een hoge vlucht. Het vermoeden bestaat dat de Riesling een afstammeling is van de Heunisch-druif en een Traminer variant.

De Riesling druif gedijt goed in koele klimaten en hij voelt zich thuis op lichte terroirs met kalk-, klei- en steenachtige bodems en een goede drainage. Behalve in het relatief koele herkomstland Duitsland wordt de Riesling ook aangeplant in Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg, de Verenigde Staten en Australië en zijn wereldwijde aanplant is nog steeds stijgende. Ook in Nederland wordt de Riesling gebruikt om droge, frisse wijn te produceren.

De Riesling is rond, klein, kleurt van helder groen tot goudgeel met bruinrode spikkeltjes bij volledige rijpheid en heeft een vrij dikke schil. Zijn natuurlijke, fijne en zuivere zuurgraad is zijn kenmerk. Er zijn veel verschillende Riesling wijnen: van droge, elegante, jonge wijnen tot de wereldberoemde zoete wijnen die lang bewaard kunnen worden. Wijn gemaakt van Riesling is licht qua alcohol, bevat veel fruit en heeft het bijzondere vermogen de eigenschappen van zijn terroir (bijvoorbeeld mineralen) door te geven. De jonge wijnen bevatten elementen van bloemen, groene appel, citroen, limoen, grapefruit en mineralen. In de rijpere wijnen breken elementen van perzik, abrikoos, nectarine en mango door, maar er blijft altijd verfrissend zuur aanwezig. En anders dan de Chardonnay, houdt de Riesling niet van houtlagering.

Witte wijn Huia Vineyards Dry Riesling 2010; wat proeven we?

Deze witte wijn bestaat uit 100% Riesling en is een aromatische wijn met de typische Riesling kenmerken. Ontwikkeld en tonen van goût de petrol, mandarijn en honing. Lange afdronk.

Conclusie m.b.t. Witte wijn Huia Vineyards Dry Riesling 2010

Deze witte wijn tuit Marlborough, Nieuw Zeeland, is een mooie droge Riesling. Een echte Riesling neus, mooi aromatisch en een lange afdronk. Totaal niet te vergelijken met een Riesling uit Duitsland of de Elzas. Probeer eens!

Waar koop je de Witte wijn Huia Vineyards Dry Riesling 2010?

Deze witte wijn koop je onder andere bij Grapeful.nl à  € 14,55. Deze wijn vind je hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.