Witte wijn Gazerra - wijngaarden Sicilië

Wie ons al langer volgt, weet dat we vaak erg gecharmeerd zijn van Italiaanse wijnen. De Top 4 van onze Rode Wijn Top 20 wordt gedomineerd door Italiaanse wijnen en ook in onze Witte Wijn Top 10 zijn vier Italiaanse witte wijnen terug te vinden. De enorme verscheidenheid die de wijnen uit Italië bieden, geven je de kans om mooie pareltjes te ontdekken. Reden voor Wijnbloggers om een aantal Italiaanse witte wijnen aan een test te onderwerpen! 🙂 Vandaag de Siciliaanse witte wijn Gazerra Terre Siciliane IGT Pinot Grigio 2013.

Witte wijn - Gazzera Terre Siciliane IGT Pinot Grigio  2013Witte Wijn Gazerra Terre Siciliane IGT Pinot Grigio 2013

Wat staat er op het etiket van deze witte wijn Gazerra Terre Siciliane IGT Pinot Grigio 2013?

Naam: Gazerra Terra Siciliane IGT Pinot Grigio
Wijnhuis: Cantine Colomba Bianca
Druif: Pinot Grigio
Type: Witte Italiaanse Wijn
Alcohol: 13%
Wijnstreek: Sicilië

Sicilië

Deze witte wijn is dus afkomstig van Sicilië. Wat weten we eigenlijk van Sicilië? Allereerst natuurlijk dat het een eiland is en wel het grootste eiland in de Middellandse Zee (25.460 km²). Ter vergelijking: België is maar net iets groter dan Sicilië. En natuurlijk de Etna, de hoogste vulkaan (3.370 m), die op Sicilië te vinden is. Overigens niet de enige vulkaan, want op Sicilië wemelt het van de actieve en slapende vulkanen. Deze vulkanen bepalen dan ook het reliëf en het uitzicht van het eiland.

Hoewel er veel vulkanen zijn op Sicilië bestaat het voor het grootste gedeelte uit heuvels en hoogland. De weinige vlakte die er te vinden is, is te vinden langs de kust. De ondergrond is hoofdzakelijk vulkanisch, aan de kusten zand en op de flanken van de Apennijnen kalksteen.

Het klimaat is uiteraard vol mediterraans met gemiddelde temperaturen van 17 tot 18,7°C aan de kusten. Er zijn meer dan 120 volle-zon-dagen.
Vegetatie: de eikenbossen hebben plaats gemaakt voor typische mediterrane begroeiing met
maquis. Ondanks de zuidelijke ligging is Sicilië een meer dan uitstekende plek voor wijnbouw. Er is weinig regen, maar wel een hoge vochtigheid en een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen.

rode wijn planeta - wijngebieden siciliëSicilië is goed voor 15% van de Italiaanse wijnproductie  en de totale oppervlakte aan wijnbouwgrond is ongeveer 130.000 hectare. De afgelopen 20 jaar is er veel veranderd in de wijnbouw van Sicilië en is er nu veel aandacht voor kwaliteit en authentieke, lokale druiven.

De meeste wijnvelden liggen in de provincies Trapini (57 % wijnvolume), Agrigento (18 %) en Palermo (14 %).In Trapini wordt de bekende Marsala gemaakt (een verrijkte dessertwijn).

Voornaamste druivenaanplant: Alicante, Barbera, Cabernet Sauvignon, Calabrese, Catanese Nero, Corinto Nero, Frappato, diverse Nerello, Nero d’Avola, Nocera, Perricone, Pinot Nero en Sangiovese.

Wijnhuis Cantine Colomba Bianca

De Colomba Bianca Winery is één van de grootste wijnmakerijen van Sicilië en is in 1970 opgericht als een soort coöperatie van wijnbouwers in de provincie Trapini, in het zuidwestelijke gedeelte van Sicilië. Meer dan 2000 telers verbouwen op zo’n 8100 hectare grond de druiven voor de 5 wijnmakerijen van Cantine Colomba Bianca. De wijngaarden bevinden zich in verschillende gebieden en op verschillende hoogten, waardoor de druiven afkomstig zijn van verschillende grondsoorten en er ook verschil in klimaat kan zijn.

Jaarlijks worden er ruim 70 miljoen kilo aan druiven geproduceerd en verbouwd, waarvan het grootste gedeelte met de hand geplukt wordt. Steeds meer en meer wordt er ook overstapt op biologische teelt en op milieuvriendelijke en energiebesparende productiemethoden. De belangrijkste witte druivenrassen die worden verbouwd zijn Grillo, Catarratto, Grecanico, Inzolia, Chardonnay, Viognier, Zibibbo, Fiano en Sauvignon Blanc. Voor blauw zijn dat: Nero d’Avola, Frappato Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Nerello Mascalese.

De wijnen van Cantine Colomba Bianca zijn wereldwijd te verkrijgen, waaronder in landen als Groot-Brittannië, Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Nederland, Finland, de VS en China.

Proefnotitie witte wijn - pinot grigio

Pinot Grigio

De Pinot Grigio, ook wel bekend als de Pinot Gris (of Malvoisie, Ruländer of Grauburgunder), is een kleurmutatie van de Pinot Noir druif. De Pinot Grigio groeit goed in koelere klimaten en voelt zich thuis op vrij diepe en droge kalkbodems. In te warme klimaten geeft de druif saaie zoete wijnen, omdat de zuren zich daar niet goed kunnen ontwikkelen. De Pinot Grigio wordt wereldwijd veel aangeplant: Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Moldavië, California (grootste aanplant ter wereld), Oregon, Washington, Australië en Nieuw-Zeeland.

De Pinot Grigio rijpt vroeg in het seizoen en heeft kleine trossen. De druiven kunnen bij volledige rijping een hoog suikergehalte bereiken en hebben een lage tot gemiddelde zuurgraad. Qua kleur kan de Pinot Grigio variëren van goudgeel/amber tot roze en zelfs tot donkere kleuren in warmere gebieden. Bij voldoende terugsnoeien en volledige rijping kan de wijn van de Pinot Grigio een diepgele kleur hebben en rijk en complex van geur en smaak zijn, met overwegend zoete tonen van appel, peer, abrikoos, mango, bloemen en specerijen, aangevuld met zachte zuren en soms zelfs met wat rokerigheid. .

Wat proeven we?

Deze witte wijn Gazerra Terre Siciliane IGT Pinot Grigio 2013 heeft in het glas een mooie gelig kleur. De kleur geel gaat richting de gele kleur van stro, al heeft de kleur van deze witte wijn ook wat groenigs. Geuren van bloemen en kruiden komen je vanuit het glas tegemoet en honing. Naast de geur van honing, komt ook de smaak van honing echt terug in deze wijn. Erg lekker! Naast honing proeven we ook nog perziken en rijpe appels. De wijn is lekker fris en droog, met wat lichte zuren en een mooie afdronk!

Conclusie m.b.t.de Witte Wijn Gazerra Terre Siciliane IGT Pinot Grigio 2013

Deze Witte Wijn Gazerra Terre Siciliane IGT Pinot Grigio 2013 is een mooie, droge wijn. Lekkere, geurige aroma’s en zeer smaakvol. Zeker een aanrader. Lekker als aperitiefje, maar zal ook bij een lekkere, frisse salade goed tot zijn recht komen.

Waar kopen we deze Witte Wijn Gazerra Terre Siciliane IGT Pinot Grigio 2013?

Deze witte wijn is te koop bij Wijnvoordeel.nl à 11,98

Noot Redactie 19-6-2014: Momenteel is deze witte wijn in de aanbieding en betaal je slechts de helft! 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.