Witte Wijn Gayda Cepage 2011 Viognier

Witte Wijn Gayda Cepage 2011 ViognierGayda Cepage 2011 Viognier, dat lijkt me een spannende Wijn om te proeven. Vorige week deze mooie Witte Wijn gekregen van Hans Molenaar (Wijnkoperij Bloemendaal) en wij van Wijnbloggers houden wel van een verrassing. Thuis gekomen de flessen lekker in de koeling bewaard voor het juiste moment. En dat is aangebroken, de fles mag open!

Nog even kort over de Viognier

De Viognier is een bijzondere witte druif. Wijnen van de Viognier druif zijn de laatste jaren erg populair geworden, omdat deze een goed alternatief kúnnen bieden voor de frisse, droge Sauvignon Blanc wijnen en de zachte, soepele Chardonnay wijnen. Met de nadruk op kunnen: zoals Hamersma het zo mooi omschrijft is de Viognier namelijk de diva onder de druiven die een goede manager nodig heeft.

De oorsprong van de Viognier is onduidelijk, hoewel de leidende mening is dat de Romeinen hem lang geleden naar de Rhône hebben gebracht. Ook is onduidelijk waar haar naam vandaan komt: meest aannemelijk lijkt de naam van de Romeinse stad Vienne, maar anderen denken dat de naam is afgeleid van Gehennae (de weg naar de hel) vanwege de moeilijke groei eigenschappen. We mogen overigens blij zijn dat de Viognier überhaupt nog bestaat, want in de jaren zestig was er nog maar een tiental hectare mee beplant. Sinds de jaren tachtig is de Viognier echter op haar weg terug naar de top: alleen al in het Franse Condrieu (Rhône), dat als bakermat van de druif geldt, groeit de Viognier inmiddels op meer dan 100 hectare. Daarnaast wordt er ook steeds meer aangeplant in de Languedoc, Californië en nieuwe wijnwereld landen als Chili, Zuid-Afrika en Australië.

De druif houdt van een arme, kalkrijke, granieten bodem en moet googst worden zodra het suikergehalte een potentieel alcoholgehalte van 13% kan leveren. De Viognier druif is relatief moeilijk te verbouwen en heeft een lage opbrengst; op de steile wijngaarden van Condrieu – waar het de enige toegelaten druif is – wordt vanwege de terrassenbouw de opbrengst nog verder naar beneden gebracht.

Witte Wijn Gayda Cepage 2011 ViognierEen Viognier wijn kan tot de absolute top onder de witte wijnen behoren en heeft vaak veel body en alcohol en weinig zuren. In goede vorm geeft de druif een mooie goudgele kleur en een breed geur- en smaakpalet met elementen van bloemen, perzik, mango, abrikoos, noten en honing. Daarvoor heeft de Viognier geen houtrijping nodig; sterker nog, eikenhout en Viognier houden niet zo van elkaar. Doorgaans worden Viogniers jong gedronken, hoewel bepaalde appelations langer kunnen worden bewaard.

 

Witte Wijn Gayda Cepage 2011 ViognierWitte Wijn Gayda Cepage 2011 Viognier

Goed we hebben de Gayda Cepage 2011 Viognier op tafel staan en laten we eens even op het etiket kijken:

  • Herkomst:
 Frankrijk, Languedoc
  • Jaar: 
2011
  • Domaine Gayda Languedoc
  • Druif:
 Viognier
  • Inhoud van de fles:
0.75 l
  • Alcoholpercentage:
 13%

Domaine Gayda Languedoc

De wijngaard ligt in Limoux, dus in de regio Languedoc-Roussillon. Limoux vooral bekend om zijn witte en mousserende wijn. Van deze wijngaarden komen wijnen die onderling sterk verschillen, dus wijnen met een typisch eigen karakter De eigenaar is Tim die samen met de huidige wijnmaker Vincent Chansault een modern wijndomein heeft opgezet. Naast druiven van de eigen Gayda wijngaarden wordt er met geselecteerde druiven van andere producenten uit de regio gewerkt. Uiteraard van uitstekende kwaliteit. Bijzonder is dat de druiven van alle wijngaarden door een eigen team van plukkers wordt geoogst. De wijnen zijn van een zeldzame klasse en inmiddels is Gayda volgens kenners het meest onderscheiden domein. Ze maken pure, biologische en heerlijk smakende wijnen met prachtig fruit .

Wat proeven we?

We ruiken een mooie frisse expressieve geur met een beetje van limoen. De wijn ruikt lekker.  Na de eerste slok een lekker zuurtje en duidelijk wit fruit met peer en abrikoos (zoetje) als uitspringers. Verder heeft de wijn oa door zijn geur ook iets bloemigs, maar ik kan het helaas niet goed duiden. Wel zit er ook iets kruidigs in de wijn wat zorgt voor een beetje pit. Normale afdronk en een prima wijn. Kijkend naar de druif dan kun je zeggen dat we de Viognier op haar best hebben gedronken.

Conclusie m.b.t. Witte Wijn Gayda Cepage 2011 Viognier

Heerlijke wijn, prima voor bij de borrel of diner bij bijvoorbeeld vis. Mooi gemaakt met heerlijke smaakjes en geuren. Eh, de prijs is echt ongelofelijk, maar 7,40 bij Hans. Het is duidelijk dat Hans een neus heeft voor lekere wijn en voor koopjes.

Waar kopen we de Witte Wijn Gayda Cepage 2011 Viognier?

De wijn kun je kopen bij Hans Molenaar natuurlijk! Kijk op zijn website en bestel deze lekker wijn via http://www.hansmoolenaar.nl/shop/shopdisplayproducts.asp?catalogid=860

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.