Witte wijn en salade

Witte wijn en een lekkere salade is wat je de komende zomermaanden veel zult zien op de terrassen. Lekker lunchen en even geen saai broodje maar een spannende frisse salade. Er zijn vele soorten salades waar je uit kunt kiezen maar er zijn nog veel meer wijnen die je erbij kunt drinken. Sla en wijn is een mooi en gelukkig huwelijk maar hoe kies je nu bij je sla een lekkere wijn? Best lastig maar er zijn een paar regels die je kunnen helpen.

Open dagen Nederlandse wijngaarden 2012 - witte druivenWitte wijn tijdens de lunch

De lunch is voor veel mensen de tweede maaltijd van de dag. Vaak is deze licht omdat men vaak na de lunch weer aan het werk moet of omdat men na de lunch nog allerlei andere bezigheden heeft. De lunch wordt geserveerd meestal tussen 12.00 en 14.00 uur en in ons koud kikkerlandje trekken we er doorgaans een half uur tot een uur voor uit. Vaak met een broodje (thuis gesmeerd). Gelukkig zie je in het zakelijk verkeer dat men in Nederland steeds vaker kiest voor een lunch buiten de deur. Vaak ook de gelegenheid om kort maar efficiënt een deal te bespreken of even bij te praten. Wij van Wijnbloggers vinden dat een goede ontwikkeling en raden je aan om tijdens de lunch lekker te kiezen voor een mooie salade met een lekkere witte wijn. Uiteraard een lichte witte wijn als je na de lunch aan de slag moet. In Zuid-Europese landen heeft men de gewoonte om na de lunch een siësta te nemen. Vaak zie je dat er in deze landen ook meer een lunch cultuur is waar de wijn ook rijkelijker vloeit. Men drinkt  daar tijdens de lunch ook meer en naast wit ook vaak rood. Logisch als je na de lunch even een uiltje kunt knappen.

IMG_5175De Salade

We kennen allemaal wel de salade, een koud groen gerechtje met wat olie en azijn, vaak gegeten door de dames bij de lunch of als voorgerecht. Vaak denkt men dat men van een salade niet dik wordt. Helaas is dat een misvatting. In de meeste salades zitten naast het goede (tomaat, komkommer, ui, Bleek selderij, etc..) ook vaak bekende dikmakers zoals de sausjes (obv mayonaise of olie), maar ook feta of spek of andere dikmakers (kaas). Wil je op de lijn letten dan moet je op de sausjes letten en wat voor calorierijke elementen er nog meer in de sla zitten. Het is juist de groente die er voor zorgt dat de logische keuze bij een groene salade witte wijn is. Echter is het ook wel spannend om een mooie rosé uit te proberen. Hou zuurder de salade (door de  azijn) hoe lastiger het is om deze te combineren met wijn, dus hoe beperkter je keuze. Regel is dat zure en frisse salade goed samengaan met een zurige en frisse witte wijn of een rosé. In het geval van de rosé moet je een beetje oppassen omdat in veel rosé wijnen een zoetje zit wat uit de toon kan vallen bij een frisse salade. Als je een salade neemt met fruit erin dan is het juist een goede keuze om een rosé te drinken vanwege het zoetje in de rosé.

 

Welke wijn raden wij van Wijnbloggers aan?

Het moge duidelijk zijn dat wij van Wijnblogers gaan voor een frisse witte wijn gaan, een eenvoudige Riesling, een Blanc de Blancs uit het Bordeauxgebied of een Loire-wijn zoals een Sancerre of Touraine.

 

 

Top 5 Champagne

Top 5 Salade Wijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enhanced by Zemanta
1 Reactie
  1. Beste,

    Ik zit een beetje in de knoei met het zoeken naar een passende wijn bij mijn herfstsalade en wellicht ben ik hier op het goede adres!
    Ik ben opzoek naar een wijn die past bij een salade (basis van spinazie) met gebakken courgette, gebakken kastanje champignons, portobello, rode ui en hazelnoten. Met een dressing van olijfolie, knoflook, witte wijnazijn en povencaalse kruiden.
    Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen! Alvast onwijs bedankt.
    Van de Laar

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.