witte wijn - carmel wineryVan het bekend Israëlische wijnhuis Carmel Winery is SelecteD een lijn aan de onderkant van de markt.  Al meer dan dertig jaar zijn de SelecteD wijnen de meest verkochte wijnen in Israël. Deze witte wijn Emerald Riesling stond deze keer op de proeftafel. Meegenomen tijdens mijn laatste bezoek aan het Heilige Land.

Carmel Winey

Het wijnhuis is in 1882 gesticht door Baron Edmond de Rothschild, eigenaar van Chateau Lafite in de Bordeaux.

Deze zorgde voor de aanleg van de wijngaarden, wegen, scholen en een hoop werkgelegenheid. In de regio zijn diverse verwijzingen naar hem te vinden. Met een productie van 15 miljoen flessen per jaar is Carmel Winery ook het grootste wijnhuis van Israël. Het wint jaarlijks prijzen voor onder meer de beste prijs/kwaliteit verhouding. Uiteraard zijn alle wijnen van dit wijnhuis kosher.

witte wijn - emerald rieslingDe witte wijn Emerald Riesling

In het glas vinden we een goudgele, heldere Emerald Riesling. Deze druif is een kruising tussen de Riesling uit de Rheingau en de Muscadelle uit de Loire vallei. Het is maar dat je het weet. En het is ook goed om dit te weten, want het is geen strakke, frisdroge wijn zoals je bij een ‘normale’ riesling zou verwachten.

Wat proeven we?

Na het ronddraaien (walsen) van het glas komen aroma’s los van gele appel, bloesem en fris, tropisch fruit. In de mond is het een mondvullende, sappige, halfdroge wijn. Fris, met een klein zoetje over het puntje van je tong. Verder de zachte, zoete smaak van gele appel  vergezeld van de smaken van zachte tropisch fruit zoals perzik en rijpe ananas. Ook proef ik in de verte een zweempje honing. Zacht, verleidelijk en fruitig. De frisse zuren van de riesling worden mooi aangevuld met het zachtzoete, tropische van de muscadelle. De afdronk heeft een gemiddelde lengte.

Conclusie m.b.t de witte wijn Emerald Riesling

Deze jonge, frisse wijn heeft geen houtrijping gehad en is geschikt om jong te drinken. Heeft een laag percentage alcohol (10,5%) en smaakt het best bij 10°C. Daarnaast is deze wijn Kosher en geschikt voor Pésach.

 Video Carmel Winery

In onderstaande video een impressie van Carmel Winery en word je rondgeleid op de Carmel Winery.

Bron foto’s: De foto’s zijn gemaakt door Jeroen van Mierlo tijdens zijn reis. Voor meer foto’s, klik hier...

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.