Witte Wijn de Rioja El Coto 2011

El Coto BodegaIk drink regelmatig een Rioja, maar een witte Rioja is niet de keuze die ik vaak maak. Deze keer werd ik dus verrast door mijn collega’s die schijnbaar aanvoelde dat het tijd werd voor een witte Rioja en wel de El Coto van El Coto.

El Coto is een relatief een jong wijnbedrijf, waar kwaliteit aan hoge technologie wordt gekoppeld. El Coto de Rioja is een grote bodega, die in 1970 opgericht is door een aantal wijnbouwers. In 1975 werd de eerste wijn op de markt gebracht en met succes ontvangen. In zo’n 30 jaar tijd groeide El Coto de Rioja van 11.000 vierkanten meter tot 110.000 vierkante meter. In juli 1997 is El Coto de Rioja bekroond door als eerste wijngroep op de Spaanse beurs te worden genoteerd. Na vele jaren is El Coto uitgegroeid tot een bekend merk op het gebied van kwaliteitswijnen uit DOCa Rioja. El Coto Rioja wordt dan ook gezien als de absolute specialist ten aanzien van gerijpte wijnen uit DOCa Rioja, zowel van de kwaliteit Crianza al ook Reserva en Gran Reserva

El Coto heeft een sterke betrokkenheid met de Spaanse banken. De Bank Union, Bass Multinational Group en Mercapital zijn betrokken bij de oprichting en groei van het bedrijf. Dit monde uit in een beursgang en tot op de dag van vandaag is El Coto nog steeds beursgenoteerd.

Rioja EL CotoWitte Wijn de Rioja El Coto 2011

Wat de wijn bijzonder maakt, is dat de oogst van de druiven gebeurt onder koele temperaturen (10 graden) en dat men carbonic gas gebruikt om oxidatie tegen te gaan. De druiven worden voorzichtig geperst en alleen het vrije sap wordt gebruikt. Het fermenteren gebeurt onder lage temperaturen (16 graden) waardoor de fruitigheid en frisheid van de Viura druiven wordt behouden.

Wat proeven we?

De Rioja El Coto is een lichtgele wijn. De wijn is aromatisch en ruikt onder andere naar gele appel, meloen (wit fruit dus) en wat citrus. In de smaak worden die fruitige aroma’s aangevuld met florale tonen. In zijn geheel is het een schone, lichte, verfrissende droge wijn die op een bescheiden manier aromatisch overkomt. Gemaakt van de Viura druif (100%). De wijn heeft minimaal 12 maanden op Amerikaans eiken gelegen en minimaal 6 maanden op de fles en dat proef je.

Conclusie m.b.t. Rioja El Coto 2011

Lekkere witte wijn die veel beter smaakt dan de Chardonnay’s die ik afgelopen weekend moest proeven en waar maar weinig bij zat. Niet een wijn waar je direct voor valt, maar een wijn die je al drinkend en proevend meer en meer gaat waarderen. Over de prijs ben ik natuurlijk erg enthousiast, dus de prijs/kwaliteit verhouding is erg goed. Een aanrader en een goede koop dus.

Waar kopen we Rioja El Coto 2011?

Twenga  (7,75 euro)
Astein wijnwinkel (6,50 euro)

2 Reacties
  1. Ik verblijf geregeld in Spanje en heb deze wijn bij de Mercadonna gekocht voor 3 euro en vervolgens
    48 flessen meegenomen naar Nederland. De prijs is verbluffend en de wijn smaakt gelet op de prijs
    perfect. Doet voor een Chardonnay niet onder.

  2. Ik heb el Coto rioja witte wijn voor het eerst gedronken in 2010 in spanje bij mijn zusje. Zij had de rioja gekocht bij de Carefour en de prijs was dusdanig laag (€ 1,95) dat ik dacht van dit is niet goed .Bij het proeven sloeg ik bij wijze van spreken stijl achter over van wege de smaak, de smaak was zo goed dat ik twee dozen in de wagen heb gelegd .Ik hoop binnenkort weer wat mee te nemen inmiddels is de prijs zover ik weet ongeveer €3,18 per fles en indedaaad een hele goede wijn die zich kan meten met de duurdere witte rioja wijnen .

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.