Witte Wijn de “Ona” Anakena 2009 uit Chili

De Ona van Anakena hebben wij gedronken bij Opium. Jaren geleden was ik daar een regelmatige bezoeker van het Restaurant. Waarom? Lekker Aziatisch eten voor een goede prijs en een heerlijke tuin waar je prima kan chillen. Vorige week waagde ik weer eens een bezoekje aan “my old favorite”.  Heerlijk een paar Aziatische gerechten besteld en vooraf wat brood met sausjes. Even lekker knabbelen voordat het diner gaat beginnen. Op verzoek van de ober bestelden we een Ona van de Anakena Winery uit Chili. Toch maar weer eens een witte wijn uit Chili proberen.

De Ona leek ons ook wel een spannende witte wijn bij de uitgekozen Aziatische gerechten. De Ona bestaat uit drie soorten druiven. Volgens kenners zorgt de Riesling (35%) voor de nodige elegantie, mineraligheid en zuren, de Viognier (35%) voor structuur, bloemen, kruidigheid en rijp fruit (abrikoos), en de Chardonnay (30%) vult aan, en zorgt voor zachtheid en rijp (tropisch) fruit. Nou, we hebben ons best gedaan om deze gewaagde combinatie van druiven te waarderen, maar er was weinig vuurwerk te ontdekken. Wat een vlakke wijn en dus eerlijkgezegd een behoorlijke tegenvaller. Met het eten bij Opium was gelukkig niks mis, sterker nog, het bracht een hoop mooie herinneringen aan vroeger terug en was van prima niveau. Wat kan je je dan toch vergissen in een wijn! Uiteraard loop je een risico als je kiest voor een eigenzinnige samenstelling, maar wij konden helaas geen klasse of stijl ontdekken en raden deze wijn dan ook af. Je kunt wel leuk drie soorten druiven bij elkaar stoppen, maar dan heb je nog geen lekkere wijn.

Wat proeven we?

Een nogal typische blend van op zich lekkere druivensoorten die we vooral kennen uit de Bordeaux, respectievelijk de Bourgogne. We proeven even wat frisheid en wat zuur en dan gaat de smaak geheel verloren en wordt het …. waterig?? Deze wijn blijft dus niet overeind staan en de smaak gaat snel verloren, dus geen goede afdronk.

Conclusie Witte Wijn ” Ona”Anakena Viognier/Riesling/Chardonnay 2009

De eerste afrader op ons blog. We hebben er bijna een slapeloze nacht van gehad, maar een wijn die tegenvalt en een vlakke smaak heeft moet je gewoon afraden. Ach, een punt voor de moeite want het leek ons ook wel een spannend experiment. Maar helaas mislukken veel experimenten, zo ook deze.

Waar kopen we de Witte Wijn “Ona” Ankena Viognier/Riesling/Chardonnay 2009?

Niet te koop (verboden) voor bezoekers van Wijnbloggers!

1 Reactie
  1. Hoi Ron,

    Errrmmm welke van deze drie druiven vinden we in de Bordeaux? Maar even over deze wijn. Heb ‘m zojuist geselecteerd voor het kerstdiner voor bij een wild-charcuterie met zuurkool en vijgen. Een complex gerecht qua smaken, maar… ongelooflijk wat deze wijn aankan. Het zeer aanwezige zuur van de kool duwde bijna alle wijnen van de tafel, maar dankzij de zuren van de Riesling bleef deze wijn stevig staan. Hierdoor kregen de andere druiven – met name de Viognier – de kans zich te etaleren met prachtig fruit en florale geuren. Geweldige wijn als je er het juiste gerecht tegenover zet!!!

    groet van Danny

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.