Witte Wijn Chapel Hill 2011 uit Hongarije

witte wijn chapel hill 2011 wijngaarden hongarijeWe gaan het hebben over de Witte Wijn Chapel Hill 2011 uit Hongarije. Niet direct een voor de hand liggende keuze, maar Wijnbloggers heeft een zwakke plek deze wijn waarmee je een goed doel steunt. De Sauvignon Blanc druif is een bekende van ons en nog niet zo lang geleden hebben we er over geschreven. Nog even in het kort:

De Sauvignon Blanc druif van Chapel Hill

De Sauvignon Blanc komt van oorsprong uit het zuidwesten van Frankrijk en ‘sauvage’ betekent letterlijk (jong en) wild. Wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc druif zien we inmiddels over de hele wereld, maar meest prominent zijn de Franse witte wijnen uit de Loire met als grote namen natuurlijk de Pouilly-Fumé en Sancerre. Daarnaast is Nieuw-Zeeland één van de grootverbruikers en leverancier van uitstekende Sauvignon Blanc wijnen, maar ook in Hongarije wordt deze druif verbouwd. In Hongarije maakt deze druif heerlijke volle, frisse wijnen met geuren van appels, kruisbessen, asperges, bloemen en gras (Net als bij deze Chapel Hill). De wijnen hebben mooi gebalanceerde zuren en zijn fruitig en sappig en meestal vrij licht. In het algemeen levert de Sauvignon Blanc wijnen die zuiver, droog, fris en een beetje pittig van smaak zijn, Verder zijn ze al snel na de oogst drinkbaar.  Als je ze op hout rijpt, wordt de Sauvignon Blanc in onze ogen een heel andere wijn. Vaak is ze voller en zachter van smaak.

De Sauvignon Blanc kan niet zo goed tegen warmte en ontwikkelt zich daarom het beste in de koelere wijngebieden: de wijnen uit het relatief koele Loire gebied zijn niet voor niets beroemd. Belangrijk detail is de timing van de oogst: vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een aroma van citrusfruit, kruisbessen, vers gemaaid gras, asperges, bloemen, kruiden en brandnetel; (te) laat geplukt geplukt, wordt hij wat flauw en minder fris, omdat hij dan z’n kenmerkende zuren verliest. Een bijzonderheid van de Sauvignon Blanc is, dat vanwege de vrij compacte trossen, hij gevoelig is voor rotting (botrytis), die echter onder de juiste omstandigheden een natuurlijke zoetheid kan geven waardoor ook zoete wijn kan worden gemaakt.

Wijn uit Hongarije

Hongarije ligt in het midden van Europa en produceert al wijn sinds de tijd van de Romeinen. Ondanks de vele oorlogen en bezettingen (Mongolen, Turks-Moslim bezetting) is wijn nog steeds een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en van Hongarije. Na de tweede wereld oorlog raakte de wijnindustrie in verval en het is pas sinds 1980 (vrije markt) dat deze industrie zich razendsnel ontwikkelt. Het voordeel is dat de wijnindustrie niet zwaar op tradities leunt en dus gebruik maakt van nieuwe  druivenrassen en productiemethoden. Ook zoekt men vanuit Hongarije de samenwerking met wijnmakers over de hele wereld. Zo ook bij deze Witte Wijn Chapel Hill 2011.

Witte wijn Chapel hill 2011 torleyChapel Hill

Chapel Hill is een modern wijnhuis in de buurt van het bekende Balatonmeer en één van de productlijnen van Balatonboglári Borgazdaság, onderdeel van de Törley Groep, waar ook de mousserende wijnen van Hungária, Törley en BB onder vallen. De  Törley Groep is één van de grootste Hongaarse wijnproducenten en zij bezitten ongeveer 340 hectare grond. József Törley is de oprichter van het bedrijf en hij leerde het vak in de Franse Champagnestreek en wel in Reims. In 1882 nam hij de Franse vakman Louis François mee naar Hongarije en startte zijn eigen bedrijf. De Hongaarse, mousserende wijn (Pezsgö), wordt gemaakt volgens de Franse  ”Method Traditional”. De basiswijn wordt gemaakt van druiven uit de regio`s Etyek-Buda en Balatonboglár. Dit gecombineerd met de kalksteengrotten in Budafok levert uitstekende bubbelwijnen.

Rond 1900 was Törley in Europa al een begrip. Inmiddels behoren vele merken tot de Törley Groep, zoals Hungária, György Villa, Balatonboglári Borgazdasági (BB) en Hungarovin. Törley zelf is inmiddels eigendom van het Duitse Henkel & Co. Rond 1980 zijn ze begonnen met het produceren van de wijnen voor de Nederlandse markt. Na jarenlange ervaring is Kym Milne (Master of Wine) gevraagd om de wijngaarden van Chapel Hill verder te ontwikkelen en te verbeteren. Samen met Richard Smart, de wijncultuurconsulent zijn ze in staat geweest om de Chapel Hill wijnen te ontwikkelen. Prettig te drinken wijnen voor een eerlijke prijs. De wijnen kenmerken zich door een gunstige prijs/kwaliteit verhouding, dus goed betaalbaar. Verder verbouwen ze een grote variëteit aan druiven. Je moet dan denken aan de chardonnay, sauvignon blanc en szürkebarát, pinot noir en cabernet sauvignon.

Welke doelen steun je door de Witte Wijn Chapel Hill 2011 uit Hongarije te bestellen?

Na het succes van vorig jaar gaat de Lionsclub Amsterdam ’t IJ wederom “We Serve Bubbles en Wine” actie houden. Deze actie is opgezet om lokale goede doelen in Amsterdam te steunen. De drie goede doelen zijn:

SHID – Stichting Hulpost Indische en Dapperbuurt

Witte wijn Chapel Hill 2011 - SHIDSHID biedt op directe en persoonlijke wijze de helpende hand aan probleemjongeren uit Amsterdam-Oost. Dit onder de bevlogen leiding van Eric Parmanand.  Het even weg kunnen zijn uit hun eigen omgeving, is volgens Eric belangrijk om de jongeren te helpen. De boot die SHID hiervoor gebruikt, is essentieel om de jongeren mee te nemen, maar de kosten van de boot zijn hoog. Jaarlijks onderhoud, materialen, liggeld, etc.

SHID kan dus wel wat hulp gebruiken en door wijn te bestellen, zorgt u ervoor dat het liggeld dat jaarlijks betaald moet worden voor de boot, betaald kan worden.

witte wijn Chapel Hill 2011 Resto VanHarteResto VanHarte

Eén op de drie mensen voelt zich eenzaam doordat oude structuren in de buurt zijn verdwenen, familie ver weg woont of andere prioriteiten heeft. Deze eenzaamheid kan leiden tot allerlei mentale en fysieke problemen. Resto VanHarte doorbreekt dit isolement door mensen samen te laten koken en samen te laten eten. Dit kan soms net het benodigde zetje zijn. Door wijn te bestellen, blijft u ervoor zorgen dat mensen die anders alleen zijn, kunnen aanschuiven bij Resto VanHarte.

witte wiijn Chapel Hill 2011 OLVGStichting OLVG

Een opname in het ziekenhuis is altijd spannend. Zeker wanneer je als kind naar het ziekenhuis moet. Bedden met andere kinderen om je heen, dokters in witte jassen. Alles is nieuw en vreemd. Stichting Kinderdroomkunst OLVG heeft als doel de Kinderafdeling kind- en oudervriendelijk te maken. Met de opbrengst zal Lionsclub Amsterdam ‘t IJ speelattributen doneren. Klik hier voor meer informatie over Stichting OLVG.

Wat proeven we ?

Witte Wijn Chapel Hill 2011 heeft  een frisse smaak met wat fruit (abrikoos, appel) en een licht zoetje, verder een lekker (ietwat kort) zuurtje. Geen rare luchtjes, maar mooi fris fruitigs. De wijnboer geeft aan dat je kruisbessen en mango ruikt maar de kruisbessen herken ik wel maar m.i. geen mango.

Conclusie m.b.t. de Witte Wijn Chapel Hill 2011

Prettig te drinken witte wijn voor bij de borrel of aperitief. Het is geen zware witte wijn (12,5%) en hij plooit zich makkelijk bij hapjes of bij lichte gerechten. Verder een eerlijke prijs (6 flessen voor 34,99).Verder steun je het goede doel en is de prijs voor de wijn ook een hele mooie. Deze witte wijn van Chapel Hill 2011 kun je hier bestellen.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.