Witte wijn Aimery Sieurs d’Arques Chardonnay

Proefnotitie witte wijn Aimery - wijngaarden

Deze keer op de proeftafel de witte wijn Aimery Sieurs d’Arques Chardonnay 2013. Deze witte wijn komt uit gebied Limouxin, zo’n 25 kilometer ten zuiden van Carcassonne in de Languedoc.De Languedoc is gelegen in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Jarenlang stonden de wijnen uit de Languedoc slecht bekend, maar in de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft er een kwaliteitsslag in deze regio plaatsgevonden en dat levert tegenwoordig hele mooie wijnen op. Het gebied Limouxin staat bekend om de productie van diverse mousserende wijnen maar hier komen ook uitstekende stille wijnen vandaan.

witte wijn aimery chardonnay 2013Wat staat er op het etiket?

Goed, het is tijd om te proeven, maar niet zonder eerst op het etiket te hebben gekeken. Wat staat er op het etiket?

Wijnhuis Sieur d’Arques
Wijnsoort Wit
Oogstjaar 2013
Land Frankrijk
Regio Languedoc
Druif Chardonnay
Inhoud 0.75
Alcoholpercentage 13.00

Sieur d’Arques

Eén van de bekendste producenten van Limoux zijn Les Caves du Sieur d’Arques, een coöperatie waarbinnen de wijnproducenten van Limoux al sinds 1946 samenwerken. Samen verbouwen deze wijnboeren ruim 2800 hectare aan wijngaarden. Traditie en innovatie gaan hierbij hand in hand. De oenologen van de coöperatie staan bekend als de pioniers op het gebied van terroir-onderzoek.

Witte Wijn - Chardonnay druifDe druif Chardonnay

De Chardonnay druif heeft witte wijn populair gemaakt bij het grote publiek. Kwalitatief hoogwaardige en heerlijke Bourgognes hebben voor verspreiding van Chardonnay wijnen over de wereld gezorgd. Bekende namen uit de Bourgogne zijn bijvoorbeeld de Chablis (strak droog) en Meursault (tropisch fruit, vol).

De Chardonnay druif werd voor het eerst ontdekt in de 16e eeuw in Frankrijk, maar werd pas geregistreerd tegen het einde van de 17e eeuw. De naam van de druif is afgeleid van het Franse plaatsje Chardonnay in de Bourgogne. In het verleden is de Chardonnay druif vaak verward met de Pinot Blanc. Dat is niet zo vreemd, want uit DNA onderzoek is gebleken dat de Pinot en de onbekende Gouais blanc z’n ouders zijn.

De Chardonnay gedijt goed in zowel de koelere als de wat warmere klimaten en is ook geschikt voor verschillende soorten bodems. De druif wordt, naast in Frankrijk, met veel succes aangeplant in Italië, Spanje en vooral in de nieuwe wijn-wereld landen.

De Chardonnay druif rijpt vrij vroeg in het seizoen, heeft een dunne schil en levert hoge opbrengsten. Wat de Chardonnays kenmerkt is hun volle, ronde smaak; veel voller dan bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc wijnen. De druif is echter zo veelzijdig dat de wijnen  kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten en vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik. De kleur van Chardonnay wijnen varieert van licht groengeel tot intens geel. En last-but-not least: de Chardonnay wordt natuurlijk als basis gebruikt voor Champagne, naast Pinot Noir en Pinot Meunier.

Witte wijn Aimery Sieurs d’Arques Chardonnay; wat proeven we?

Uit het gebied Limouxin komen hele mooie wijnen. Dat laat deze Aimery Chardonnay duidelijk zien. Deze Chardonnay uit het zuiden van Frankrijk is lichtgeel van kleur, is fris en heeft tonen van rijpe appel, witte perzik en minerale toon.Het is een mooie ronde wijn met een toets van houtrijping. Deze houtrijping komt terug in de tonen van hout en karamel. Daarnaast geeft de wijn rijpe appel en witte perzik. De frisheid maakt de wijn prima doordrinkbaar.

Conclusie m.b.t. de witte wijn Aimery Sieurs d’Arques Chardonnay?

Elegante wijn met fraai sappig fruit als limoen en appel. Breed van smaak maar levendig fris.

Waar kun je deze witte wijn Aimery Sieurs d’Arques Chardonnay kopen?

Deze witte wijn uit Limouxin is te verkrijgen bij Grapeful.nl à € 5,85. Je vindt de wijn hier

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.