Wine Weekend

wine weekendAfgelopen weekend bezocht ik het evenement ‘Wine Weekend’ in Rijswijk. Het is een beurs voor particuliere wijnliefhebbers. Volgens de organisatie de grootste van Nederland. De eerste in 2014 waren er 1800 bezoekers, dit jaar werden er al meer verwacht.

Van een beurs voor professionals zou je verwachten dat het vol staat met innovatieve zaken en originele wijnen, maar ik kom vaak een beetje teleurgesteld thuis. Goede waar, helaas weinig nieuws. Bij een particuliere beurs verwachtte ik dat het basispakket van chardonnay en merlot aangeboden zou worden, aangevuld met mooie Italiaanse, Spaanse, en Nieuwe Wereld-wijn. Op de site zag ik echter de deelnemende importeurs en was aangenaam verrast.  Deze beurs voor wijnliefhebbers bleek een aaneenschakeling te zijn van kleine importeurs die vrijwel allemaal proberen de liefhebber iets nieuws te laten beleven. Van dat voornoemde ‘basispakket’ heb ik weinig gezien. Misschien is dit een teken aan de wand en is de consument toe aan iets waarvan de vakman nog niet op de hoogte is.

Er waren veel gebieden vertegenwoordigd die niet tot de algemeen bekende wijnregio’s horen. Portugal begint gelukkig al redelijk bekend te worden en was aanwezig. Verder importeurs als Kretawijnen, Wijn uit Griekenland, Geowine met wijnen uit Georgië, Esar Wijnen met o.a. Servische en Bosnische wijnen, Miranda Beems is gespecialiseerd in wijnen uit Hongarije en Andere Wijn.nl, die een heel scala van dergelijke gebieden vertegenwoordigt. Turkse en Japanse wijn bij Phileas Fogg. Een feest voor het oog en de tong! En de proevers verdrongen zich voor de stands om de informatie, en wat al niet meer, op te slurpen.

De bezoekers van deze beurs vormen niet persé een dwarsdoorsnede van alle wijndrinkers, maar het is misschien een signaal dat die liefhebbers zorgen voor een goedbezochte beurs waar lustig op los geproefd wordt van ‘vreemde’ wijnen.

Wijnliefhebbers willen best uit hun comfort-zone gehaald. Daar kan de handelaar of sommelier bij helpen.  Als deze beurs een indicatie geeft, dan is de consument er aan toe.

Door: Reinder Scherpenzeel

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.