Afgelopen zondag 6 januari vond de ‘kick-off’ plaats van de 11e editie van Wine Professional en vond de de uitreiking van de Diamond Awards plaats. Deze prestigieuze wine-awards gingen dit jaar naar wijnschrijver Albert de Jong, wijnmaker Matthieu Hulst (Apostelhoeve) en wijnimporteur Jaap Kwast. De Wine Professional Diamond Award is een speciaal door MK Jewelry te Amsterdam ontworpen reversspeld met een Zirkonia diamant.
De Awardwinnaars van dit jaar zijn:
Albert de Jong
In de jaren tachtig begonnen als zaterdaghulp bij een wijnimporteur, ontwikkelde Albert de Jong al snel een grote passie voor wijn. Met name wat betreft zijn enthousiasme voor Duitse kwaliteitswijnen, rieslings op de eerste plaats, mag De Jong als een pionier beschouwd worden. Terwijl de meeste wijnliefhebbers Duitsland nog associeerden met zoete Moezelwijnen, roemde hij toen al de verfijning en het karakter van wat nu universeel geldt als Duitslands mooiste wijntype. Dankzij zijn vele wijnreizen door Duitsland en andere rieslinglanden en -streken geldt hij inmiddels als een echte specialist. Mede dankzij zijn adviezen aan importeurs, de talloze enthousiaste artikelen die hij inmiddels op zijn naam heeft staan en de innemende wijze waarop hij tijdens vele proeverijen zijn kennis en ervaring overbrengt, hebben tal van professionals en liefhebbers wijnland Duitsland én de rieslingdruif in de loop der jaren in hun hart gesloten.
Matthieu Hulst
Wijnbouw in Nederland bestond al in de Romeinse tijd maar leidde sinds de Kleine IJstijd een kwijnend bestaan. Zo’n 25 jaar nadat de laatst overgebleven wijngaard in Limburg gerooid was, besloot de familie Hulst, fruittelers op de Apostelhoeve, de traditie voorzichtig weer nieuw leven in te blazen. En met succes: de 25 are die in 1970 werden aangeplant zijn inmiddels uitgebreid tot 8,5 hectare en de wijnen worden geschonken in tal van toprestaurants en worden internationaal geprezen. Matthieu Hulst, de huidige eigenaar, geldt terecht als Nederlands beste wijnmaker en mag beschouwd worden als visitekaartje voor de Nederlandse wijnbouw in zijn geheel. Mede dankzij zijn inzet, vernieuwingsdrang en succes worden Nederlandse wijnbouwers anno 2013 niet meer gezien als enthousiaste hobbyisten, maar als een beroepsgroep waarvan de komende tijd nog veel kunnen verwachten.
Jaap Kwast
Kwast Wijnkopers bestaat 35 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een betrouwbaar familiebedrijf en een van de pijlers van de Nederlandse wijnimport. Jaap Kwast koppelt visie, passie en eigenzinnigheid aan een gezonde zakelijke mentaliteit. Kwaliteit, vakmanschap, efficiency en hechte relaties met afnemers en producenten staan hoog in het vaandel, maar ook duurzaamheid en een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn kernbegrippen in de bedrijfsvoering van Kwast Wijnkopers. Het brede wijnassortiment is vooral gericht op de betere horeca en wijnspeciaalzaken en telt niet alleen grote namen als Gaja, Louis Jadot, Taylor’s, Champagne Laurent-Perrier en Champagne Salon, maar ook wijnen van kleine producenten met respect voor traditie en milieu.
(bron: http://www.wine-professional.nl)
De Beurs Wine Professional
Wij van Wijnblogger gaan deze week ook langs bij de 11e editie van Wine Professional en we hebben er zin in. The Wine & Food Association organiseert al een paar jaar dé verfijnde professionele (inter)nationale vakbeurs op het gebied van ‘fine wine & food’ in Nederland: Wine Professional. Dit evenement staat bij Wijnblogger dan ook op het “te bezoeken” lijstje. Wine Professional 2013 vindt plaats van 7 t/m 9 januari, gedurende de eerste drie dagen van de Horecava. Onze verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Met meer dan 100 exposanten is het een grote beurs en hopelijk zullen er veel nieuwe zaken te zien zijn en misschien ontdekken we weer wat pareltjes waar we natuurlijk over gaan berichten.
Chef’s Masterclasses, educatieve programma’s en ‘special events’
Ook dit jaar zijn er weer zijn er weer grote kooktheaters waar diverse Chefs uit de GaultMillau restaurant- en hotelgids gaan koken met ‘highlights’ aan topwijnen en ‘fine food’ –producten. Uiteraard zijn die ook op de beursvloer te proeven . We krijgen er al een lekkere trek van. Verder zijn er interactieve masterclasses, educatieve programma’s en workshops die we ook kunnen bezoeken ( bijzondere wijn-spijscombinaties, etc..). Dit jaar kun je ook Mobiel proeven zodat bezoekers ook de kleinere exposanten kunnen bezoeken.
Deze week ook Horecava 2013
Als we tijd over hebben gaan wj van wijnbloggers ook nog even kijken op de Horecava. Altijd leuk en gezellig. Horecava 2013 wordt van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari gehouden in de Amsterdamse RAI. Helaas is de Horecava is alleen toegankelijk voor professionals. Een toegangskaart is te bestellen via www.horecava.nl (€ 50,-, ook aan de kassa, met een Kamer van Koophandel-inschrijving). De minimale leeftijd voor bezoekers is 18 jaar.
Meer informatie over Horecava 2013 is te vinden op www.horecava.nl. Horecava is ook te volgen op Twitter (@horecava) en Facebook.