Wild van de Loire!

Op de dag na de Amerikaanse verkiezingen werden wij van Wijnbloggers uitgenodigd door Loire Valley Wines om eens kennis te maken met de Loire streek.

Ons eigen ‘wild’ schieten

De dag begon met een flinke testosteron boost voor de mannen (het was een men only evenement). We werden voorbereid op de lunch met de Loire wijnen in combinatie met wild, dus moest er geschoten worden. Als ware jagers gingen we op pad met een jachtgeweer, om wat kleiduiven uit de lucht te schieten. We hadden de smaak stevig te pakken en na de eerste mannelijke opmerkingen over de grootte van het geweer begon de jacht. Tussen de knallen door dacht ik aan het 1000 km uitgestrekte landschap van de rivier de Loire met al haar mooie kastelen, wat voor wild zouden de Fransen eten bij hun Loire wijnen?


Als ik een wijn uit Frankrijk zoek zal ik, ondanks dat ze de derde grootste gebiedsproductie van Frankrijk hebben, niet meteen aan de Loire denken. Ik was dus erg nieuwsgierig naar wat de Loire te bieden heeft. Veelal staat de Loire bekend om zijn Sancerre, Menetou Salon, Touraine en de rosé grootheid Anjou. De Loire is een streek die in mijn optiek wordt ondergesneeuwd door de Bordeaux en Bourgogne.

Gaat deze dag naast de verkiezing van Donald Trump als Amerikaanse President mij nog een vele betere herinnering brengen?

Op zoek naar eetbare paddenstoelen

De (klei)duiven waren geschoten en we mochten even afkoelen. Onder leiding van Edwin Flores werden we een stukje meegenomen in het Veluwse bos. Met passie vertelde Edwin over alle eetbare paddenstoelen. Een groep van zo’n 15 kerels waren, vol adrenaline van het schieten, als echte padvinders het bos aan het rondspeuren. Binnen no time hadden we voor 40 euro aan eekhoorntjesbrood, fopzwammen en andere paddenstoelen gevonden. Een laatste waarschuwing werd gegeven want ondanks dat we allemaal al dollartekens in onze ogen hadden staan, werd ons op het hart gedrukt dat er toch 30-40 personen jaarlijks sterven aan een paddenstoelvergiftiging.

LoireCrémant de Loire

Vol trots met onze vangst gingen we terug naar de Echoput waar we werden ontvangen door Peter Klosse  en zijn zoon Karel. Onder het genot van een heerlijke frisse bubbel, Crémant de Loire Carte Turquoise, kregen we te horen dat Karel Klosse de dagelijkse leiding van zijn vader bij de Echoput op zich gaat nemen. Verbaasd maar toch tevreden werd de bubbel genuttigd. Ik vond de verfijndheid van de frisse bubbel in combinatie met de eerste amuses erg mooi. Ik heb in gedachte meteen voor het kerstdiner een plekje voor deze bubbel aan tafel gereserveerd.

Cabernet Franc steelt de show

Bij het zien van de tafelopstelling werd ik als wijnliefhebber toch wel verrast. Er stonden namelijk 4 rode wijnen. Ongeveer 45% van de totale wijnproductie uit de Loire is namelijk witte wijn en 23% rood. Peter Klosse vertelde over zijn keuze en niet alleen de rode wijn, maar het druivenras Cabernet Franc zou centraal staan tijdens de lunch. Bij allerlei mooie wildgerechten konden we twee maal 4 rode wijnen proeven en beoordelen. Een snel abc-tje over de gebieden werd geleerd.  Anjou (St. Nicolas de), Bourgueil en Chinon. Daarnaast zouden er twee rode wijnen uit de Saumur geserveerd worden. We konden aan de slag! Glas één tot en met 4 waren:

Domaine les Grandes Vignes, Anjou Villages L’ancrie 2013

Domaine Mabileau, Saint Nicolas de Bourgueil Les Rouillères 2014

Domaine Grosbois, Chinon La Cuisine de ma Mère 2014

Domaine des Roches Neuves, Saumur Champigny Terres Chaudes 2013

De eerste gerechten werden geserveerd en de tafel werd vol gezet met, ganzenlever balletjes, hertensaucijsjes en een wildbouillon. De wijnen werden kruislings geproefd en ik stond versteld van de diversiteit aan smaak en combinaties. Steeds dezelfde druif uit een ander gebied en gemaakt door een andere wijnmaker, maar wat een verschillen! De Domaine des Roches Neuves verraste mij persoonlijk het meeste. Een mooie rijpe wijn met zachte tonen van cederhout. Een zeer mooie wijn uit die streek Saumur waarvan we wellicht die Decemberbubbel Veuve Amiot kennen.
Loire
De lunch werd voortgezet in het restaurant en in ongeveer dezelfde setting werden de volgende 4 wijnen genuttigd. Van de kleiduif die we geschoten hadden naar de houtduif op ons bord en daarna een heerlijk gerecht met fazant. Het kleine pepertje in de Chinon Baudry Dutour Domaine du Roncée verraste me in combinatie met de houtduif. De Saint Nicolas de Bourgueil Domaine Amirault La Mine 2014 ging dan weer verrassend goed in combinatie met het fazant gerecht. Persoonlijk had ik hier misschien zelfs wel een stevige houtgelagerde witte wijn bij geserveerd. Maar ja vandaar dat Peter Klosse de smaakprofessor is en niet ikzelf bedacht ik me dan maar.

Loire

De Loire en Cabernet Franc hebben deze dag voor mij compleet gemaakt. Ik herzie mijn vooroordeel en zal naast de eerste twee Bordeaux druivensoorten Merlot en Cabernet Sauvignon nu ook vaker een mooi uitstapje maken naar de derde druivensoort uit Bordeaux, de Cabernet Franc maar dan wel uit het gebied de Loire!

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.