Dit wil je: varen over de Loire

Zoals jullie na een aantal artikelen wel weten zijn we een tijdje geleden op wijnreis naar de Loire geweest. Ik raak er maar niet over uitgeschreven. Mijn gedachten gingen met dit lekkere weer naar verkoeling, naar water en toen dacht ik opeens aan de memorabele boottocht over de Loire. Dat wil ik graag met jullie delen en het blijde gevoel wat ik heb overgehouden aan deze bijzondere reis aan jullie overbrengen. Want stiekem ben ik toch een beetje verliefd geworden op dit veelzijdige en prachtige gebied. Vandaag staat de boottocht over de Loire dus centraal. Dit was niet zomaar een simpel boottochtje, nee nee. Wat het dan wel was zal ik jullie proberen uit te leggen. Eigenlijk moet je er gewoon zelf een keertje naar toe om het te beleven. Voor nu moeten jullie het even met mijn verslaglegging doen.

Saumur-Champigny; le cru de Loire par excellence

Anjou-Saumur

Het gebied Anjou-Saumur heeft een zacht golvend heuvellandschap en een Atlantisch zeeklimaat: het is er bijna nooit extreem koud of warm. In Saumur vormen de heuvels een barrière voor de westenwinden. De wijngaarden van Anjou-Saumur liggen vooral ten zuiden van de Loire en langs de oevers van zijrivieren zoals de Layon, Aubance en Thouet. Ten zuiden van de lijn Tours-Angers liggen enkele van de oudste wijngaarden van Frankrijk.

Het gebied heeft veel verschillende bodemsoorten, waardoor er een grote variatie in druivenrassen en wijntypen is:

  • De vruchtbare kiezelgronden langs de Loire zijn zeer geschikt voor de Cabernet Sauvignon.
  • De bodem van Saumur is bijzonder kalkrijk. Hier komen goede rode wijnen van de Cabernet Franc vandaan.
  • Langs de oevers van de Layon en Aubance bestaat de bodem uit klei en kalk, vermengd met zand en leisteen. Er heerst een bijzonder mesoklimaat met een warm en vochtig najaar. In het terroir van Anjou en Coteaux du Layon speelt leisteen een belangrijke rol. Op etiketten kom je dat soms tegen in het woord ‘schistes’.
  • De bodem van Savennières bestaat uit vulkanische grond met leisteen en veel mineralen.

Het gebied van Anjou-Saumur heeft enkele specialiteiten:

  • edelzoete wijnen van druiven die zijn aangetast door pourriture noble uit de gebieden Coteaux du Layon en Coteaux de l’Aubance;
  • droge witte wijnen uit Savennières, Coulée de Serrant en Roche-aux-Moines;
  • rode wijnen uit de buurt van Saumur;
  • witte en mousserende wijnen uit Saumur;
  • rosé wijnen uit Anjou. (bron: passie.horeca.nl)

DSC08517, Loire DSC08452, Loire DSC08552, Loire DSC08623, Loire

Proeven en genieten al varende op de Loire

De foto’s liegen er niet om hè. Al varende hebben wij de pareltjes van Saumur-Champigny mogen proeven met bijpassende gerechtjes van klein formaat. Saumur-Champigny staat in eerste instantie natuurlijk bekend vanwege de rode wijnen, maar ook de witte wijnen zijn noemenswaardig en zelfs de rosé was heerlijk. Tip: wijk eens af van de typische streekwijnen en ga eens voor de underdog. De streekwijnen moeten natuurlijk ook gedronken en geproefd worden begrijp me niet verkeerd.

Het uitzicht vanaf de boot is legendarisch. We kwamen voorbij natuurgebied maar ook de mooie kasteeltjes en huisjes die in de bergen uit de stenen opeens opdoemen waren een lust voor het oog. We hebben dus te maken met heerlijke wijnen, leuk gezelschap, professionele uitleg, een mooi uitzicht en heerlijke hapjes. De boot is in te huren en je kan er zelfs in slapen. Hoe romantisch is dat! Zeker een aanrader dus neem gerust een kijkje op de website en wie weet vaar jij er straks ook zo bij.

DSC08588 DSC08626 IMG_9262 DSC08555

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.