DE WIJZEN KWAMEN AL UIT HET OOSTEN. DE WIJNEN KOMEN NU.

Vintič laat Nederland kennismaken met Kroatische en Sloveense topwijnen

Amsterdam, 8 september 2013- Een lovend artikel in Perswijn. Jan van Lissum die warmloopt voor Malvasia. Sloveense en Kroatische verrassingen op de wijnkaart van The Fat Duck. Een welgemeend ‘Thank God for Croatian Wines!’ op de cover van Decanter. Het besef dat Kroatië en Slovenië wijnliefhebbers veel te bieden hebben, zoemt al een tijdje in ‘vakkringen’ rond. Maar de wijnen zelf? Die schitterden vooral door afwezigheid in de Nederlandse schappen. Vintič, een initiatief van Susanne Dams, brengt daar nu verandering in. En dat is goed nieuws!

“Dat is zeker goed nieuws, want beide landen kennen een rijke wijntraditie. Bovendien wordt opvallend vaak gewerkt met inheemse, streekgebonden druivenrassen. Er valt dus heel veel te ontdekken en te genieten,” vertelt Dams. “Ik was zelf best verrast over de variëteit en, vooral, de kwaliteit van de wijnen. Overigens zegt dat meer over mij als Nederlandse dan over de wijnen. Die worden internationaal namelijk hoog aangeslagen. Zo is de Leonardo van Marjan Simčič – een fantastisch wijnhuis dat letterlijk met één been in Italië en met het andere in Slovenië staat – winnaar van de Sommelier Wine Awards 2012. En de Grasevina van Enjingi rijpt verder in de kelders van het Witte Huis. Geen wijnen dus die onopvallend door het leven gaan!”Over-Vintic---foto's-Susanne

Eerste ster is binnen

Vintič voert inmiddels zo’n 40 wijnen van zes wijnhuizen. Dams: “De keuze om ‘slechts’ met zes wijnhuizen in zee te gaan, is zeer bewust. We willen alleen wijnen aanbieden van wijnboeren die we persoonlijk kennen en waar we een goed gevoel bij hebben. Wijnboeren die hoge kwaliteit combineren met oprechte passie voor hun producten. Die passie moet je als het ware kunnen proeven.” Hoewel Vintič pas enkele maanden actief is, heeft het eerste 2-sterrenrestaurant zich al gemeld. “Klopt inderdaad! Boreas uit Heeze heeft een aantal wijnen in hun arrangement opgenomen. Daar zijn we natuurlijk erg trots op.” Heeft Dams nog tips voor wijnavonturiers die voor het eerst op ontdekkingstocht door Oost-Europa gaan? “Ik denk dat Malvasia, bijvoorbeeld van Kozlović volgend jaar wel eens dé zomerhit zou kunnen worden. Fris, droog en mineralig, maar met een mooie rijpe fruitigheid. Denk aan aroma’s van meloen, appels, perziken, abrikozen en bloeiende acacia die komen aanwaaien op een verkwikkend zeebriesje!”

 

Persbericht, Vintic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.