Wijn maakt niet dik
Uit een recente studie blijkt dat vrouwen die regelmatig wijn drinken een lagere kans hebben op gewichtstoename van wanneer men mineraalwater drinkt. Dit blijkt uit een studie van 13 jaar op 19.200 Amerikaanse vrouwen, uitgevoerd in een ziekenhuis in Boston. Het onderzoek bevestigt dat er geen duidelijke link is tussen alcoholconsumptie en gewichtstoename.

Wist je dat?
Rode wijn goed voor je tanden is?
Zoenen schijnt goed te zijn voor je tanden. Maar rode wijn is dat ook! Weliswaar lijkt je gebit door de tannines soms een beetje grijs en door de kleurstoffen donker, de chemicaliën in de drank maken ondertussen wel mooi je tandvlees sterker. Onderzoekers van de universiteit van Quebec (Canada) ontdekten dat dit positieve effect vooral te danken is aan de stof polyphenol, die de wijn zijn rode kleur geeft.

Angst voor wijn
Er zijn bepaalde mensen over de hele wereld die lijden aan een intense angst of haat van de wijn. Deze ziekte staat bekend als oenophobia. Dit is een echte ziekte, maar het komt niet erg vaak voor en de oorzaak is onbekend. Sommige experts geloven dat het misschien iets te maken met een vorm van sociale angststoornis hebben.

Rode wijn goed voor je tanden
Zoenen schijnt goed te zijn voor je tanden. Maar rode wijn is dat ook! Weliswaar lijkt je gebit door de tannines soms een beetje grijs en door de kleurstoffen donker, de chemicaliën in de drank maken ondertussen wel mooi je tandvlees sterker. Onderzoekers van de universiteit van Quebec (Canada) ontdekten dat dit positieve effect vooral te danken is aan de stof polyphenol, die de wijn zijn rode kleur geeft. Het is niet het eerste onderzoek dat ons er toe aanspoort vooral nog een flesje open te trekken. In Oktober bleek ook al dat het drinken van rode wijn longkanker zou kunnen voorkomen en dat ook hartpatiënten baat hebben bij het regelmatig hanteren van de kurkentrekker.

 De oudste wijn
De ‘s werelds oudste wijn dateert van 6000 jaar geleden. Het werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving in het zuiden van Armenië. De ontdekkers gebruikten ‘biochemische dating’ om de leeftijd van deze bijzondere wijn te achterhalen.

Rode wijn kan beschermen tegen Longkanker
Het drinken van rode wijn kan beschermen tegen longkanker. Witte wijn verhoogt het risico juist. Dat schrijven Spaanse wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Santiago de Compostela. De wetenschappers onderzochten het effect van verschillende soorten wijn op de ontwikkeling van de meest voorkomende en gevaarlijkste vorm van kanker. Volgens onderzoeksleider Juan Barros-Dios zorgde de consumptie van rode wijn voor een kleine, maar statistisch significante, vermindering van de ontwikkeling van longkanker. Rode wijn bevat looizuren, die werken als anti-oxidanten en schadelijke vrije radicalen afbreken. Ook zit in rode wijn resveratrol. Van die stof is bekend dat hij de ontwikkeling van tumoren kan afremmen. Dat zou de beschermende werking van de drank kunnen verklaren, aldus de onderzoekers. Witte wijn, schrijven de wetenschappers geruststellend, lijkt het risico op longkanker slechts zeer licht te verhogen. Dat zou komen door de ethanol die die drank bevat. Ethanol kan genen aantasten. Ook rode wijn bevat overigens ethanol, maar het risicoverhogende effect daarvan lijkt teniet te worden gedaan door de beschermende stoffen die in rode wijn zitten. Overigens benadrukken de Spaanse onderzoekers dat het weinig nut heeft om liters rode wijn per dag te gaan consumeren om geen longkanker te krijgen. Ze wijzen erop dat niet roken een veel betere bescherming biedt tegen de dodelijke ziekte.

Toetanchamon
Toen de tombe van de Egyptische prins Toetanchamon werd geopend zijn er diverse kisten met wijn gevonden. Ze waren allemaal gelabeld met de naam van de makers en de kwaliteit van de wijn met zo’n precisie dat deze etikettering daadwerkelijk aan de moderne etiketteringsvereisten kon voldoen. Helaas werd dit zeeeeer-gerijpte wijn nooit op de markt gebracht!

Alcohol scherpt brein
LONDEN – Een halve fles wijn per dag kan zorgen dat iemands hersenen beter werken, in het bijzonder als die iemand een vrouw is. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het University College in Londen. Zelfs wie maar een glas wijn per week drinkt, heeft scherpere denkprocessen dan een geheelonthouder, stellen de onderzoekers. Dit gunstige effect van alcohol, dat te maken heeft met betere doorbloeding van de hersenen, is waar te nemen als iemand tot dertig eenheden alcohol – ongeveer vier tot vijf flessen wijn – in de week gebruikt. De wetenschappers konden niet onderzoeken wat het effect van meer alcohol was, maar zij vermoeden dat dronkenschap de eventuele positieve effecten teniet doet.

De allerduurste wijn
De ‘s werelds duurste wijn is de premier wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen, waaronder enkele voormalige presidenten van de Verenigde Staten. Tegenwoordig zijn het vooral de Chinezen die deze wijnen kopen.

Alcohol goed voor de botten
Gematigd gebruik van alcohol beschermt vrouwen mogelijk tegen de gevolgen van botontkalking. Dit blijkt uit een onderzoek van het St. Thomas Ziekenhuis in Londen. De studie is uitgevoerd onder 46 paren identieke vrouwelijke tweelingen, van wie er een circa acht alcoholconsumpties per week tot zich pleegt te nemen en de ander vrijwel geen alcoholhoudende drank drinkt. De vrouw die met mate drinkt, bleek sterkere botten te hebben dan haar geheelonthoudende zuster.

Wijn helpt levercirrose voorkomen
De nieuwsbrief van het Office International de la Vigne et du Vin (OIV) meldt een opmerkelijk bericht uit de wereld van het medisch onderzoek. De conclusie van een studie bij leverpatiënten wees uit dat niet alle alcoholische dranken een even groot risico op leveraandoeningen veroorzaken. Wijn blijkt al vast een gunstige uitzondering op die regel. Op precies te zijn: wie zo nodig excessief wil drinken (!?) heeft minder kans op cirrose bij consumptie van wijn in plaats van distillaten. Het is overigens niet een levensstijl die door de onderzoekers per se wordt aanbevolen.

Traditioneel wordt wijn nooit opgeslagen zoals we het vandaan de dag in de winkels zien staan. Normaal wordt de wijn liggend opgeslagen, zodat de wijn in contact blijft met de kurk, zodat zij niet indroogt of krimpt en toch in contact blijft met de lucht. Tegenwoordig worden wijnen vaak staand opgeslagen wanneer de flessen een kunstmatige kurk of schroefdop hebben.

Rode wijn goed tegen verkoudheid
Een recente Spaanse studie heft aan het licht gebracht dat wijndrinkers minder kans hebben een verkoudheid op te lopen dan geheelonthouders en drinkers van bier en gedistilleerd. Volgens onderzoeker Dr. Bahi Takkouche, professor in de epidemiologie aan de universiteit van Santiago de Compostela, biedt het drinken van twee glazen wijn per dag, en dan met name rode, een goede bescherming tegen verkoudheid.

Compexiteit van wijn
Wijn is nog complexer dan bloedserum als je naar de samenstelling kijkt, omdat het veel organische chemische verbindingen in zich heeft.

Mineralen en sporenelementen
Wijn bevat o.a. mineralen en sporenelementen die de mens nodig heeft. Belangrijke mineralen en sporenelementen zijn calcium, magnesium, ijzer, koper, en mangaan. Een glas wijn levert van de totale dagelijkse behoefte:

5% vitamine B6
10% magnesium en ijzer
12% calcium
15% mangaan en koper
17% vitamine C

Witte wijn is goed voor de longen
Uit Amerikaans onderzoek onder 1500 New Yorkers blijkt dat witte wijn goed kan zijn voor de longen. Witte wijndrinkers bleken makkelijker te ademen dan mensen die andere alcoholische drankjes nuttigen. Dat meldt Ananova. De onderzoekers houden antioxidanten in de wijn hiervoor verantwoordelijk.

Matige drinker vermindert kans op dementie
Een borreltje op z’n tijd kan mogelijk de kans op dementie verminderen. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat mensen die met mate alcoholische drank nuttigen, minder vaak dement worden dan geheelonthouders.