Wijnveiling El Bulli levert aardig wat centen op

wijnveiling el bulliNa de tweede wijnveiling van het toprestaurant El Bulli, staat de opbrengstenteller nu op 2,7 miljoen dollar. Deze tweede wijnveiling vond afgelopen vrijdag plaats bij Sotheby’s New York. Begin april vond de eerste veiling van El Bulli al plaats bij Sotheby’s Hong Kong. De opbrengst van de wijnveilingen komt ten goede van de El Bulli Foundation.

Restaurant El Bulli

El Bulli is een Catalaans restaurant, gelegen in Roses, ten noorden van Barcelona, in Catalonië, dat werd beschouwd als het beste restaurant ter wereld. El Bulli werd vier keer tot het beste restaurant in de wereld volgens The S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants.

Eind 2010 werd bekend gemaakt dat El Bulli de restaurantdeuren zou gaan sluiten om in 2014 in een hernieuwde vorm, een culinair onderzoekscentrum weer open te gaan. Hiertoe is de El Bulli Foundation opgericht (de begunstigde van de wijnveiling). De bedoeling is dat er in het culinair onderzoekscentrum onder andere een not-for-profit ‘gastronomische denktank’ zal komen, die beurzen zal bieden aan chefs en er naar streeft om een ‘encyclopedie van eigentijdse gerechten’ te creëren.

Wat ging er tijdens de wijnveiling onder de hamer?

Tijdens de wijnveiling gingen er weer een aantal bijzonder mooi flesjes onder de hamer. Zo werden er vier flessen Domaine de la Romanee Conti, de Romanee Conti 2004, verkocht aan een Aziatische koper voor 52.000 dollar, maar ook vier magnums Vega Sicilia Unico 1991 (opbrengst ook meer dan 50.000 dollar) en zes flessen Pingus 1995 (opbrengst $ 10.412) brachten aardig wat centjes in de geldla van de Foundation.

Maar ook een diner voor personen, de koksbuis van de chefkok en een messenset ging onder de hamer van de wijnveilingmeester. Overigens brachten deze drie items ook nog wel wat op. Zo werd het diner voor 35.750 Amerikaanse dollars verkocht (en was daarmee, na de flessen Romanee Conti het best verkochte item tijdens de wijnveiling), de messenset voor 6125 dollars en de koksbuis  voor 3063 dollars.

Bron: Decanter

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.