Wijn Infographic: Wat in een wijnvat zit…

WijnvatHet wijnvat… Het schijnt dat het wijnvat bij de Galliërs vandaan komt, dat de Galliërs het wijnvat dus hebben uitgevonden. De Romeinen verspreidden het wijnvat verder in Europa nadat ze het wijnvat bij de Galliërs hadden gezien (rond de 3e eeuw). Vaten om wijnen in te maken worden dus al eeuwen gemaakt. 

Het maken van een wijnvat gebeurt nog steeds handmatig en vaten zijn vaak van eikenhout. Het gebruik van houten vaten bij het maken van wijn is duur. Je ziet dan ook dat steeds meer wijnmakers overgaan op roestvrij stalen vaten en tanks. Om toch de smaak van eikenhout aan de wijn te geven, worden er dan in deze roestvrijstalen vaten eiken snippers toegevoegd.

Wat in het vat zit….

Eikenhouten wijnvaten geven karakter aan de wijn, verdieping aan de kleur en het verzacht de textuur van wijn. Hoe ouder het vat, hoe minder de eikensmaak en eikentaninnes de vaten hebben.

Zowel witte als rode wijn kunnen worden opgeslagen in een eikenhouten wijnvat. Toch is er wel een verschil in behandeling van de wijn. Als je witte wijn te lang bewaart in een eikenhouten wijnvat, want dan gaat de eikenhouten smaak te veel overheersen in de witte wijn. Witte wijnen hoeven in tegenstelling tot rode wijnen dan ook maar een paar maanden bewaard worden. Rode wijnen kunnen veel langer bewaard worden. 12 maanden of 18 maanden gerijpt op eikenhouten vaten zie je dan ook vaak op het etiket van een wijnfles staan.

De behandeling van witte wijn in het vat is anders dan die van rode wijnen. Witte wijn moet niet te lang in het eikenhouten vat om de eiken smaak niet te laten overheersen. Gisting in het eikenhouten vat levert aan de witte wijn een veel zachtere textuur en diepere smaak dan in het stalen vat. Witte wijnen hoeven maar een paar maanden in het vat, de wat serieuze rode wijnen rijpen wel 18 maanden in eiken vaten.

Een mooi gezicht vind ik het altijd; Stapels wijnvaten in een kelder en automatisch de gedachte dat die wijnvaten daar een eeuwigheid liggen en de wijn langzaam laten rijpen. Niets is echter minder waar. Wijn rijpt niet in één vat. Wijn wordt juist vaak overgebracht naar een ander vat. Dit wordt gedaan om de wijn te scheiden van bezinksel. Ook wordt dit overbrengen van de wijn naar andere vaten gedaan om de wijn te laten ademen.

Wijnvaten worden overigens regelmatig bijgevuld. Wijn verdampt in het vat en bij het bijvullen van het vat kan de wijnmaker gelijk proeven en ruiken of de wijn in het vat alweer overgegoten moet worden in een nieuw wijnvat of dat de wijn al klaar is om de fles in te gaan.

De wijn infographic van vandaag…

De wijn infographic van vandaag heeft alles te maken met het wijnvat.  Grappig vond ik om te zien in de infographic dat whiskeymakers graag oude wijnvaten willen hebben voor hun whiskeys.

Wijnvat

Bron: Winefolly

Andere infographics over wijn:

Infographic: De keuze voor een wijn…
Infographic: De Chinese Wijnmarkt
Infographic: Wijnen proeven, doe je zo!
Infographic: Volgende halte Pouilly Fuissé
Infographic: Wijngeschiedenis van Zuid-Afrika
Infographic: Mousserende wijnen maken
Infographic – Je eigen wijnglazen ingooien
Infographic: Duurste wijnen uit de Bordeaux

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.