Wijntrends 2013

Wijntrends 2013Het nieuwe jaar is net begonnen en ik ben benieuwd wat de wijntrends voor 2013 zullen zijn. Welke wijntrends worden er voorspeld voor het jaar 2013? Wat gaan de consumenten doen in het jaar 2013 dat er vooralsnog economisch nog niet zo goed uitziet. Gaan we daardoor bezuinigen op wijn? Gaan we goedkopere wijn drinken óf gaan we minder wijn drinken? Gaan we voor rosé, mousserende wijnen of wijnen uit minder bekende wijnlanden? Dus, wat zijn de wijntrends 2013?

Wijntrends 2013

De wijntrend in 2013 is dat de alcoholpercentages omlaag zullen gaan, lees ik op de website van Misset Horeca. Deze voorspelling wordt gedaan door de GaultMillau in 2012 bekroonde sommeliers Nic van Lokven (Het Savarijn – Nijmegen) en Johan Kragtwijk (Karel V – Utrecht).

Doordat de doordrinkbaarheid en de elegantie belangrijk(er) worden, zal het alcoholpercentage omlaag gaan. ‘Van een wijn met een (te) hoog alcoholpercentage bestelt een gast geen tweede fles. De gast beschikt over kennis en knowhow en heeft daardoor ook meer oog voor de elegantie en doordrinkbaarheid. Het moet geen opgave worden om een fles leeg te krijgen en dat kan het geval zijn als een wijn een hoog alcoholpercentage heeft, atwoordt Van Lokven op de vraag van Misset Horeca naar wijntrends voor 2013.

Daarnaast verwacht Van Lokven ook dat de consument meer Europese wijnen gaat drinken.

Volgens Kragtwijk blijft de aandacht voor prijs en kwaliteit, maar hij verwacht dat er een zwaardere rol weggelegd gaat worden voor het prijscomponent. Zowel Van Lokven als Kragtwijk zien in hun restaurants, dat er bezuinigd wordt op wijn. ‘Gasten gaan vaker voor arrangementen en zijn heel erg prijsbewust bij het maken van hun keuzes’, aldus Van Lokven tegen Misset Horeca.

Andere Wijntrends 2013

Afgelopen week op de Wine Professional 2013 maakte Food Reporter het onderstaande filmpje. In het filmpje gaat de Food Reporter, samen met Dirk Vanhorenbeeck, vinoloog van het jaar 2013, de beurs over om trends voor 2013 te spotten, maar ook om antwoord op de vraag te krijgen waar je in 2013 rekening mee moet houden. In het filmpje geven Ibert van der Waal van J. Bart Wijnimport,  Sjaak van de Graaf van Neerlands Wijnhuis, Julien Viguurs van Vinites en Dirk Vanhorenbeeck hun visie op wijntrends 2013. Een leuk filmpje!

Bron: Food Reporter

Samenvatting Wijntrends 2013

Na allerlei experts gehoord te hebben, moeten we concluderen dat de wijntrends 2013 zijn:

  • De alcoholpercentages gaan omlaag omdat de consument kiest voor doordrinkbaarheid en elegantie en een voorkeur lijkt te hebben voor lichtere en frisse wijnen,
  • De betaalbaarheid van de wijn blijft een grote rol spelen,
  • Landen als Spanje, Portugal, Hongarije, Kroatië en Libanon worden populair,
  • De consumptie van mousserende wijnen neemt toe, want ondanks de crisis willen we bubbels als we wat te vieren hebben,
  • Met een mooie zomer zijn de rosé-wijnen uit de Provence een aanrader,
  • Onbekende druivensoorten worden gewilder,
  • Opkomst van de Madeira.

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.