Wijntip vh Weekend: Château Maestricht

Château Maestricht 2015

Vrijthof wordt omgetoverd tot proefparadijs: Château Maestricht

Meer dan 50 deelnemers, ruim 55 verschillende wijnen,  diverse proeverijen, workshops van topkoks, tastings en meer!

31 okt t/m 2 november | 12:00-20:00 | € 3 p.p. | Vrijthof Maastricht

Vanaf aanstaande vrijdag 31 oktober t/m zondag 2 november vindt voor de 3e keer het bijzondere wijn & food event Château Maestricht plaats op het Vrijthof in Maastricht. Meer dan 50 standhouders, waaronder 18 Belgisch en Nederlands Limburgse wijndomeinen, presenteren zich aan liefhebbers van eerlijke wijnen en duurzame streekproducten. Daarnaast biedt Château Maestricht een programma aan waar meer dan alleen maar van geproefd kan worden. Van kooksessies van niemand minder dan Roberta Pagnier van 24Kitchen, een Hanos Kids Cooking zondagochtend en een uniek collectief vanuit smaakvol Lanaken en Margraten-Eijsden tot de lancering van de BóbbelTonic, de geur van versgebakken brood tijdens het live brood bakken van Bakkerij Koos van Eijndhoven en zelfs een heuse wijnkoningin! Een afgewogen cultuurprogramma met veel jong talent complementeert de drie proefdagen. De derde editie van Château Maestricht belooft in ieder geval weer een mooi festijn te worden voor alle liefhebbers van het goede én smaakvolle leven.

Château MaestrichtChâteau Maestricht: Officiële opening: 30 oktober – Soirée Invité

Donderdag 30 oktober wordt Château Maestricht door de gouverneurs van de beide Limburgen officieel geopend tijdens de Soirée Invitée (19:00-23:00u). De Soirée Invitee is de (besloten) Preview avond met walking dinner en Limburgse wijnen, waarvoor naast een selectief aantal beschikbare VIP kaarten voor de verkoop o.a. gasten van de organisatie, sponsoren en deelnemers aanwezig zullen zijn. Pers dient zich hiervoor te accrediteren. Onderstaand treft u meer informatie betreffende accredatie en/of beeldmateriaal.

La saison culinaire
Château Maestricht is het hoogtepunt van La saison culinaire. Naast dit bijzondere evenement op ’t Vrijthof wordt t/m 30 november een aanvullende smaakvolle agenda gepresenteerd van diverse proeverijen, workshops, speciale wijn-spijs diners, rondleidingen en meer. Als gastronomische bekroning presenteert Michelin de nieuwe Nederlandse Michelingids en de Nederlandse Michelinsterren voor 2015 op 17 november in Maastricht.

Château Maestricht, wat kun je verwachten….

Wat kun je buiten een bijzonder smakenpallet o.a. drie dagen lang verwachten van de in totaal meer dan 50 regionale wijnboeren, met meer dan 55 verschillende wijnen, en makers van authentieke Limburgse ingrediënten? Onderstaand een aantal highlights van Château Maestricht 2014!

De AEG Cooking Club
Tijdens Château Maestricht verzorgen de chefkoks van de restaurants van Les Tables en Maastricht Culinair, HANOS én diverse standhouders uiteenlopende kookdemonstraties, tastings en workshops. Zo zijn er o.a.:

  • een demo ‘chocolade maken’ van Darius Chocolaterie vr 16:15-17:00u
  • 2 kooksessies van niemand minder dan Roberta Pagnier van 24Kitchen , mede mogelijk gemaakt door Volta Limburg in het kader van energiezuinig koken – za 17:00-17:45u & 17:45-18:30u
  • een heuse Hanos Kids Cooking op zondagochtend. Kinderen kunnen onder begeleiding van de chefs van Hanos achter de potten en de pannen.
  • een kooksessie van chefkok Ralf Berendsen van La Butte aux Bois/restaurant La Source* op zondagmiddag mert de ingrediënten van de deelnemers van Lanaken – zo 15:30-16:15u

Château MaestrichtWijn & Wild
HANOS presenteert op Château Maestricht wederom een prachtig assortiment aan wild en wijnen, met op zondag extra aandacht voor groot wild. Maak o.a. kennis met dé wildspecialist Nico van der Meij. De chef-koks verzorgen dagelijks diverse kookdemonstraties met de houtskool gestookte Josper oven. Het belooft net als vorig jaar in ieder geval weer spectaculair te worden! De sommelier van wijnhuis Fourcroy toont daarnaast een aantal bijzonder wijnen met hierbij passende gerechten. En op zondag vinden er kooksessies plaats voor kinderen!

Time for Whisky & more
Bams breidt het beverage aanbod uit tijdens Château Maestricht en komt met een aantal uitzonderlijke whiskys, armagnacs, cognacs, Maastrichtse eau-de-vie en andere digestieven. Tevens zullen ze een eigen blend rum op de markt te brengen.

Lancering van de BóbbelTonic
Taco van der Bijl van Sjinkerij de Bóbbel komt weer met een bijzondere aanvulling op zijn likeurenserie, inspelend op de hype rond Gin&Tonic. Tijdens Château Maestricht presenteert hij voor het eerst de BóbbelTonic.

Proef Eijsden-Margraten
Tijdens Château Maestricht laat Eijsden-Margraten zich van haar meest smaakvolste kant zien. Geniet van Aardbeien Kroonen, Mertz Kleinfruit, Erik Stevens Catering, Geurten groenten en fruit en Jan Pinckaers Slagerij via het speciaal samengestelde Eijsden-Margraten proefplankje.

De geur van vers gebakken brood
Bakkerij Koos van Eijndhoven komt live brood bakken in de houtoven in het Château Maestricht Vrijthof Paviljoen. Niet alleen een bijzondere smaaksensatie, ook nog eens een overheerlijke geur!

unnamed (2)Over de grens: de smaak van Lanaken
Beslist bijzonder is het prachtige collectief van de Gemeente Lanaken, dat voor het eerst aanwezig zal zijn tijdens Château Maestricht. Proef o.a. het artsinale bier van Brouwerij Perron (een eigenzinnige brouwer die zijn eigen hop verbouwt), de Maaslandse rauwe ham van Slagerij Slootmaekers (officieel erkend als streekproduct), het Bijenteeltmuseum (met uiteenlopende honingsoorten) en Cecile Többen met haar producten van het vergeten fruit de Kornoeljebes.

Introductie Pura Loca box
Op Château Maestricht is naast Hello Fresh ook de introductie van de PuraLoca box. Beiden een in populariteit groeiend kookconcept, waarbij men een box vol met verse ingrediënten en gezonde recepten thuisbezorgd krijgt.

Slow Wine
Wil je weten wat Slow Wine is en hoe het smaakt? Olga Haveman van Slow Wine presenteert tijdens Château Maestricht speciale Italiaanse slow wijnen én kan precies uitleggen wat het (verschil) is!

De koningin van de wijn
Naast de prachtige wijnen en welbekende gezelligheid van Wijndomein Wahlwiller is ook hun Wijnkoningin aanwezig.

Meer dan wijn & food
Naast het smaakvolle aanbod staat ook het cultuurprogramma weer vol met diverse hoogtepunten. Zo schittert op vrijdag het Ensemble Crêpe dans L’oreille van ex-Treble lid Caroline Hofman. Op zaterdag is de vooraankondiging van Jazz Maastricht middels het optreden van Ryanne en Noelle de Bie. Zondag mag je beslist ’t Mestreechs Volleks Tejater met liedjes uit ‘Puun m’ch, prij’ niet missen!

Château Maestricht_jeanpierregeusens (1)Proef de stad

Er kan niet alleen op het Vrijthof worden gesmuld! Onderstaand een aantal extra tips om het weekend culinair in te vullen. Een compleet overzicht >>

Route du Vin: Jekerkwartier
T/m 30 nov: Elke wo t/m zo 16:00-19:00
Geniet aan de hand van de wijnroute-rittenkaart bij 5 sfeervolle locaties van een glas wijn met een bijpassend hapje. De wijnen zijn speciaal geselecteerd door Wine Supply (powered by Vojacek).
> Via Mucca Wijnbar, Café Forum, Café De Pieter, Stadscafé Lure en Café Tribunal / wo
t/m zo van 16:00-19:00 / € 17,50, per locatie 1 glas wijn & hapje / Rittenkaart verkrijgbaar
bij VVV Maastricht, Wine Supply (powered by Vojacek – Tongerseweg 15) en Café Forum

Portproeverij Proefclub Limburg
31 oktober
Ontdek tijdens deze bijzondere overzichtsproeverij 8 Ports, waaronder div. oude Tawny’s, 2 Vintages (2000 & 2003: Quinta do Infantado), 1 uitstekende Banyuls en 1 top Malaga Reseva. Dit alles onder begeleiding van wijndeskundige Lambert Smeets > Townhouse Designhotel / 20:00 / € 33,- , max. 30 personen, info & reserveren: info@lambertsmeets.nl

Schuif aan tafel bij Wijnrestaurant mes amis
Reguliere openingstijden
Ontdek bij Wijnrestaurant mes amis de bijzondere regionale wijnkaart met 12 lokale wijnboeren. Elke maand staat een wijn(maker) centraal en in november is dat Wijngaard St. Martinus met Stan Beurskens. Geniet een maand lang van een bijzonder menu dat in het teken staat van een wijnmaker. TIP: 22 nov: Wijnmakersdag.
> Wijnrestaurant mes amis / € 39,50, met bijpassend 4 glazen wijnarrangement € 24,50

Château Maestricht@Mosae Forum
1 november
Bij Mosae Forum is ‘excellent food never out of fashion’. Kom heerlijk genieten van diverse lekkernijen en laat je verrassen door de culinaire ondernemers van Mosae Forum. Een must
voor fijnproevers! > winkelcentrum Mosae Forum / vanaf 12:00 / Gratis

Château MaestrichtOpening Chocolade Pop-up Store
1 november
Maastricht is een chocolade winkel rijker! Ontdek de wondere wereld van chocolade in de tijdelijke store (t/m 31 dec.) van chocolatier Ralph Hagen . Naast speciale pralines, exclusieve lekkernijen uitzonderlijke ‘single origin’ chocolades zijn er ook diverse proeverijen > Wycker Brugstraat 51

Wijnproeverij R55 Wienkontor & Fromber
1 november
Geniet bij Wienkontor R55 van 6 verschillende wijnen met Limburgse fingerfood incl. Limburgse live-muziek
> R55 Wienkontor, Rechtstraat 55 / 20:00-22:30 / € 23,95

Proef Maastricht stadswandeling
1 november
Typische culinaire en historische highlights worden al wandelend aan de hand van vele smaakvolle verhalen door de VVV gids toegelicht, met een korte ‘proef’ stop bij Thiessen
Wijnkoopers en de Bisschopsmolen > Start VVV Maastricht / 14:30-16:30 / € 7,70

Workshop vlaaienbakken
2 november
Maak samen met de bakker van de Bisschopsmolen een traditionele Limburgse vlaai en neem deze na afloop mee naar huis > Bisschopsmolen / 10:00-12:30 / € 29,95 incl. ontvangst koffie/thee en rondleiding

– persbericht –

Château Maestricht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.