Adopteer wijnstokken op Landgoed Mariëndaal

Wijnstokken op Mariëndaal
Bron: Wiki – Pimvantend

Wijngaard Wageningse Berg wil in samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) een wijngaard beginnen op de zuidhelling van Mariëndaal, gelegen tussen Arnhem en Oosterbeek. Gisteren zijn de eerste wijnstokken geplant.

Wat is het doel?

In de eerste plaats om lekkere wijn maken en een fraaie wijngaard aan te leggen. Een wijngaard waarvan de omgeving kan genieten en die een enorme impuls voor het landschap zal zijn. Daarom kunnen inwoners en ondernemers uit de omgeving van Oosterbeek en Arnhem een stukje van de wijngaard adopteren.

Waarom op Mariëndaal?

Vanwege de ligging op een zuidhelling, waar het zomers een paar graden warmer is, kan deze plek uitgroeien tot een topwijngaard binnen Nederland. Zuidhellingen van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug werden rond 1900 al gebruikt voor tabaksteelt. En in de Middeleeuwen was er op deze plekken ook al wijnbouw, maar die verdween in de 17e eeuw door de Kleine IJstijd.

Maar wijnbouw kon toch niet in Nederland?

Dat klopt. Tot 15 jaar geleden kon het alleen in Zuid-Limburg. Door de komst van nieuwe druivenrassen als Regent, Johanniter en Salaris is wijnbouw nu ook boven de grote rivieren succesvol.

Is deze wijnbouw duurzaam?

Ja, we maken gecertificeerde biologische wijn. De nieuwe druivenrassen die we gebruiken hoeven veel minder te worden bespoten met fungiciden tegen meeldauw dan de klassieke druivenrassen. In diverse wijngaarden in Gelderland (onder andere in Wageningen, Dieren en Groesbeek) wordt al ruim tien jaar aangetoond dat dit mogelijk is. Tevens zaaien we tussen de rijen bloemenmengsels in. Dat ziet er niet alleen zowel ’s zomers als ’s winters mooier uit, het houdt ook de schadelijke insecten weg van de druiven, waardoor herbiciden en insecticiden overbodig worden. En door de loofwand luchtig te houden, hebben we ook geen botryciden nodig.

Geven die nieuwe druivenrassen wel lekkere wijn?

Alle nieuwe rassen die we willen planten hebben inmiddels bij internationale wijnkeuringen bewezen dat ze minstens even goede wijnen leveren als de klassieke druivenrassen. En wat het extra leuk maakt: de wilde Amerikaanse druif die bij de kruisingen voor resistentie tegen meeldauw zorgde, bleek nog een extra eigenschap te bezitten, namelijk een korter groeiseizoen, waardoor wijnbouw in Nederland boven de grote rivieren nu mogelijk is.

Hoe maak je topwijn?

Een goede wijnboer verhoogt concentratie van smaak in de druiven door maar 10 tot 12 trossen aan een stok te laten volgroeien. Het aantal liters wijn per hectare is daardoor drie keer zo laag als bij goedkope wijn. De wijn smaakt daardoor veel geconcentreerder, heeft mooie aroma’s en een lange en prettige afdronk. Omdat hiervoor per hectare evenveel werk en meer handwerk nodig is, zijn de druiven minstens drie keer zo duur. Extra inspanningen in de wijnkelder maken de wijn vaak wel vier tot vijf keer zo duur. Dus vooral de opbrengstreductie verklaart het verschil tussen wijnen van 3 en 15 euro.

wijnstokkenHoe werkt de adoptie van wijnstokken?

Welnu, iedereen adopteert een aantal wijnstokken en verkrijgt daarmee het recht op de wijn van deze stokken voor een periode van 5 jaar. Een stok levert een normaliter een fles per jaar en de prijs die u betaalt voor de adoptie is gebaseerd op de productieprijs voor de wijn. U kiest van tevoren voor wit, rood of rosé. Ieder jaar kunt u als de wijn is gebotteld, deze komen afhalen.

Hoeveel kost de adoptie van een wijnstok?

De adoptie van een wijnstok kost 95 euro, vanaf 5 stokken 90 en bij adoptie van 10 stokken of meer betaalt u 85 euro per stok. Hoeveel u ook adopteert, het gaat altijd om een periode van 5 jaar. De eerste twee jaar kan er nog geen wijn van de jonge stokken worden geoogst, dan krijgt u wijn van de Wageningse Berg: rood, wit of rosé, afhankelijk van uw keuze. Na vijf jaar zijn de stichtingskosten betaald en kan de prijs per stok beduidend omlaag. U betaalt het adoptiebedrag vooraf, zodat de investering en daarmee het duurzame gebruik van landgoed Mariëndaal direct van start gaat.

Wie produceert de wijn?

Dat gebeurt door Wijngaard Wageningse Berg.

Welke garanties heb ik dat het goede wijn wordt?

De ligging op de zuidhelling, de drastische opbrengstreductie en de ervaring van Wijngaard Wageningse Berg staan garant voor een hoge kwaliteit. Zelfs zonder zuidhelling behoren de wijnen van de Wageningse Berg al ruim 10 jaar tot de top van Nederland en worden geschonken in sterrenrestaurants als de Kromme Dissel te Heelsum. Ook won de Wageningse wijn afgelopen jaren onder meer zilveren medailles bij het AWC wijnconcours te Wenen, een van de grootste en bekendste concoursen ter wereld. De Wageningse wijnmaker Jan Oude Voshaar zal zijn kennis en ervaring inzetten en overdragen aan de toekomstige wijnmaker van Mariëndaal

Moet ik zelf helpen met de productie?

De prijs is gebaseerd op productie door professionals. Bij een deel van de werkzaamheden kunnen vrijwilligers meehelpen.

Hoe weet ik welk deel van de wijngaard van mij is?

Uw eigen deel van de wijngaard kan via een bordje worden aangegeven. U kunt met uw gasten het gehele jaar de wijngaard betreden. Een bord bij de ingang zorgt voor alle informatie. Verder organiseren we een paar keer per jaar rondleidingen voor iedereen die stokken heeft geadopteerd.

Waar meld ik me als ik geïnteresseerd ben?

Als u interesse heeft in adoptie van wijnstokken kunt u dit melden bij Triple E te Arnhem bij Simone Blok, 06-4624 7475 of simone@tripleee.nl. U krijgt dan snel meer informatie toegezonden.

Conclusie: drink nog vele jaren uw eigen wijn van Mariëndaal Het is aangetoond dat de nieuwe druivenrassen niet alleen gifvrije wijnbouw mogelijk maken, ze leveren ook goede wijn. En op de zuidhelling van Mariëndaal is zelfs een topwijn mogelijk. Adoptie door vele omwonenden bevorderen een mooie gebruiksinvulling op een monumentaal landgoed.

Tekstbewerking: Arie Benda

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.