Wijn ruiken genetisch bepaald?

In Nieuw-Zeeland heeft een studie aangetoond dat wat we kunnen ruiken voor een groot gedeelte genetisch is bepaald. Stel je voor dat je op basis van je DNA kunt bepalen of iemand een goede neus heeft of niet. Meer en meer wordt duidelijk dat ook in de wijnindustrie het hebben van een goede neus steeds meer een wijn proeven aroma diagramzaak is van aanleg. Uit een onderzoek van de Plant & Food researchinstituut is aangetoond dat er een relatie is tussen datgene wat we wel of niet kunnen ruiken en dus wat we proeven. In het onderzoek wordt verder ingegaan in het verklaren waarom we voor bepaalde geuren (aroma’s) gevoeliger zijn of juist niet. Regelmatig ruikt de ene wijnkenner een heel arsenaal aan bloemen, terwijl de andere niet verder komt dan de paardenbloem of sterker nog hij ruikt helemaal niets. Tja, de bekende blinde plekken of blinde geuren. Het onderzoek heeft eindelijk aangetoond dat de oorzaak in de richting van het DNA ligt. Ons vermogen om bepaalde geuren te ruiken of juist niet te ruiken is voor een groot gedeelte genetisch bepaald. Hiermee wordt tevens aangetoond dat ieder individu een eigen unieke geurenwereld heeft.

Wijn jury screenen op DNA?

Je kunt je zo voorstellen dat bij het beoordelen van wijn om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor een prijs of uitgeroepen te worden tot winnaar, er veel belangen een rol spelen. Door het winnen van een prijs of door het positief laten beoordelen van een wijn door een expert kun je de verkoop verhogen.

Als wijnproducent wil je naast een onafhankelijke jury ook een jury die een beetje kan ruiken en proeven. Immers, je hebt je wijn met hard werken geproduceerd. Moeten we dan de leden van een dergelijk jury screenen of een DNA-test laten doen? Hoe zit het met sommeliers of wijnexperts die aan tafel vaak allerlei bloemlezingen geven over wat ze ruiken en wellicht slecht uit een DNA-test komen? Hoe geloofwaardig is de wijnexpert nog of moeten we eerst kijken of elkaars genenpaspoort overeen komen en we beide hetzelfde kunnen ruiken?

Geur gekoppeld aan de genen

De Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben ontdekt, dat bepaalde geuren of het ontdekken van bepaalde geuren specifiek is gekoppeld aan bepaalde genen. Je kunt best een aantal geuren goed ruiken en een aantal geuren helemaal niet. Uiteraard kun je jezelf wel proberen te verbeteren in het ruiken en uiteindelijk zul je steeds meer nieuwe geuren tegenkomen. Geuren die je niet kunt ruiken, bestaan niet.aroma

Voor de wijnproducent is dit onderzoek zeer interessant. Als je weet welke genen aan bepaalde geuren zijn gekoppeld en je weet hoeveel mensen in een bepaald gebied over een bepaald genenpaspoort beschikken, kun je wijn maken welke beter wordt herkend door de consument. Je kunt het ook nog anders bekijken. Als blijkt dat jij een wijn maakt, waarvan de geur maar door een hele selecte groep wordt herkend, loont het dan wel om deze wijn te blijven maken? Krijgen we in de toekomst te maken met wijnen die meer en meer afgestemd gaan worden op onze sensoren? Klinkt best wel een beetje als sciencefiction, alleen zijn ze in Nieuw-Zeeland bezig met een stukje realiteit.

Hoe ver moeten we eigenlijk gaan in het onderzoek naar onze genen? Eigenlijk ben ik wel een voorstander van het doen van onderzoek. Het snappen hoe zaken werken is belangrijk. Wel ben ik kritisch in de mogelijke toepassingen en dan met name het commercieel toepassen, dan wel manipuleren van de consument.

Wil je meer weten lees dan het onderzoek hier of kijk eens op http://www.plantandfood.co.nz

Bron en Auteurs: The Australian Wine Research Institute,  Dr Leigh Francis

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.