Wijnreis Côte du Rhône deel 4 bezoek aan Domaine du Séminaire

Wijnreis Côte du Rhône deel 4, Domaine du Séminaire

Dag 4: Lunchen met Mathilde bij Domaine du Séminaire

Op onze laatste dag bezochten we Domaine du Séminaire in de appellation Valréas, waar Hervé Pouizin en zijn echtgenote Mathilde Mure de scepter voeren sinds 2003. Jonge mensen met de ambitie lekkere kwaliteitswijnen te maken op biologische (en soms biodynamische) wijze. Op het etiket prijkt dan ook het icoontje AB van de Agriculture Biologique.

Op weg naar Domaine du Séminaire

Het was toch een eindje rijden vanaf l’Isle sur la Sorgue naar Valréas. We passeerden Carpentras, de Dentelles de Montmirail met de appellations die daaromheen liggen zoals Vacqueras, Gigondas, Plan de Dieu, Cairanne en andere. Bij het plaatsje Valréas doken we de wijngaarden in. Valréas met Visan liggen in de zogenaamde Enclave des Papes. Tot de Franse Revolutie een bezit van de Paus, een erfenis van zijn verblijf in Avignon in de 14e eeuw toen hij dit stuk land kocht voor 16.000 pond. Nog steeds vormt dit gebied een apart stukje Vaucluse in het département Drôme. Een soort Baarle Nassau maar dan op departementaal niveau.

Na enkele kilometers rijden over smalle weggetjes en zeeën zonovergoten wijngaarden, waar de rode druiven hun laatste rijpingsfase ondergingen, bereikten we Domaine du Séminaire. Mathilde stond ons al op te wachten. Als echtgenote van Hervé en dochter van een wijnboer kent ze het vak als geen ander en loodste ons tijdens het hele bezoek zeer vakkundig langs alle facetten van hun bedrijf.

Agriculture Biologique (AB)

Eerst de wijngaarden in. Een interessante ervaring. De familie past de agriculture biologique toe. Wat opviel in de wijngaard was dat de grond hier niet tot beton verdroogd was door de langdurige droogte, zoals in andere gebieden, en dat er aan de stokken volle grote trossen hingen die geen last hadden van droogtestress. De kleibodem houdt voldoende water vast zodat de druivenstok over voldoende reserves kan beschikken. Men was net begonnen met de oogst van de rode druiven. Mathilde vertelde dat het oogstmoment bepaald wordt in het laboratorium én gewoon door de druiven te proeven.

De wijngaarden van het domein liggen tussen de 200 en 400 meter hoogte, het is er gemiddeld 2 graden koeler dan in de lager gelegen wijngaarden, waardoor de uitloop van de stokken later plaatsvindt en dus ook de oogst iets later aanvangt. Deze relatieve koelte komt het fruit en de frisheid van de wijn zeer ten goede.

Truffels en wilde zwijnen

Heel bijzonder is dat het microklimaat geen mistral kent door de beschutte ligging in een soort natuurlijk amfitheater dat bovenop is gestoffeerd met eikenbossen (goed voor de truffels). Het voordeel van de natuurlijke ventilatie door de mistral moet men ontberen. Bijgevolg wordt een extra draad gespannen boven de druiven zodat men de ranken kan opbinden, zodat deze na regen gemakkelijk drogen. Als gevolg van de agriculture biologique vinden de wilde zwijnen volop kleine diertjes in de gezonde bodem en blijven ze van de druiven af. De familie verbiedt dan ook de jacht op hun terrein. Domaine du Séminaire beslaat 100 ha waarvan 40 ha wijngaard, de rest is grotendeel bos en ligt als een hoefijzer rond de wijngaarden.

Vin de garde

Daarna een bezoek aan de Cuverie waar de wijn gemaakt wordt. De gisting en opslag vindt plaats in grote betonnen cuves waarvan de oudste stammen uit 1938. De vinificatie is voor alle rode wijnen hetzelfde, het verschil zit hem in de diverse terroirs en de opbrengst per ha die men hanteert voor de verschillende wijnen. Enkele cuvées krijgen wat extra houtopvoeding. Ook het oogstjaar speelt een grote rol. In 2015 was de opbrengst zeer ruim, homogeen en met een buitengewoon goede kwaliteit, echte vin de garde.

De witte wijnen en de rosé

Rosé en wit worden op eenzelfde manier verwerkt. De oogst voor rosé en wit vindt in de vroege ochtend plaats zodat men optimaal kan profiteren van de ochtendkoelte, de druiven komen al gekoeld binnen. Dan volgt direct de persing waarbij er voldoende kleurstof meekomt voor een tedere rosékleur. Het sap wordt vervolgens verder terug gekoeld naar 8 tot 10 C . Dit sap laat men 24 tot 36 uur staan zodat ongerechtigheden in het sap kunnen bezinken (débourbage ) en er zich een fruitaroma kan ontwikkelen, dit is de zogenaamde préfermentation. Vervolgens vindt de alcoholische gisting plaats met gecontroleerde temperatuur.

Wijnproeverij

Na deze rondleiding volgde de proeverij op het terras onder de kastanjebomen. Het hele assortiment passeerde de revue. We begonnen met de Viognier. Een Côtes du Rhône van de viognierdruif met 10 % grenache blanc. Mooi floraal en fris, wit fruit, lekker en aangenaam.

Dan was de Rosé Sourire aan de beurt. Deze wordt van 100 % grenache gemaakt met soms een beetje syrah. De stokken zijn tot 35 jaar oud. Met zijn tedere rosékleur tovert hij een glimlach op ieders gezicht. Fruitvol in de neus, krokant van smaak. Aroma’s van zacht rood fruit. Hééérlijk. Met deze wijn is het altijd zomer.

De rode Côtes du Rhône 2015 is een blend van 80% grenache, 10 % syrah en 10% carignan. De carignanstokken zijn meer dan 50 jaar oud. Lekkere soepele wijn, niet zwaar, verteerbaar, spatzuiver en elegant met donkerrood fruit en wat zoethout. Goede balans tussen rondheid en fruit.

De Côtes du Rhône 2015 Cuvée les Saffres afkomstig van een stuk wijngaard met saffres in de bodem. Een soort zandsteen waar de wortels zich omheen slingeren. Op 1.50 m. diepte begint de kalkbodem. Deze wijngaard onderscheid zich door zijn uitzonderlijke kwaliteit. De wijn bestaat 50 % uit syrah en 50 % grenache de stokken zijn van hoge leeftijd. Lekkere kruidige wijn.

Côtes du Rhône 2015 Villages Valréas, 80 % grenache, 10 % syrah en 10 % mourvèdre. Deze wijn was voller, dieper en ronder. Donkerrood fruit, kruidigheid en een houttoets. Nog stevige tannines, enige opleg is geboden.

Kom zelf proeven

Alles was perfect op het terras bij Mathilde, het uitzicht was betoverend, het eten en de wijn perfect, het had nog veel langer mogen duren. De harde werkelijkheid was dat we op tijd bij het vliegveld moesten zijn. Met een grote hoeveelheid informatie en indrukken terug naar Nederland. Wij nodigen iedereen uit de wijnen te komen proeven en deelachtig te worden van dit heerlijk stukje Frankrijk.

Toine Fassaert

Wijnkoperij en Notenbar

Terneuzen

Lees hier deel 1

Lees hier deel 2

Lees hier deel 3

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.