Wijnreis Côte du Rhône deel 3

Wijnreis Côte du Rhône deel 3, Château Pesquié

Dag 3: Te gast bij Château Pesquié

Na de Mistral en de kou op de top van de Mont Ventoux op maandagmiddag, begint de dinsdag rustig. Weg is de wind, er is weer volop zon en de temperatuur is aangenaam. We ontbijten in het schattige plaatsje L’isle sur la Sorgue, vlakbij ons logeeradres. Het centrum ligt als een eilandje (‘isle’) in het riviertje. Allemaal restaurantjes aan het water …….. hier gaan we vanavond ook eten.

Topcuvée grenache

Dan op naar Pesquié, waar we onder leiding van Fréderic en Alexandre Chaudière maar liefst 21 wijnen proeven. Het hele gamma komt aan bod. Uiteraard de meest recente jaargangen, maar ook oudere jaargangen én een nieuwe topcuvée van 100% grenache. Wij zijn de allereerste proevers!

Frisheid in de wijnen

Wat mij opvalt op deze ochtend is dat alles op zijn plek valt als we de wijnen proeven. De verschillende terroirs van hun wijngaarden, die we maandag bezochten, proef je terug. De moderne, schone en soms revolutionaire vinificatiemethoden (slangen in de barriques om de Quintessence Blanc te koelen tijdens de gisting!), het maakt de wijnen zo puur. De rode draad bij Pesquié is frisheid. In al hun wijnen – in wit, in rood en in de Muscat Beaumes de Venise.

Favoriet

Alle 21 wijnen overtuigen, maar ik heb een paar favorieten. Terrasses Rosé 2015, wat een finesse. Terrasses Rouge 2015, geweldig – komt in november op de markt. Quintessence Blanc 2015, de fijnste jaargang tot nu toe met een perfecte balans. Quintessence Rouge 2014, zwart fruit, room en sap – subliem. Artemia (de topcuvée) 2014 met in deze jaargang meer syrah dan ooit, 75%. Ik val als een blok voor deze wijn, met een prachtig koele, elegante Noord-Rhône stijl. De 100% grenache topcuvée is indrukwekkend, maar komt net niet aan de Artemia 2014.

Huiswijnstrategie

We gebruiken de lunch, met Fréderic en exportmanager Nicolas, op het terras – met schitterend uitzicht – van Hotel Crillon le Brave in het gelijknamige dorpje. Unieke ervaring. Fréderic leest in perfect Italiaans (!) een gedicht van Petrarca voor. We hebben aan het eind van de middag nog tijd om inspiratie op te doen bij enkele Franse megasupermarkten in verband met onze ‘huiswijnstrategie’. Dan rijden we naar L’isle sur la Sorgue en dineren prima bij La Balade des Saveurs. Daarna terug naar onze logeerplek. Topdag!

Henk Beins

Hein Post wijn&gastronomie

Groningen

Lees hier deel 1

Lees hier deel 2

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.