Wijnreis Côte du Rhône deel 2

Wijnreis Côte du Rhône deel 2
Dag 2: Daar boven op de berg………..

Dag twee begint zonnig met ontbijt en uitzicht op de golfbaan. Ondanks dat het krap acht uur is zijn de eerste fanatiekelingen de baan al op gegaan. Het is een typisch Frans ontbijt met een baguette, croissant, marmelade en beurre. Begeleidt door een verse jus d’orange en koffie.

Oude wijn in nieuwe zakken?

We verwachten rond een uur of half tien onze afspraak die speciaal uit het zuiden van Frankrijk naar ons toe is gereden om te discussiëren over onze oude vertrouwde huiswijn. Is deze wellicht aan modernisering toe? Misschien wel……..maar dan moet het meer zijn dan oude wijn in nieuwe zakken. Gedurende de discussie ontstaan er diverse ideeën, wat volgt is een steeds groter wordende enthousiasme. We krijgen het gevoel dat we misschien wel aan de vooravond staan van een revolutie. Hier zal tout wijn minnend Nederland over spreken. Nieuwsgierig geworden naar onze nieuwe huiswijn? Tot de introductie houden we het strikt geheim en wordt er op geheime locaties heel hard gewerkt. Hier komt zelf de IND, CIA en FBI niet achter. Spannend…….

Château Pesquié

Om 11.30 is het tijd om de afspraak te beëindigen omdat we door moeten naar Château Pesquié. We rijden ongeveer een half uur richting het château en na twee keer verkeerd gereden te zijn zien we de grote glimlach van Frédéric. Met uitgestoken hand worden we hartelijk verwelkomd. Met trots laat hij de winkel zien als we buiten een toeter horen. En ja hoor, wie komt daar aanzetten? Vanmorgen vroeg nog in zijn bed in Doorn, door de buurjongen met de auto naar Schiphol gebracht, met Easyjet gevlogen naar Lyon, vervolgens de TGV naar Avignon om ten slotte de taxi te nemen naar Mormoiron. Daar komt om 12.15 uur onze verloren zoon binnen stappen.

We springen met elkaar in onze gehuurde bus en rijden vervolgens de Mont Ventoux op voor een lunch bij Le Chalet Reynard. We laten ons de lunch goed smaken om daarna de top te beklimmen. Een hele diepe buiging voor iedere fietser die deze zware tocht op eigen kracht doet. Wij voltooien hem gelukkig met een dikke 180pk. En toch……..laat het idee mij niet los om deze geweldige uitdaging op mijn bucketlist te zetten

Petrarca

Boven op de berg krijgen we in de snijdende kou niet alleen een les geschiedenis van Bas maar worden ook levenslessen gegeven. Want zijn we er wel voldoende van bewust dat op deze historische plek boven op de Mont Ventoux het humanisme is ontstaan? In april 1336 bedwong de Italiaanse dichter Francesco Petrarca voor de “fun” de berg. Deze beklimming wordt gezien als het begin van het toerisme en bergsport en staat symbool voor het begin van een nieuw wereldbeeld. Wij hebben op dit moment met koude wind en acht graden alleen oog voor de warme bus waarmee we zo snel mogelijk de berg af willen. Maar, wat een indrukwekkende berg.

“Wijn” 2016

Na een rondleiding door de diverse wijngaarden aan de voet van de Mont Ventoux, waarbij we het genoegen hebben om diverse (rijpe)druiven te proeven, eindigen we bij het château en zien we het werk in uitvoering. Normaal worden deze tripjes in juni georganiseerd en dan is er niet zoveel te zien. Nu half september zijn de eerste druiven al geoogst en in de tanks aanwezig voor de eerste fermentatie. We krijgen dus “wijn” 2016 te proeven die na een paar dagen nog niet anders proeft dan zuiver vruchtensap.

Kelderschatten

De rondleiding duurt een goede twee uur en eindigt in de achtertuin van papa en mama Chaudiere. Paul en Edith hebben voor deze speciale gelegenheid hun huis opengesteld om onze groep uit Nederland te ontvangen. Paul heeft zelf gekookt en Frédéric de wijnen daarbij uitgezocht. Er komen wat kelderschatten op tafel met als hoogtepunt een millennium versie Quintessence! Zestien jaar oud maar zelfs voor de familie verrassend goed ontwikkeld en verrukkelijk op smaak. Er zijn van die momenten dat je niet de BOB zou willen zijn. En geloof mij, dit was zo’n moment.

Iedere reis nemen wij voor onze gastheren in het buitenland cadeautjes mee. Het is altijd leuk om te zien hoe enthousiast buitenlanders reageren op een paar oer Hollandse klompen of een ouderwets koekblik. Na een warm afscheid rijden we de donkere nacht in op weg ons bed en dromen we stiekem van een heldentocht op de fiets met een heroïsche aankomst daar boven op die berg……..

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Lees hier deel 1

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.