Wijnproeverijen; nr 1: Loire

Naast wijn-spijs-combinaties geef ik ook graag wat informatie over wijn; drinken is makkelijk maar weten wat je drinkt en waarom het zo smaakt is ontzettend lastig, maar wel erg leuk! Daarom geef ik wat informatie over verschillende wijngebieden die ik bij onze wijnproeverijen aan de orde heb laten komen. Vandaag; de Loire.

De Loire

Allereerst de Loire in Frankrijk: het ligt relatief noordwestelijk, langs de rivier Loire, die erg belangrijk is voor dit gebied. Een duidelijk overzicht van de sub-gebieden vind je via de volgende link. De meeste en de beste wijnen zijn er wit, maar de rode wijnen kunnen ook lekker zijn, alleen door de noordelijke ligging zijn ze niet zo vol als veel mensen gewend zijn.

Op het fotootje van het gebied staan vier sub-gebieden (Orleanais, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais) die erg verschillend zijn in bodem, klimaat en druif-gebruik, dus de Loire is nog best een ingewikkeld gebied!
https://dolcevitaspinelli.files.wordpress.com/2012/06/vins-de-loire.jpg
– De witte wijnen worden bijna altijd gemaakt van Chenin blanc, Sauvignon blanc en Muscadet (ook bekend als Melon de Bourgogne).
– De rode wijnen worden gemaakt van Cabernet Franc (daar soms Breton genoemd), Cabernet Sauvignon, Gamay of Pinot Noir.

Sancerre en Pouilly-Fumé liggen beide in het eerst genoemde en meest oostelijk gelegen sub-gebied Orléanais en er wordt 75% van alle wijn uit heel Orléanais geproduceerd. De bekendste naam uit de regio, Pouilly-Fumé, is gekomen als samentrekking van het stadje Pouilly en de bijnaam van de meest gebruikte druif; Sauvignon Blanc; daar Fumé Blanc genoemd.

De Loire is met 1000 kilometer de langste rivier van Frankrijk. Hij maakt ook een enorme omweg: met een grote bocht om het Massif Central heen. Op de brug bij Pouilly-sur-Loire staat een bordje met de tekst dat de bron zich op precies 496 kilometer vanaf de brug bevindt, en dat de rivier dan nog 496 kilo­meter tot de oceaan moet afleggen. Hier begint het wijngebied van de Loire, pas halverwege de rivier.

Druivenrassen

De druif Chenin Blanc kan in de Loire gebruikt worden voor wijn die droog, half zoet, zoet, prikkelend of vol bubbelend is, dus lastig met kiezen als je alleen een chateau en een druif of gebied weet; het kan alles van hierboven zijn. Vouvray is bijvoorbeeld zo’n lastig gebied; ze maken er veel soorten wijn van chenin blanc en welke soort precies is vaak niet goed terug te zien op het etiket.

De druif Cabernet Franc wordt veel gebruikt in voor de rode wijnen van de Loire. Niet alles is gemaakt van deze druif, ze gebruiken soms ook Pinot Noir, dat geeft een wat lichtere wijn. Bekende gebieden zijn Chinon, Saumur en Anjou, maar ook in het overwegend “witte” Sancerre hebben ze erg lekkere Cabernet Francs. Niet alles is gemaakt van deze druif, ze gebruiken soms ook Pinot Noir, dat geeft een wat lichtere wijn.

Door: Pim Achterberg
Neem ook eens een kijkje op Pim zijn Blog klik hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.