Wijnproeverij Westerkaatje Noord, een verslag

wijnproeverij Westerkaatje

Afgelopen zondag reisden we af naar Rotterdam voor een heuse Hollandse Wijnproeverij in Westerkaatje Noord. Rond 16:00 werden we welkom geheten door Wijnboer Johan van der Velde en ‘geestelijk vader’ Frits Scheurleer van wijnhoeve de Kleine Schorre. Onder het genot van een Hollands kaasplankje kwamen diverse wijnen uit de Zeeuwse polder voorbij. Ondertussen vertelden Frits en Johan ons enthousiast over de ontstaansgeschiedenis en de achtergrond van de diverse wijnen.

Leuk detail: KLM schenkt de wijn van de Kleine Schorre sinds kort ‘op hoog niveau’ en heeft recentelijk laten weten dit nog minimaal 3 jaar te blijven doen.

Heerlijke wijnproeverij met wijnen van Hollandse bodem

Tijdens de wijnproeverij hebben we genoten we van de Pinot Gris (Enerzijds heel fris, anderzijds een tikkeltje zoet. Sappig ook), de Brut de Zélande  (Aangename frisse geuren en een bijzonder fijne mouse) en de Schouwen-D®uiveland Rivaner (Een bijzonder frisse wijn met volle fruit tonen als lychee, perzik en peer). Stuk voor stuk heerlijke wijnen van Hollandse bodem!

Naast de heerlijke wijnen is ook de inrichting van Westerkaatje een bezoekje waard. Westerkaatje is een trattoria en traiteur ineen en is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in het Oude Noorden van Rotterdam.  In de levendige trattoria is het prettig toeven en kun je genieten van de heerlijke mediterrane gerechten die je hier voorgeschoteld krijgt.

Thuis genieten van al het lekkers?  In de delicatessenwinkel staat de vitrines vol met heerlijke afhaalspecialiteiten. Uiteraard zijn hier ook de wijnen te koop die ze in het trattoria gedeelte schenken. Traiteur & Trattoria Westerkaatje Noord vind je aan de Benthuizerstraat 60d in Rotterdam.

Wijnproeverij Wijnhoeve de kleine Schorre - wijngaarden NederlandWijnhoeve de Kleine Schorre

De Kleine Schorre (in Dreischor) is opgericht in 2001 en werkt nauw samen met het Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or. De wijngaard van De Kleine Schorre beslaat 10 hectare met zo’n 40.000 wijnstokken. Daarmee is zij de grootste wijngaard van Nederland. De keuze van druivenrassen is gevallen op de klassieke rassen pinot gris, pinot blanc, rivaner en auxerrois. Deze druivenrassen komen oorspronkelijk uit de Elzas. Dit heeft zowel te maken met het klimaat waarin deze druiven goed gedijen en ook dat deze wijnen goed aansluiten op de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mosselen, Oosterscheldekreeft en oesters.

Een aantal van de wijnen wordt onder de naam Schouwen D®uivenland op de markt gebracht en hebben de kwalificatie landwijn, of Vin de Pays zoals de Fransen het noemen. Andere wijnen komen via het Luxemburgse Cep d’Or op de markt.

Wijnhoeve De Kleine Schorre is gelegen in Dreischor op het eiland Schouwen D®uivenland en is één van de oudste boerderijen op  Dreischor.

Dit is een bijdrage van Kim van der Wel.

Foto: Westerkaatje Noord

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.