Wijnproeverij NGW Domaine la Gontarde

Donderdag 11 april hield het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden (NGW) een wijnproeverij van de wijnen van Domaine La Gontarde. Dick de Jager maakte een verslag van deze Terroir-Wijnproeverij onder leiding van Vigneron-Oenoloog Geert Claeys van Domaine La Gontarde uit VisanEnclave des Papes. Het verslag kun je hier lezen.

Wijnproeverij NGW – De wijnen van Domaine La Gontarde

Mieke Willaert en Geert Claeys, afkomstig van zowat halverwege Gent en Oudenaarde, bottelden in 2010 hun eerste wijnen. Het werd een onverhoopt succes, want de eerste drie wijnen 2010 waren meteen goed voor drie medailles op gerenommeerde wedstrijden waar de wijn blind geproefd werd.

De avond werd geleid door Cor Maatje die het wijndomein op zijn vakantie in Frankrijk ontdekte, contact maakte en de kans greep om Mieke en Geert uit te nodigen voor een presentatie.

Geert bleek een begenadigd spreker, die met enkele anekdotes de aanwezige snel in de juiste stemming bracht. Er werden veel vragen gesteld en er ontstond een levendige discussie over het bereiden van de wijnen.

Er werden 14 wijnen geproefd, door dit grote aantal en het enthousiasme van de presentatoren liep het al tegen 12  uur voordat de laatste aanwezigen Het Klooster verlieten.

Wijnproeverij NGW - kaart VisanDomaine La Gontarde

Het Wijndomein kent een verschil in hoogte van 200m en heeft 9 wijngaarden met allen een verschillend terroir wat het bedrijf heel interessant maakt. Er wordt Artisinal geplukt, de druiven worden in kleine kistjes vervoerd om oxidatie tijdens het transport te beperken. De handmatige pluk begint ’s-morgens vroeg om 5 uur, alle groene en rotte druiven worden verwijderd. Alle rode wijnen rijpen 2 jaar voor ze op de fles gaan, en krijgen houtopvoeding op eiken vaten.

Naast Vigneron, zijn Mieke en Geert enthousiaste golfers, in hun omgeving zijn enkele mooie banen. Dit golfenthousiasme is terug te vinden op alle etiketten, de banderol en zelfs op de kurk van de flessen. De buitenkant van de flessen zien er hierdoor al zeer smaakvol uit, waardoor we nog nieuwsgieriger worden naar wat de inhoud ons te bieden heeft.

Het proeven van de wijnen

Wit

De eerste twee witte wijnen werden tegenover elkaar geproefd.Wijnproeverij NGW - Wit

Wijn Charme Blanc 2011 Charme Blanc 2010
Druif 40% Grenache Blanc
60% Uni-Blanc
30% Grenache Blanc
70% Uni-Blanc
Kleur lichtgeel goudgeel,
Geur fruit, meloen, Lyche Gedroogde appel,
mineralig
Smaak Mooi droog,
bittertje,
evenwichtig
strak droog,
vol van smaak
Punten 13,5 14

De 2010 is complexer als 2011 en werd iets beter gewaardeerd.

Rosé

Met deze volle Rosé, 2010 , werd de zilveren medaille behaald . 70% Syrah en 30% Grenache. Alc.15%

Wijnproeverij NGW - Rosé Don Juan

Wijn Rosé Don Juan
Druif 70% Syrah 30% Grenache
Kleur Diep rose
Geur Fris, peer, appel, mineralig
Smaak Vol, krachtig, evenwichtig, haast een rode wijn.
Punten 16

Rood

Er worden nu twee wijnen geproefd; De Mistral G. 2010 en de Mistral S. 2010. Mistral G is een wijn die gemaakt is van 100% Grenache, waarvan 70% op inox en 30% op eikenhout opgevoed.

De Mistral S 2010 is een wijn gemaakt van 70% Grenache en 30% Syrah. De Syrah heeft 8 maanden op eikenvat gelegen.

De wijnen zijn goed op dronk, maar kunnen ook nog een paar jaar liggen.

Wijnproeverij NGW - Mistral G en Mistral S

Wijn Mistral G 2010 Mistral S 2010
Druif 100% Grenache 70% Grenache30% Syrah
Kleur Diep rood Diep rood
Geur Fruit, donkere kers, pruim, laurier Een complexere neus met laurier,pepertje,donker fruit
Smaak In de smaak minder kracht als de neus doet vermoeden, evenwichtig Krachtiger dan de Mistral G. lange afdronk.
Punten 15 15,5

 

 Terroirvergelijking 3x Grenache van diverse terroirs

We kregen nu drie glazen met 100% Grenache. Ieder glas was van een ander Terroir. Er moest bepaald worden, welke wijn geschikt werd bevonden om als 100% Grenache gebotteld te worden.

Alle drie kwamen uit 2011, dus nog niet helemaal klaar.

A. Grenache. 14%,     Grenache Swiss (terroir) nu op dronk, fruitig,

B. Grenache. 17,8%   Rivière (terroir) zeer krachtig, te krachtig om zo te bottelen

C. Grenache. 14/15% Place Privé (terroir), Fruitbom, krachtig, complex.

Er werd tot de conclusie gekomen dat de Grenache C (Place Privé) geschikt is om als Cepage te bottelen.

A. Daar moet een Assemblage van worden gemaakt.

B. is zo krachtig dat deze ook geassembleerd moet worden.

Voor deze wijnen werden geen aparte punten toegekend, wel werd gesproken over wel of geen Cepage of assemblage.

Rode Wijn Essentieel 2010

De Essentieel 2010 is gemaakt van 80% Grenache, 15% Syrah, 5% Mourvèdre. 80% heeft 12 maanden op eikenhout gelegen en 20% inox vaten.

Alcoholische gisting op Inox, daarna 12 maanden op eiken en op 25 feburari gebotteld.

Wijnproeverij NGW - Essentieel 2010

Wijn Essentieel 2010
Druif 80% Grenache, 15% Syrah, 5% Mourvèdre
Kleur Diep rood
Geur Donker fruit, bramen, kruidig
Smaak stevig, mooie afdronk, zachte tannines, zou met oudering aan complexiteit winnen
Punten 15

Rode wijn Grand Amour

Deze rode Grand Amour is gemaakt van 65% Grenache, 20% Syrah, 15% Mourvèdre en heeft nog 15 maanden op eiken gelegen.

Wijnproeverij NGW - Grand Amour

Wijn Grand Amour
Druif 65% Grenache, 20% Syrah, 15% Mourvèdre, 15 maanden eiken,
Kleur Diep rood
Geur Warm, donkerrood fruit, kruidig
Smaak Fruit, aangename tannines, mooie afdronk
Punten 16

Rode wijn Femme Fatale 2010

De Femme Fatale 2010 is gemaakt van 60% Grenache, 30% Syrah, 10% Mourvèdre. Er wordt 15 maanden houtopvoeding gegeven. De Femme Fatale heeft een alcoholpercentage van 14,3%

Wijnproeverij NGW Femme Fatale 2010

Wijn Femme Fatale 2010
Druif 60% Grenache, 30% Syrah, 10% Mourvèdre
Kleur Diep rood
Geur Roodfruit, laurier, vijg.
Smaak Vol, fruit, zacht tannines,
Punten 15,5

Rode wijn Grand Seigneur 2010 

De Grand Seigneur 2010 is gemaakt van 50% Grenache en50% Syrah, 15 maanden houtopvoeding. Het perceel voor deze wijn is hoog gelegen. De wijn is goed op dronk, maar kan ook nog enkele jaren liggen.

Wijnproeverij NGW - Grand Seigneur

Wijn Grand Seigneur 2010
Druif 50% Grenache, 50% Syrah
Kleur Diep rood
Geur Zwarte bessen, donker rood fruit, kruidig
Smaak Mooie evenwichtige tonen, veel rood fruit, zachte tannines.
Punten 16,2

Witte wijn

Ter afsluiting nog twee  twee smakelijke dessertwijnen van de Grenache Blanc.

  • Coin Perdu, droog/ Tardive 2010.Vin doux sec
  • Coin Perdu, zoete Tardive

Er werden 2000 kilo druiven gebruikt om 144 liter van de Coin Perdu te bereiden.

Het was een zeer inspirerende proeverij,  met veel wijnverrassingen.  Veel dank aan de gedreven Vignerons Geert Claeys en Mieke Willaert.
Na de presentatie werd er nog uitvoerig met de Grand Seigneur en de Femme Fatale gesproken onder het genot van kaas en wijn.
De niet-komers hebben veel gemist!

Met grote regelmaat organiseert het Nederlandse Genootschap van Wijnvrienden een wijnproeverij. Kijk voor de verschillende wijnproeverijen op de Agenda van het NGW. De wijnproeverijen zijn voor zowel leden als niet-leden te bezoeken. En lid worden kan natuurlijk altijd!

 

Meer informatie over Domaine La Gontarde

In 1317 wordt Visan samen metValreas door de pausen vanAvignon opgekocht omdat de wijn hier zo lekker was.

Een citaat:
“Après son élection en 1317 à Lyon, le Pape Jean XXII, très malade, au cours d’une étape sur le chemin d’Avignon, goûta un vin de VISAN. “Il s’en trouva fort ragaillardi” et même très vite guéri”

De “Enclaves des Papes” zijn een feit

De oudste resten van het domain, kelder en waterput dateren van de jaren 1500. Tot 1920 was het domain 150 ha groot.
Om erfenis redenen is het toen in 3 gesplitst. Van 1920 tot 2009 is het onderbroken, 3 generaties, door eenzelfde pachtersfamilie-wijnbouwers uitgebaat.
De druiven werden geleverd aan de coöperatieve van Visan.
De laatste generatie besluit begin de jaren 70 in Valreas te wonen en van daaruit het Domein te besturen.
De gebouwen worden niet meer onderhouden en geraken in staat van verval.

November 2009 wordt het Domaine La Gontarde van 50 Ha gekocht door Golf en Wijnfanaten
Geert Claeys en Mieke Willaert. Het project wordt groots opgevat.

De doelstelling is drieledig

  1. Het creëren van een eigen wijn en cava.
  2. De mas (850m²) en de gebouwen volledig renoveren en herstellen in hun aloude glorie.
  3. Het inrichten van 5 gites ruraux boven de cave van elk ongeveer 80m² groot, met prachtig uitzicht over de Rhônevallei, een “meeting en vergader” ruimte en alle alle infrastructuur nodig om een doelpubliek van seminaries, golf & andere arrangementen te kunnen bereiken.

Juni 2010 beginnen de werken aan de nieuwe cave.
300m³ grond moet worden afgegraven en 400m² betonnen vloer werd gegoten.
“Artisans” komen en gaan. Juni – September 2010 vergt een intense samenwerking tussen bouwaannemers, loodgieters, electriciens en installateurs.

Het werd een wedren tegen de tijd om de installaties operationeel te krijgen tegen de allereerste “vendage” eind september 2010.

Het vooruitzicht van een groot feest, met zijn allen na de werken, geeft velen vleugels. De eindstreep werd nipt gehaald.
De vendage en de vinificatie verlopen met de nodige zorgen en de klassieke opstart problemen.
Begin januari 2011, de eerste 100 wijnvaten komen aan op het domaine. De rode wijn moet 2 jaar rijpen en ongeveer de helft krijgt 12-14 maand vatlagering.

Allereerste mijlpaal: 9 april 2011
Medaille d’argent op het “concours de vinsorbre” één van de belangrijkste en oudste concours van de Côtes du Rhône.

Meer informatie op: Domaine La Gontarde

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.