Wijnproeverij Alsace & Terroir

Wijnproeverij Alsace& TerroirOp zondag 16 november organiseert Domaine Alsace de wijnproeverij Alsace & Terroir in het Bilderberg Parkhotel in Rotterdam. De wijnproeverij is voor iedereen gratis toegankelijk om zo kennis te kunnen maken met de mooie kwaliteitswijnen die de Alsace biedt.

Wijnproeverij Alsace & Terroir

Tijdens deze wijnproeverij willen Jurgen en Erwin van Domaine Alsace je laten zien, en vooral laten proeven, dat er wijnen van ongekende kwaliteit uit de Elzas (Alsace) komen. De wijnen die op de proeftafel komen, zijn afkomstig van wijnboeren die de laatste jaren veel aandacht aan het terroir (bodem) besteden en zowel in de wijngaard als in de kelder op een zo natuurlijk mogelijk wijze met hun vak en hun wijnen bezig zijn. De omschakeling van deze wijnboeren naar een duurzame manier van wijnbouw, waarbij pesticiden, kunstmest, e.d. niet worden gebruikt zorgt er voor dat het karakter van de bodem en de druif echt terug te proeven is hun wijnen. Ook wordt er geen gist of smaak/kleurverbeteraars toegepast. Alles is er op gericht zo’n natuurlijk mogelijke wijn te maken.

Wat staat er op de proeftafel?

Tijdens de wijnproeverij Alsace & Terroir kun je kennismaken met alle bekende druivenrassen van de Elzas van verschillende wijngaarden, waarbij je ook kennis maakt met verschillende Grand Cru’s. Het is ook mogelijk om onze Alsacewijnen op de proeverij te bestellen.

Praktische informatie Wijnproeverij

Datum: Zondag 16 november
Tijdstip: 13.00 – 18.00 uur (je kan elk moment binnenlopen)
Locatie: Bilderberg Parkhotel, Westersingel 70 te Rotterdam
Toegang: Gratis (wel aanmelden)
Aanmelden: Je kunt je hier aanmelden

Wijnproeverij Alsace & TerroirDe Elzas of D’Alsace

De Elzas wordt door de Fransen D’Alsace genoemd. De Elzas is de meest oostelijke wijnstreek in Frankrijk, dicht gelegen bij Duitsland en tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten. In de Elzas worden vooral “stille” witte wijnen gemaakt. Stille wijnen zijn volledig uit gegiste wijnen, welke in tegenstelling tot champagnes geen gist meer bevatten. In de Elzas worden naast mousserende wijnen (Crémant d’ Alsace, een aanrader!) ook wat rode wijnen geproduceerd, maar de witte wijnen overheersen. Alsace wijnen worden altijd verkocht in de bekende groene fles. Deze wordt ook wel aangeduid met de  ‘Rijnwijnfles’ of ‘flûte d’Alsace’ genoemd en de fles is wettelijk voorgeschreven. Uiteraard worden de mousserende wijnen in andere flessen gestopt.

De Elzas kent een enorme variatie aan bodemtypes, waardoor de wijn ook qua smaak kan variëren. In de bodem tref je zowel kalk, leisteen, mergel, graniet als vulkaanbodem. Voor de wijnbouw is de omgeving ideaal. Zo worden de wijngaarden door de Vogezen beschut tegen neerslag en koelte uit het noorden en westen. Koud weer, regen of hagel zijn vaak de grote vijanden van een wijnboer. De Elzas heeft een relatief koel (wijn)klimaat, maar wel genoeg warmte en diepe bodems.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.